Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

DIY - Plissérok

6 april 2020

Begin je op internet een zoektocht naar plissé dan eindig je vaak met eindeloze kennis over allerlei soorten gordijnen, maar níet datgene wat je eigenlijk wilde weten: hoe verwerk ik plissé? Daarom helpen wij je vandaag een eindje op weg! Want ondanks dat een plissé stof niet heel veel nodig heeft om in een prachtige creatie te veranderen, zijn het net die aantal aandachtspuntjes die jou succes garanderen. Zoals bijvoorbeeld waarom je een brede elastiekband in de taille gebruikt in plaats van een dunne.

Chiffon & Satijn plissé

Bij Textielstad hebben we verschillende plissé stoffen. Deze week hebben we ons assortiment zelfs uitgebreid met diverse chiffon plissés en een satijn plissé.

  

 

Deze verschillen niet alleen van elkaar in stofsoort maar ook in het type plissé. De chiffon stoffen hebben een ‘normale’ plissé, zoals we hem eigenlijk allemaal kennen. Hierbij vallen de plooitjes allemaal naar dezelfde richting. De satijnen versie heeft een stolp plissé, hierbij lijkt het net alsof de stof bestaat uit allerlei “balkjes”. In deze DIY gebruiken we dus de nieuwe chiffon plissé; echt een genot om mee te werken :). 

 

Het maken van een plissé rok

Stap 1:

 

Meet het breedste punt van je heupen (bijv. 100cm). Nu pak je voor de breedte van de stof, de helfte van de omtrek van je heupen (in dit geval dus 50cm).

 

Stap 2:

 

Nu ga je de lengte van de rok bepalen. De stof die wij gebruiken voor de rok is 140cm breed. Als je dat over de helft knipt, dan is de roklengte 70cm. De rok valt dan mooi net iets over de knieën  heen; perfect! 

De stof is in twee delen geknipt (voor- en achterpand) 

Stap 3: 

 

Naai de zijkanten aan elkaar. Let er bij de zijnaden wel op dat de plissé in elkaar valt. Om te checken of het gewenste resultaat ontstaat, raden we je aan eerst de zijnaden aan elkaar te stikken met een rechte steek. Is het niet naar wens, dan kun je nu namelijk nog makkelijk de steek loshalen en aanpassingen doen. Is de zijnaad naar wens en wil je deze nog extra afwerken? Lock het dan even af :). 

Het naaien van de zijkanten.

De rok is nu als het ware een koker en we gaan nu de bovenkant en de tailleband afwerken.

 

Stap 4:

 

Om de plissé op de juiste plaats te houden, stik je de bovenkant met een losse steek door. Je bepaalt nu hoeveel taille-elastiek je gaat gebruiken. Je pakt 90% van de omvang. Dus in dit geval, adviseren wij 90cm taille-elastiek. Voor de elastieken band adviseren we overigens een brede elastiek (vanaf ongeveer 35mm en breder) te gebruiken. Gebruik je een dunne elastiek dan kan er net boven de heupen een 'bollend' effect ontstaan of kan de elastiek gaan omrollen. De lengte van de elastiek bepaal je als volgt: de breedte van de rok - 10%.  

Het vastzetten van het elastiek. 
 
De binnenkant van de rok na het vastzetten van de elastiek. 

Om de zijnaden te stikken en de elastiek aan de rok te zetten, kun je het beste een Microtexnaald gebruiken. Deze is extra dun en dus echt gemaakt om met dunne stoffen aan de gang te gaan. Voor de chiffon plissé gebruik je dikte 60. Omdat de satijn plissé wat zwaarder is, raden we daarvoor dikte 70 aan. Qua garen kun je onder andere alles-naaigaren van Gutermann gebruiken. 

 

Goed. De zijnaden zijn gestikt, de elastiek zit eraan: je rok is zo goed als af! De chiffon plissé uit onze nieuwe collectie heeft nu niks meer nodig. Doordat de randen al zijn afgewerkt, gaan ze niet rafelen en hoeft hier niets meer mee te gebeuren. Bij de satijn plissé knip je de onderste rand eraf. Rafelt het? Dan kun je dit het beste aflocken met borduurgaren. Dit is er namelijk in veel verschillende kleuren, zo ook in metallic zilver. Door die kleur te gebruiken, valt de naad weg in de stof en hierdoor valt het bijna niet op! 

 

Werk je voor jouw creatie toch liever met een patroon? Helemaal prima! We adviseren je in dat geval dit patroon van Burda (nr. 6357). 

Het resultaat! 

Plissé stoffen worden vaak gemaakt van dunnere stoffen. Het gevolg daarvan is dat ze vaak ook doorschijnen. Bij onze nieuwe satijn plissé is dat niet het geval, bij de chiffon plissés wel. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Je kunt dit namelijk heel makkelijk oplossen met een onderrokje. We adviseren hierbij om de onderrok los van de plissé rok te maken. Hierdoor valt de plissé mooier.  

 

 

 

Wil je de plissé stoffen voor je creatie combineren met een combinatiestof? Let dan op het gewicht. Wil je bijvoorbeeld een jurkje maken met het bovenlijfje van een andere stof, zorg er dan voor dat het gewicht van die stof overeen komt met het gewicht van de plissé stof. Anders gaan de stoffen aan elkaar trekken. Je kunt natuurlijk ook een jurk maken volledig van plissé stof. In plaats van een elastieken taille draag je de elastieken band nu net boven de borst. Je zou het op die manier strapless kunnen laten, maar er ook schouderbanden aan kunnen zetten voor extra comfort.

 

Is jouw creatie af? Dan zien we natuurlijk graag het resultaat! Deel het met ons via #mytextielstad en wie weet win jij €50 shoptegoed!

 

Psst heb je ook al onze andere plissé stoffen gezien?