Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Sportkleding maken

22 april 2023

Sporten is naast naaien, breien en haken een geweldige manier om jezelf te geestelijk te ontspannen, fit en gezond te blijven, maar het kan moeilijk zijn om de juiste sportkleding te vinden die aan je specifieke behoeften voldoet. Gelukkig is het maken van uw eigen sportkleding een goede optie, omdat je je eigen stijl en pasvorm kunt aanpassen. Hier zijn enkele tips om je eigen sportkleding te maken met de nieuwste lycra stoffen, patronen en de juiste benodigdheden.

Tip 1: Kies het juiste patroon

Kies een naaipatroon dat geschikt is voor uw sportactiviteit en die past bij je vaardigheidsniveau. Kies een naaipatronen van o.a. Simplicity, McCall's, Vogue, Burda of Butterick zij hebben bijvoorbeeld patronen voor leggings, tops en sport-bh's. Leuke patronen voor sportkleding vind je bijvoorbeeld hier.
 

Tip 2: Gebruik stretch naaimachine naalden

Gebruik de juiste stretch naaimachine naalden van Schmetz dikte 75 om te naaien met stretchstoffen zoals jersey, lycra of spandex. Deze naalden hebben een afgeronde punt die voorkomt dat ze de stof breken of beschadigen tijdens het naaien. Bezuinig niet op een goede naald. Een klein braampje kan je creatie al beschadigen.

Tip 3: Gebruik elastisch naaigaren

Seraflex garen van Amann is een elastisch garen dat goed werkt met stretchstoffen. Het biedt rek en veerkracht, waardoor de stof niet wordt uitgerekt en de naden stabiel blijven. Stel je naaimachie af op een stretch steek en kleine zigzag. 
Seraflax Amann

Tip 4: Pas het patroon aan

Pas het patroon aan aan je lichaam om de pasvorm te verbeteren. Meet je lichaam zorgvuldig op en pas het patroon aan op de plaatsen waar u extra steun of ruimte nodig heeft.

Tip 5: Gebruik functionele stoffen

Kies functionele stoffen zoals Lycra Sportwear stoffen met 15% elastomeer, stoffen met UV-bescherming om ook buiten je sportkleding comfortabeler te maken.

Tip 6: Zorg voor versteviging

Verstevig de naden met een dubbele naald of zigzagsteek om de stof steviger te maken en de kans op uitscheuren te verkleinen. Gebruik voor extra versteviging Framilastic in 6 mm of 9 mm.
Het Framilastic band kun je ook aan de binnenkand van je zoomen verwerken om opkruipen tegen te gaan. Het in een fijn rekbaar silecone bandje wat ook huidvrindelijk is.
Framilastic

Tip 7: Voeg details toe

Voeg details toe zoals reflecterende tape, zakken met rits of mesh-inzetstukken om je sportkleding functioneler te maken.

Extra tip:

Heb je een lockmachine? Gebruik dan Seraflock garen om af te locken of coveren. Seraflock is een 'mouse'-garen waardoor je een mooie volle afwerking krijgt die extra zacht aanvoelt.

Met deze tips en de juiste benodigdheden kunt je nu je eigen sportkleding maken die niet alleen functioneel is, maar ook past bij uw eigen stijl en voorkeuren.