Brabants bont

Brabants bont

Brabants bont staat voor een motief in geweven textiel dat in Nederland erg bekend is. Het ontstaat doordat schering en inslag beide uit witte en rode draden bestaan. Hierdoor komen rode, witte en lichtrode blokken in de stof. Het patroon kan ook uit andere kleuren bestaan, zoals geel of blauw. Bij Textielstad bieden we stoffen aan met verschillende Brabants bonte printen, in verschillende kleuren en afmetingen. Bestel je voor 20:00? Dan verzenden we je bestelling vandaag nog! Kun jij meteen aan de slag :).

Meer Info

Katoenen Brabants bont

De afmetingen van de blokjes van het motief verschillen per stof. In onze collectie hebben we stoffen met kleine ruitjes van 3 millimeter, 5 millimeter maar ook ruiten van 10 of 20 millimeter. Langs de rand van een doek worden de kleuren vaak op kortere afstand afgewisseld waardoor er rechthoeken ontstaan.

Veel Brabants bont is gemaakt van katoen. Katoenen stoffen zijn erg populair in gebruik door de zachte en ademende structuur waardoor het draagcomfort erg hoog is. Wij adviseren bij Textielstad altijd de stoffen voor het knippen te wassen, met name bij stoffen gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals bij katoen het geval is. Door het voor te wassen haal je de ergste krimp eruit en voorkom je teleurstellingen achteraf.

Heb je vragen over de verwerking van Brabants bont? Stel ze gerust! Wij helpen je graag verder.

Brabants bont, Gingham of Vichy?

In Nederland wordt het motief vaak geassocieerd met keukengordijntjes zoals toegepast voor het keukenraam op de boerderijen van het Brabantse platteland. Maar ook bij servetten, tafelkleden en picknickkleden wordt het vaak gebruikt. Ondanks dat het in Nederland als ‘Brabants’ beschouwd wordt, is het in meerdere landen bekend. Volgens verschillende onderzoeken zou de herkomst ervan onduidelijk zijn en zou het ook uit Beieren, Noord-Italië of Zweden kunnen komen. In Engeland kennen ze het motief onder de naam Gingham, en in Frankrijk wordt het Vichy genoemd.

Toch op zoek naar een ander soort ruit, of een totaal andere stof? Bekijk ons gehele assortiment hier!

Minder Info
Filteren
Filteren
Kleur

98 Items

Pagina

98 Items

Pagina