Navigatie

50% korting op alle VOGUE patronen! Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

De magie van een lockmachine (en het magische boek om ermee aan de slag te gaan)!

6 maart 2020

Heb jij een prachtige naaimachine in huis, maar ben je op zoek naar net iets anders? Of ben je op zoek naar een machine om jouw collectie mee uit te breiden? Dan is een lockmachine zéker het overwegen waard. Dit type machine is namelijk perfect voor het afwerken van creaties. Een perfecte aanvulling in combinatie met je naaimachine!

Wat kan een lockmachine nog meer naast afwerken?

Een lockmachine is in feite een bepaald type naaimachine. Het wordt ook wel een overlocker genoemd (de Engelse term) of zoals de Amerikanen het noemen: een serger. Een lockmachine wordt voornamelijk gezien als een aanvulling op je naaimachine, niet als een vervanging. Het grootste verschil tussen een naai- en lockmachine is dat met die laatste in één beweging een afgewerkte en afgestikte naad ontstaat. De steken van een naaimachine worden stiksteken genoemd, bij een lockmachine heten die kettingsteken.

 

     

 

Een moderne lockmachine heeft meestal vier grote klossen garen. Drie draden zorgen samen voor een kantafwerking, de vierde draad wordt daarnaast gebruikt om die zogenaamde kettingsteek te naaien die dient als een dragende naad. Een lockmachine beschikt daarnaast vaak over een klein mesje waarmee de stofresten bij de naad worden weg gesneden. Het resultaat ziet er daardoor meteen heel netjes en professioneel uit. De rafels zijn weg gesneden en daarbij zorgt een locksteek ervoor dat de naden elastisch blijven. Erg handig bij het verwerken van onder andere tricot.

Ook al is de nette afwerking hetgeen waar de lockmachine bekend om staat: je kunt er nog veel meer mee doen! Zoals blindzomen bijvoorbeeld, zoomranden en sierranden in meerdere variaties. Het aantal draden bepaald wat de mogelijkheden zijn. Een vierdraads lockmachine heeft bijvoorbeeld een enkel stiksel, een vijfdraads machine geeft een dubbel stiksel.

De tips & tricks voor het werken met een lockmachine

Voor het werken met de lockmachine is het belangrijk rekening te houden met het mesje. Enerzijds omdat je goed op moet letten dat je stof niet dubbel zit, voordat je per ongeluk in je snelheid onbedoeld een stuk stof af snijdt! Aan de andere kant kun je bij een naaimachine de naalden horizontaal in je stoffen spelden, zodat je ze kunt laten zitten tijdens het naaien. Bij een lockmachine moet je dit nooit doen! Je hebt dan kans dat de spelden het mesje van de lockmachine raken en het mes bot wordt.

Welk resultaat je wilt bereiken en afhankelijk van de stofsoort die je gebruikt, is van invloed op de draadspanning van je machine. Dit kan om wat ervaring vragen, maar: oefening baart kunst. Maak eerst een proeflapje voordat je aan je definitieve project begint, zo weet je zeker dat alles staat zoals jij wilt. Het type stof is niet alleen van invloed op de draadspanning, ook de keuze in naalden is hierbij belangrijk. De oorzaak van een tegenvallend lockresultaat kan liggen aan de verkeerde naald. Net zoals dat geldt bij je naaimachine. Let dus goed op dat je de naald aanpast aan het type stof dat je gebruikt. Voor tricotstoffen gebruik je bijvoorbeeld een tricotnaald. Daarnaast hebben we voor de lockmachine ook speciaal lockgaren. Dit zit op speciale klossen die vaak erg groot zijn en daardoor niet geschikt zijn voor de naaimachine. Het merk Amann heeft diverse lockgarens. Onder andere Serafil is een geliefd garen. Het is een fijn polyester garen dat veel gebruikt wordt bij het stikken met meernaaldsstepmachines. Het is geschikt voor overlocknaden, sierstiksels en blind stikwerk. Een ander populair lockgaren is Seraflock. Een moussegaren dat vooral geschikt is voor het aflocken van elastische stoffen zoals lingerie en badkleding. Seraflock heeft een beetje rek waardoor het voor een nog grotere rekbaarheid van de naden zorgt.

In deze blog lees je nog meer over de verschillende type garen. 

Hét boek voor de lockers, zowel beginnend als ervaren

Zo zijn er heel wat dingetjes waarmee je rekening kunt houden om tot het beste resultaat te komen. Voor beginners natuurlijk belangrijk om te weten, maar ook de ervaren naai(st)er kan vaak nog tips gebruiken, onder andere over alle mogelijkheden met een locker. Deze zijn allemaal terug te vinden in het boek ‘Naaien met de lockmachine’. Dit boek is een handleiding voor het werken met een lockmachine, van een tweedraads tot en met een vijfdraadsmachine en alles daar tussen in.

In het boek wordt duidelijk alles uitgelegd over de basisfuncties. Zoals het instellen van het apparaat, het kiezen van de juiste draden en garens en het inrijgen ervan. Daarnaast wordt er van alles uitgelegd over de technieken. De basis steken natuurlijk, maar ook allerlei soorten randen, omlocken, flatlocken en het locken met verschillende voetjes.

En alsof dat nog niet genoeg is, kun je met dit boek ook aan de slag met eenvoudige, praktische toepassingen om kennis in de praktijk te brengen. Zo wordt uitgelegd hoe je aan de slag gaat voor een omslagdoek, een topje, een jurkje en een quilt. Hierbij komen verschillende instellingen kijken, de stofkeuze is belangrijk en zoals bij ieder (nieuw) project kunnen er foutjes ontstaan. De veel voorkomende fouten én hoe je ze moet oplossen vind je wederom terug in het boek. Voor moeilijke termen hoef je niet bang te zijn, met een woordenlijst en een uitleg voorzien van tekeningen en foto’s is dit boek voor iedereen te volgen.