Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

 • Sinds 1930
 • Ervaren team voor het beste advies
 • Een echte winkel
 • Familiebedrijf uit Tilburg
 • De grootste van Nederland

DIY - Zelf vlaggetjes maken!

28 maart 2020

Feestversiering is niet compleet zonder vlaggetjes. En zelfs zonder speciale gelegenheid maken vlaggetjes er een feest van. Bijvoorbeeld als decoratie in de speelkamer, de tuin óf als extra decoratie bij je tafeltent. Je kunt de vlaggetjes maken in iedere vorm die jij leuk vindt en van íeder katoentje dat bij jou past. Lees hieronder hoe je aan de slag gaat :).

Wat heb je nodig:

Stap 1:

Kies het patroon dat jij leuk vind, of werk anders een eigen patroon uit van een gewenste vorm. (Punt, vierkant met driehoek, rond,). Hier vind je de patronen!

Je kunt er ook voor kiezen om letters uit te werken en slingers als ‘HAPPY-BIRTHDAY’ of ‘IT’S-A-BOY’ te maken. Ook nog eens hartstikke leuk om als cadeau te geven!

Stap 2:

Vouw de stof die jij gekozen hebt met de goede kanten op elkaar en leg de patroonvormen erop. Wil je een vlaggetje maken met aan iedere kant een andere stof? Dan vouw je de stof natuurlijk niet dubbel maar knip je de patronen op enkele stof uit. Denk eraan dat je ongeveer 0,5 tot 1 cm van de rand van het patroon knipt voor de naad.

Tricot digi print aquarel confetti

Tricot digi print aquarel confetti

Equateur Overlapped Multico

Equateur Overlapped Multico

Tricot digi print olifantencircus

Tricot digi print olifantencircus

Stap 3:

Speld de uitgeknipte vormen met de goede kant op elkaar en naai de zijkanten aan elkaar vast, de bovenkant laat je open. Gebruik een kleine naadtoeslag zodat het vlaggetje makkelijker met de goede kant naar buiten zal draaien. Knip de overige stof bij het puntje af zodat je daar geen last van hebt bij het omkeren.

Stap 4:

Draai het vlaggetje met de goede kant naar buiten. Je kunt een hoeken- en kantenvormer gebruiken om eenvoudig het beste resultaat te krijgen :). Pas wel op dat je niet door de stofpunt steekt en een gat in je creatie maakt!

 

Prym Love Hoeken- en kantenvormer

Prym hoeken- en kantenvormer

 

Stap 5:

Vervolgens kun je de vlaggetjes strijken zodat er extra scherpe en nette randen ontstaan.

Stap 6:

Je creatie is al bijna klaar! Nu moeten de vlaggetjes nog aan elkaar geregen worden. Voorverpakte biaisbanden zijn daar perfect voor.

 • Meet een stuk biaisband af dat gelijk is aan de lengte van alle vlaggetjes naast elkaar plus ongeveer 10 cm extra aan beide uiteinden.

Biaisband Satijn

 

Biaisband Duchesse

 • Strijk de biaisband dubbel om een vouw te maken waar je de vlaggetjes als het ware zo ‘in schuift’. Als je dubbelgevouwen biaisband gebruikt is dat overbodig, die is meteen al klaar voor gebruik.

 • Schuif de bovenkant (de niet gestikte kant) van de vlaggetjes in de schuif van de biaisband, ongeveer 10 cm voor het einde van het band. Speld ze vast en naai ze vervolgens aan elkaar.

Stap 7:

Met de overige 10 cm aan beide uiteinden kun je nu een lus creëren waarmee je de slinger op kunt hangen.

Extra inspiratietips:

 • Je kunt de vlaggetjes maken van een volledig witte katoen en ze vervolgens door de kinderen laten versieren met textielmarkers en textielverf. (Leuk voor een creatief kinderfeestje!)

 • Of je maakt de vlaggetjes van een andere neutrale kleur, of bijvoorbeeld jute. Vervolgens kun je ze dan decoreren met bijvoorbeeld hartjes van een andere stof of vilt.

 • Je kunt extra decoreren door de randen van de vlaggetjes te bekleden met bijvoorbeeld kantband of kloskant.

 • Als toevoeging aan je cadeauverpakking kun je de vlaggetjes in het extra klein maken, of van vilt :).

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jouw eindresultaat, deel het via #mytextielstad en wie weet maak jij kans op €50 shoptegoed!