Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tentoonstelling Africa Fashion in het V&A museum

8 augustus 2022

We vinden het leuk om je op de hoogte te houden van evenementen en tentoonstellingen die te maken hebben met textiel. Op dit moment is in het Victoria and Albert museum in Londen, ook wel afgekort als V&A, de tentoonstelling Africa Fashion te zien. Deze tentoonstelling gaat over de mode van Afrika en de Afrikaanse diaspora. De tentoonstelling is tot en met 23 april 2023 te bekijken.

Mode uit Afrika en de Afrikaanse diaspora

Naast een van de omvangrijkste modecollecties van de wereld, met topstukken uit Europa, Amerika en Azië, heeft het V&A museum een grote verzameling toegepaste kunst, zoals gebruiksvoorwerpen, kleding en industriële vormgeving. Sinds 2020 is Christine Checinska conservator Afrikaanse mode. Checinska heeft Afrikaanse roots en is aangenomen om de collectie Afrikaanse mode en de Afrikaanse diaspora uit te bouwen. Haar eerste mijlpaal is de expositie die nu te zien is. De inhoud van de tentoonstelling strekt zich tot ver buiten het fysieke Afrika uit. De term ‘Afrikaanse mode’ wordt wel gebruikt, maar Checinska heeft het liever over Africa Fashion: Twee zelfstandig naamwoorden die niets over elkaar zeggen, maar wel in verhouding staan tot elkaar.

Afrikaanse mode is divers en ontwikkelt zich snel, maar is ook nog steeds onderbelicht en onderhevig aan stereotypen. Deze worden vooral in stand gehouden door de eurocentrische blik van veel musea en andere instituten. De afgelopen jaren is mode uit Afrika steeds belangrijker geworden in de modewereld. Ontwerpers als Kenneth Ize, Thebe Magugu, Virgil Abloh en Priya Ahluwalia en fotografen, stylisten en creative directors als Stephen Tayo, Ib Kamara en Sunny Dolat drukken steeds meer hun stempel.

De tentoonstelling in het V&A geeft ruimte aan Afrikaanse mode om zichzelf te presenteren in een Europese context, in een museum van wereldniveau.

Wat is er te zien op de tentoonstelling?

Op de tentoonstelling zijn veel verschillende figuren, plaatsen en routes te zien. Dit is de rijkdom van de Afrikaanse mode die de expositie wil tentoonspreiden. Het openingsstuk van de tentoonstelling laat meteen zien dat de Afrikaanse mode zich niet beperkt tot één gebied, materiaal of systeem. Het is een dieproze couturestuk van Imane Ayissi, gemaakt van zijde en linnen uit Ghana en Nigeria en afgezet met raffia uit Kameroen.

Aan het begin van de tentoonstelling zijn verschillende perspectieven gebundeld in een stuk gemeenschappelijke geschiedenis. Namelijk de wedergeboorte van de Afrikaanse cultuur vanaf de jaren 60, toen veel Afrikaanse landen onafhankelijk werden. Kunst, literatuur, muziek en mode leefden op. Textiel- en kledingtradities die jarenlang werden gedrukt, werden opnieuw opgezocht en gestimuleerd om het eenheidsgevoel en de economie via mode een boost te geven. Bekende ontwerpers uit die periode zijn Shade Thomas-Fahm, Chris Seydou, Kofi Ansah, Alphadi en Naïma Bennis.

Hedendaagse ontwerpers

Op de bovenverdieping van de tentoonstelling is werk te zien van hedendaagse makers. Sommige ontwerpers gebruiken de geschiedenis en gewoontes van het continent als startpunt voor hun collecties. Anderen laten zich leiden door verschillende technieken of werken vanuit afvalmaterialen die ze verwerken tot nieuwe stoffen.

De hedendaagse Afrikaanse ontwerpers hebben een toekomstgerichte visie op Afrikaanse mode en Afrika in het algemeen hebben. Uit hun werk spreekt de droom van een divers en duurzaam modesysteem en het verlangen om zichzelf te laten gelden en vorm te geven aan het beeld van Afrikaanse mode dat de wereld over gaat.

Foto's en videobeelden

Bij de tentoonstelling zijn ook foto's te zien. Zowel studiofoto's uit de tweede helft van de 20e eeuw, als familiefoto's die werden aangeleverd na een oproep voor de tentoonstelling. Op de foto's is te zien hoe mensen zich manifesteren als collectief door het dragen van dezelfde ‘aso oke’ stof, maar zich ook profileren als individu door een outfit een eigen draai te geven. Deze wisselwerking tussen individualiteit en saamhorigheid is goed te zien in al deze foto's. Zowel de ontwerpen als de foto's op de tentoonstelling zijn rijk aan detail en veel ontwerpen staan niet achter glas.

Als toevoeging op de ontwerpen en foto's, worden in de nissen van de ruimte waar de tentoonstelling staat videobeelden afgespeeld die je blik omhoogtrekken, de ruimte in. De ruimte leent zich hier goed voor en nodigt zo uit om een paar stappen achteruit te doen om het grotere geheel te bekijken.

Bijna 90 stukken uit de Africa fashion tentoonstelling zijn toegevoegd aan de vaste collectie van het Victoria & Albert museum, en er komen er nog meer bij. Deze worden geplaatst in het Storehouse van het V&A dat in 2024 zal openen. Deze stukken zullen ook in de toekomst te zien blijven voor het publiek, een belangrijke stap en zeker het bekijken waard.

Ben jij geweest? we horen graag wat je er van vond!