Navigatie

50% korting op alle VOGUE patronen! Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - Garen

18 oktober 2019

Tientallen verschillende garen in duizenden kleuren. Maar welke is nu het beste?

In voorgaande blogs heb je al kunnen lezen over het gebruik van de juiste naald, de juiste versteviging, de juiste schaar, en noem maar op! En ook al sta je er misschien niet bij stil, ook de verschillende garen kunnen invloed hebben op jouw creatie. 

De bekendste garenmerken zijn Amann-Mettler, doorgaands bekend onder de naam Amann, en Gütermann. Het is belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan je garen. Er zijn veel goedkope varianten, maar deze zijn vaak niet van de kwaliteit die je zou willen hebben. Ze zijn vaak erg zwak en niet geschikt voor het meeste werk. Deze varianten kunnen eventueel wel goed zijn om mee te oefenen maar niet om te gebruiken in je daadwerkelijke project omdat ze vaak knappen tijdens of na het naaien.

Allesnaaigaren

Binnen Amann en Gütermann zijn er weer vele verschillende soorten garen. Welk garen het beste is voor jouw project is afhankelijk van voornamelijk je stofkeuze. Maar een soort die bijna altijd wel geschikt is, is ‘allesnaaigaren’, bij Amann gaat dit garen onder de naam ‘Seralon’. Dit garen is van polyester en is de meest voorkomende garensoort. Het is sterk, flexibel en in mega veel kleuren verkrijgbaar. Daarnaast krimpt het niet waardoor het voor vrijwel iedere stofsoort en ieder type steek geschikt is. Je hebt ze vaak in klosjes van 200 meter, 500 meter of zelfs 1000 meter en zijn eigenlijk geschikt voor naalden al vanaf dikte 60. Polyester is voor veel stoffen bruikbaar, ook voor stretchstoffen.

Als je met zwaardere stoffen aan de slag gaat, kun je er ook voor kiezen om extra sterk polyestergaren te gebruiken, ook wel doorstik- of siersteekgaren genoemd. Deze wordt ook veel gebruikt bij knoopsgaten en decoratiestiksels. Van het merk Gütermann heb je ze onder de naam ‘Super Strong Threads’ en van Amann heb je ‘Extra Sterk’ garen. Het is daarbij wel belangrijk om ook een grotere naald te gebruiken, vanaf dikte 75. Zo weet je zeker dat het garen soepel door de machine en de stof heen kan komen en de stof zo niet beschadigd. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat niet iedere machine goed overweg kan met deze dikkere draadsoort en kun je deze alleen bovenop de machine gebruiken, dus niet in de spoel.

Rijggaren

Mocht je jouw creatie willen (laten) passen zonder spelden, of wil je bijvoorbeeld de rits voor het naaien in de stof rijgen, kun je daar ‘rijggaren’ voor gebruiken. Dit is speciaal garen die echt specifiek bedoeld zijn om stukken kleding of patroononderdelen aan elkaar te hechten. Dit garen is meestal alleen in het wit verkrijgbaar en iets dikker dan bijvoorbeeld allesnaaigaren. Maar het grootste verschil zit hem toch wel in de sterkte. Rijggaren is veel minder sterk dan ander garen en daardoor niet geschikt voor het gewone naaiwerk. Het rijgen kun je natuurlijk ook gewoon doen met een ander soort garen, maar omdat rijggaren wat goedkoper is, wordt hier vaak de voorkeur aan gegeven.

Bij Textielstad is dit garen verkrijgbaar van het merk Prym.

 

Katoengaren

Katoengaren, ‘Silk-Finish Cotton’ garen genoemd bij het merk Amann, is in tegenstelling tot het allesnaaigaren volledig van een natuurlijk product (100 procent katoen) gemaakt. Het is met name bedoeld voor katoenen en halfzware stoffen waar geen (of weinig) rek in zit, zoals bijvoorbeeld linnen. Gebruik je het wel voor stretch of zwaardere stoffen dan loop je de kans dat de draden uit elkaar knappen en kun je weer van voor af aan beginnen, dat wil je natuurlijk niet! Denk daarom goed na over je stofkeuze als je met katoengaren wilt werken.

Voor quilts en patchwork is katoengaren erg geschikt, doordat de draad iets dikker is geeft het een mooi, decoratief effect. Om met dit garen te werken kun je het beste met een machinenaald met dikte 60/80 werken. Houdt er daarnaast rekening mee dat katoengaren kan krimpen.

Borduurgaren

Borduur-, siersteek- of doorstikgaren wordt puur gebruikt voor creatieve doeleinden als, zoals de naam doet vermoeden, borduren, doorstikken en sierstiksels. Van Amann is er ‘Polysheen’ borduurgaren en dit is te gebruiken voor zowel machine- als handborduren. Dit Polysheen is polyester garen met een grote elasticiteit waardoor het draadbreuken voorkomt tijdens het borduren. Daarbij heeft het een grote lichtreflectie wat ervoor zorgt dat het een mooie, zijdeachtige glans heeft.

Daarnaast bestaat er ook metallic borduurgaren. Dit is gemaakt van rayon en metaal. Voor dit garen is meestal wel een speciale ‘metallicnaald’ nodig.

Lockgaren

Naast verschillende garen voor de naaimachine zijn er natuurlijk ook verschillen tussen garens voor de lockmachine. Lockgaren zit op speciale klossen die vaak erg groot zijn en daardoor niet geschikt zijn voor de naaimachine. 

Ook hiervoor heeft Amann verschillende garens. Een daarvan is ‘Serafil’, dit polyester garen is enorm fijn en veelgebruikt bij het stikken met meernaaldsstepmachines. Het is geschikt voor overlocknaden, sierstiksels en blind stikwerk. Een ander veel verkocht lockgaren van Amann is ‘Seraflock’. Dit moussegaren is vooral geschikt voor het aflocken van elastische stoffen zoals voor lingerie en badkleding. Seraflock heeft een beetje rek waardoor het voor een nog grotere rekbaarheid van de naden zorgt.

Daarnaast is er nog het merk Forbilux dat het ‘Spun-garen’ heeft, dit is 100 procent polyester. Je kunt het gebruiken als lockgaren en voor eigenlijk ieder naaiwerk zoals het allesnaaigaren. Zowel voor fijne als voor grovere stoffen kan dit garen gebruikt worden.

Extra tip!

Heb je eindelijk het garen gevonden dat het meest geschikt is voor je creatie, komt de volgende vraag: welke kleur is het best? Wil je dat het garen het minst opvalt, dan kun je het beste een garen nemen in de kleur die het meest voorkomt in je stof. Dit kun je het beste bepalen bij daglicht om vergissingen te voorkomen. Is precies die kleur lastig te vinden? Neem dan één of twee tinten donkerder; een lichter stiksel valt namelijk veel meer op. Extra handig: in onze webshop geven we bij een bepaalde stof altijd een garen-advies!