Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

DIY - Super easy tafeltent!

25 maart 2020

Nu alle kinderen nog minstens een aantal weken thuis zijn, rijst de vraag: hoe gaan we ze vermaken? Vierkante oogjes willen we het liefst voorkomen dus is een non-digitale oplossing best welkom. En die hebben wij: namelijk de tafeltent! Super gemakkelijk te maken en Textielstad heeft er alles voor in huis. Of je nu gaat voor een “gewone” tafeltent, of eentje in thema: je bepaalt helemaal zelf hoe gek je wilt gaan. Wij hebben het patroon én een aantal thema’s, zoals een ijscokraam en een brandweerwagen, voor je uitgewerkt.

Lees onderstaande uitwerking goed door voordat je begint, zodat je kunt bepalen hoeveel stof je in totaal nodig hebt. Heb je alle afmetingen juist in kaart? Bestel dan snel voor 20:00, dan sturen wij het vandaag nog op! Bij een bestelling vanaf 35 euro sturen we het zelfs gratis naar je toe :).

Stap 1: de basis

Het basispatroon van de tafeltent is heel simpel, deze kun je zelf uittekenen aan de hand van jouw tafelafmetingen. Meet de lengte, breedte en hoogte van jouw tafel op. Een bijvoorbeeld van een uitgewerkt patroon vind je hieronder. Vervolgens kun je de tent helemaal naar wens uitwerken.

Tip: Je kunt voor een aantal leuke kleuren gaan en ieder patroondeel van een andere stof maken, of maak hem helemaal wit en laat hem vervolgens met stiften en textielverf versieren door de kleintjes.

Nóg een tip: Door de onderste 10 á 15 cm te vervangen door dit katoen met grasprint lijkt het net alsof jouw kasteel/paleis/huisje buiten op een gazonnetje staat!

Op de plekken van een kruisje maak je een lintje vast zodat je de ‘muren’ aan elkaar kunt strikken zodat je een echte tent krijgt. Je kunt de strikjes maken van hetzelfde stof als de basis van de tent, maar je kunt ook satijn- of katoenband gebruiken. Net wat jij leuk vind!

Als je het basispatroon hebt geknipt en aan elkaar hebt gestikt kun je beginnen aan de details. Door het toepassen of weglaten van details beslis je helemaal zelf hoe moeilijk of makkelijk het jezelf maakt.

Green Grass Ottoman

Green Grass Ottoman

Satijnlint roze

Katoenband sterk blauw

Stap 2: de ramen

  1. Hoe maak je de gordijntjes? Eigenlijk heel simpel!

  2. Knip een lap stof met de afmetingen van het raam plús een extra rand van ongeveer 2 cm.

  3. Knip deze vervolgens in de lengte, precies in het midden, doormidden. Deze twee lappen stik je net boven het raam vast, zoals met de rode lijn is aangegeven op onderstaand patroon.

  4. Op de plek van het rode kruisje (ongeveer 10 á 15 cm vanaf de onderkant van het raam) stik je twee lintjes om de gordijntjes te kunnen strikken. Je kunt dit ook voor de ingang van de tent doen.

  • Wil je het raam echt helemaal afmaken, dan kun je biaisband gebruiken als kozijn. Super makkelijk omdat je dit niet hoeft af te werken! Zit de kleur er niet tussen die jij wilt? Dan kun je natuurlijk ook zelf stroken van de gewenste stof knippen. Let er wel op dat je het raam- of deurkozijn vast stikt voordat je aan de gordijntjes begint, tenzij je de gordijntjes aan de binnenkant van de tent vast stikt.

Stap 3: decoratie

Inmiddels begint je tafeltent al echt vorm te krijgen. Wil je nog een stapje verder gaan? Denk dan aan bijvoorbeeld een deurbel, een huisnummer en bloembakken. Voor deze decoratie kun je het best knutselvilt gebruiken.

Voor een luxe “houten” bloembak ga je aan de slag met deze stof. Knip een lap met dezelfde breedte als het raam, de lengte kun je zelf bepalen. Zet over de breedte diverse lengtesteekjes (zoals hieronder met de rode stiklijn is aangegeven), zo maak je ‘vakjes’ waarin je straks de bloemetjes kunt steken. Stik vervolgens de bloembak aan de onder- en zijkanten vast op de tafeltent, net onder het raam. Een uitgebreide uitleg voor het maken van de bloemen vind je hier

                 

 

Stap 4: thema’s

Hoe gek je wilt gaan bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Met de volgende thema’s kun je in ieder geval zonder twijfel uitpakken!

De ijscokraam

Met een paar aanpassingen, zoals een luifeltje, een vensterbankje en een gordijn valletje tover je een tafeltent om tot ijscokraam!

Stap 1: de basis

Deze maak je op dezelfde manier zoals hierboven beschreven maar met één kleine aanpassing. Aan de kant zonder deur maak je één groot raam in het midden (zoals hieronder aangegeven). Dit wordt het uitgifteraam van de ijscoman/vrouw. Voor de basis raden wij dit groene Brabant’s Bont katoen aan. 

Stap 2: het vensterbankje.

Hiervoor neem je een goed stuk karton met dezelfde breedte als het raam en een lengte van ongeveer 10 á 15 cm. Vervolgens maak je uit een andere stof de bekleding voor de vensterbank. Stel het karton is 50 bij 15 cm dan knip je twee delen (pand A en pand B) van 50 bij 17 cm, plus de naden. Met deze extra centimeters maak je straks de vensterbank vast aan de ‘muur’. 

Voordat je de panden aan elkaar naait, knip je eerst de lintjes waarmee het vensterbankje straks strak getrokken wordt. In dit geval zouden de lintjes ongeveer een lengte hebben van: de afmeting van de onderkant van het raam tot het ‘dak’ + 17 cm.

De lintjes speld je vast aan de ‘goede’ kant van pand A, aan de bovenkant, 2 centimeter vanaf de zijkant. Speld vervolgens pand A aan pand B (met de ‘goede’ kanten op elkaar) en stik de boven- en zijkanten vast. Draai de panden om en je hebt een soort ‘zak’. Nu kun je het karton erin schuiven en het geheel vastzetten net onder het raam, zoals hierboven met de rode lijn is aangegeven.

 

 

De uiteindes van de lintjes stik je vast op de plekken waar het rode kruisje op het patroon is aangegeven. Wil je nog extra decoreren? Speld dan bovenstaand franjeband tussen de panden voordat je het gaat stikken.

Stap 3: de ramen

Over de afwerking van de ramen lees je hierboven, in dit geval is dit biaisband heel passend voor de kozijnen. In plaats van normale gordijnen is het bij een ijscokraam extra leuk om een kort gordijnvalletje te maken; broderiestof is daarvoor super geschikt! Knip hiervan een lap stof dat een stuk breder is dan het raam, zo kun je het valletje rimpelen voor een extra leuk effect. De lengte kun je helemaal zelf bepalen. Stik het vervolgens vast aan de binnenkant van de tent, net boven het raam.

Stap 4: de luifel.

Bij een echt kraampje hoort een luifel. Dit rood-wit gestreepte katoen is zoals je de ouderwetse luifeltjes kent, maar een stof met een kleurrijke print staat ook niet verkeerd! Knip voor de luifel een strook in de lengte van de tafel met een breedte van 20 cm. Vervolgens knip je het volgende patroon eruit:

Daarna stik je de bovenkant van de luifel vast aan de bovenkant van de tent (zoals is aangegeven met de rode lijn op het patroon).

Stap 4: decoratie

Je ijscokraam is eigenlijk zo goed als af, maar extra decoratie is altijd welkom. Zo kun je bijvoorbeeld een menubord maken om naast het uitgifteraam aan de ‘muur’ te naaien. Voor het bord zelf kun bijvoorbeeld dit witte katoen gebruiken. Voor de omlijsting van het bord is dit vilt een goede optie. Daarna knip je de volgende vormen uit, uit het vilt in de kleuren die jij wilt.

Je kunt de rondjes op het ‘ijshoorntje’ naaien maar je kunt er ook textiellijm voor gebruiken. Vervolgens bevestig je de ‘ijsjes’ op het menubord en die naai je vervolgens weer op de tent. Zo kun je eigenlijk alles maken van vilt. Denk aan een deurbel, bloempotten, een brievenbus, noem maar op.

Alle stoffen nog eens op een rijtje!

      

Je kunt de tafeltent dus in ieder thema uitwerken. Het basispatroon blijft in principe altijd hetzelfde, al kun je wel wat schuiven met deuren en ramen. Met het volgende patroon kun je bijvoorbeeld een (brandweer)auto maken.

Om het patroon uit te kunnen werken adviseren we deze rode stof voor de basis, en voor de onderste rand deze donkerblauwe stof. De vier grote rondes aan de zijkant zijn vanzelfsprekend de wielen, de twee kleine rondjes de koplampen. Hiervoor, en voor alle overige decoratie, is ons knutselvilt het meest geschikt. Verkrijgbaar in diverse kleuren, licht van gewicht én je hoeft het niet af te werken omdat het niet rafelt. Voor de verdere decoratie kun je denken aan een ladder op de dak van de auto en gordijntjes van bijvoorbeeld lichtgrijze of witte stof.

     

Textielstad zou Textielstad niet zijn als je niet voor álles bij ons terecht kunt. Om het je nog iets gemakkelijker te maken hebben we nóg twee thema’s uitgelicht met de stoffen en materialen die daar helemaal bij passen. Is jouw tafeltent af? Laat het ons zien via #mytextielstad!

Tip: Nu de zomer in zicht is, is een buitentafeltent al helemaal ideaal! Hiervoor kun je eens kijken naar onze outdoor stoffen, waterafstotend en super sterk.