Navigatie

Dagelijks nieuwe stoffen online! Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Granny square spencer haken

8 januari 2024

Wil jij ook zo'n te gekke granny square spencer haken?

Hoe je dat doet, leg ik uit in deze blog! Maar eerst: waar komt de granny square eigenlijk vandaan en hoe haak je zo'n leuk vierkantje?

 

Granny's zijn al jaren oud en echt traditioneel handwerk. Haken kan je niet machinaal en daarom lijkt haken vaak grof geweven. De granny square kreeg haar opmars in de jaren 70 waarbij dit motiefje vaak meerdere keren terugkwam in kleding. Hoewel de kleuren met de trends mee bewegen, is het traditionele vierkantje in patroon niet veranderd. Veelkleurige granny squares haken is een effectieve manier om een leuke en kleurrijke persoonlijkheid uit te stralen en het ruimt natuurlijk kleine restjes garen op.

 

In deze blog leer je hoe je een granny square haakt, hoe je ze aan elkaar kan bevestigen en hoe je deze geweldig kleurrijke spencer maakt. Deze spencer is ongeveer maat 42.

 

Wat heb je nodig?

Scheepjes Softfun colour pack 12x20g - Rainbow (of een andere kleur

4 bolletjes Scheepjes Catona 50g of Scheepjes Stone Washed 50g

Haaknaald nummer 3,5

Schaar voor de kleine draden

Wolnaald

 

 

 

Gebruikte steken:

Losse (l)

Halve vaste (hv)

Stokje (stk)

 

Hoe haak je een granny?

 

Toer 1: Maak een begin lus, 4l, halve vaste in de 4e losse vanaf de haaknaald. 3l (als eerste stokje), 2stk in de ring.

 2l voor de hoek, 3stk in de ring, 2 l, 3stk, 2 l, 3 stk, 2l. sluit de toer met een hv in de bovenste van de 3 beginlosse.

 

Wissel van kleur

Toer 2: 3 l, 2 stk in de hoek van de eerste losse. 1 l, 3 stk in de volgende hoek, 2 l ,3 stk in dezelfde hoek, 1l, 3 stk in de volgende hoek, 2 l ,3 stk in dezelfde hoek, 1l, 3 stk in de volgende hoek, 2 l ,3 stk in dezelfde hoek, 1l, 3 stk in de volgende hoek, 2 l en sluit de toer met een hv in de bovenste van de 3 beginlosse.

 

Wissel van kleur

Toer 3: 3 l, 2 stk in de hoek van de eerste losse. 1 l, 3 stk in de volgende opening, 1 l ,3 stk in de volgende hoek, 2 l, 3 stk in de  zelfde hoek, 1 l ,3 stk in de volgende opening, 1 l, 3 stk in de volgende hoek, 2 l ,3 stk in de zelfde hoek, 1l, 3 stk in de volgende opening, 1l, 3 stk in de volgende hoek, 2l, 3 stk in de zelfde hoek, 1 l, 3 stk in de volgende opening, 1 l ,3 stk in de volgende hoek, 2 l, 3 stk in de  zelfde hoek, 1 l ,3 stk in de volgende opening, 1 l, 3 stk in de volgende hoek, 2 l ,3 stk in de zelfde hoek, 1l, 3 stk in de volgende opening, 1l, 3 stk in de volgende hoek, 2l en sluit de de toer met een hv in de bovenste van de 3 beginlosse.

 

Wissel van kleur

 Maak de volgende rijen volgens hetzelfde principe. 3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes etc. Op de hoeken doe je 2 losse.

 

Dit is een voorbeeld van hoe groot je de granny's kan maken, maar als je wil kan je ze natuurlijk zo groot maken als je wilt.

 

 

Spencer samenstellen

Maak 29 granny's voor de voorkant en 29 granny's voor de achterkant. Haak deze samen eerst in stroken met een kreeftensteek. Dit zijn half vaste door 2 lussen.

 

Als je alles hebt samengesteld, kan je de losse draden instoppen en heb je jouw kleurrijke creatie helemaal klaar! Als je de spencer wilt wassen, let dan op dat je dit op 30 graden doet en de spencer horizontaal laat drogen.

 

Heel veel haak plezier!