Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

5 Tips voor energiezuinig met textiel

17 november 2022

We hebben er allemaal last van; de energiecrisis. Ik, Daantje van Textielstad geeft je graag een aantal praktische tips hoe je bijvoorbeeld met textiel, garen en fournituren eenvoudig, simpel, snel en duurzaam kunt bezuinigen op stroom en gas. Samen met jouw creativiteit en onze tips maken we bezuinigen op energie fun to do!

Tip 1: Warme voeten

Als je voeten, maar dat geldt ook voor je handen, warm zijn heeft je lichaam het makkelijker om de rest van het lichaam ook warm te houden. Je lichaam ervaart dan minder snel de kou. Zorg daarom dat je voeten het warm hebben. Dat kan door dikke warme sokken. Kies daarbij voor sokken met een garen van echte wol. Echte wol houdt makkelijker warmte vast omdat wol een luchtige draad heeft. In een luchtige draad wordt makkelijker warmte vastgehouden dan een garen dat een gladde synthetische draad heeft. In zo’n draad is er minder ruimte om de warmte vast te houden. Bij textielstad hebben we de leukste sokkenboeken en echte sokkenwol waar je de leukste sokken mee kunt breien. En tijdens het breien blijven je handen dan ook nog warm.

Tip 2: De Tochtrol

Al heb je nog zo goed geïsoleerd, je hebt altijd in huis wel ergens een deur of een raam waar het tocht en waar je warmte verliest. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van een tochtrol. Een tochtrol is heel eenvoudig zelf te maken. Maar let dan wel op een aantal punten;
Maak de tochtrol lang genoeg. Als hij niet lang genoeg is komt er alsnog kou naar binnen. En maak de rol hoog genoeg. Ga bij de hoogte uit van 2,5 keer de hoogte van de opening onder de deur. Is de ruimte onder de deur bijvoorbeeld 3cm hoog, maak de hoes van de tochtrol dan 7,5 cm hoog. En neem 5cm extra aan de uiteinden. Als je dit aanhoudt weet je zeker dat de rol goed afsluit tegen de tocht.
Zorg er ook voor dat de tochtrol zwaar genoeg is, een te lichte tochtrol geeft niet genoeg druk om echt af te sluiten. Voor de vulling van een tochtrol kun je heel eenvoudig droge ongekookt rijst gebruiken of gedroogde spliterwten of bruine bonen.
Vind je een tochtrol niet mooi in je interieur en wil je hem niet laten opvallen, kies voor een stuk textiel dat dezelfde kleur heeft als de deur of vloer waar je hem neerlegt. Dan valt hij minder op. Of wil je juist dat hij opvalt, maak er dan een vrolijke teckel van of verwerk je patchwork kunsten erin.
Je kunt een tochtrol ook heel goed haken of breien. Je maakt dan een lap 2,5 x de hoogte van de opening en die haak of brei je in de lengte van de breedte van de deur plus 10 cm extra. Let wel op dat je dan grotere vulling neemt, ander loopt je rol snel leeg J.

Tip 3: De Slaapmuts

Ook al moeten we met de energiecrisis vooral het hoofd koel houden, vroeger was de regel andersom; houdt je hoofd warm. Het dragen van een slaapmuts was niet voor niets. Toen er nog geen centrale verwarming was verwarmde mensen hun huis door middel van vuur. Dat ging s ’nachts natuurlijk uit en koelde het slaapvertrek snel af. Als je slaapt ligt je niet standaard met je hoofd onder de dekens. Je verliest tijdens je slaap veel warmte via je hoofd. Dat in combinatie van een afgekoelde slaapkamer kun je dus wakker worden van de kou. Daarom droegen ze vroeger een slaapmuts, zo wisten ze dit te voorkomen.

Maar wist je dat het dragen van een slaapmuts nog een ander voordeel heeft? Als je een slaapmuts draagt bescherm je ook je haar. Je haar ondervindt wrijving tegen het kussen tijdens het slapen. Hierdoor raakt haar makkelijker beschadigd en kan het sneller afbreken. Bij textielstad hebben we hele leuke stofjes voor pyjama’s waarvan je ook de leukste slaapmutsen van kunt maken.

Tip 3: Gevoerde gordijnen

Gordijnen houden warmte vast.  Als je slechts dunne raambekleding hebt of helemaal geen raambekleding dan verlies je via de ramen ook warmte. Heb je al gordijnen, ga dan na of je er gevoerde gordijnen van kunt maken. Of overweg te investeren in gordijnen. Gebruik vooral de zwaardere stoffen voor gordijnen zoals een velours of een …  De zwaardere stoffen hebben een groter isolerend effect dan bijvoorbeeld de dunnere stoffen zoals vitrage die bijna geen isolerend effect hebben. De dikkere stoffen kunnen ook nog eens gevoerd worden. Waardoor je nog meer oppervlakte creëert wat warmte kan vasthouden.

Wil je de gordijnen helemaal optimaal isolerend maken, verwerk er dan ook een Molton als tussenvoering in. Dan haal je het optimale warmte rendement uit je gordijnen.

Tip 4: Kleden niet alleen op de vloer

Zoals ik je al bij tip 3 al vertel creëer je met gordijnen oppervlakte in huis die extra warmte kan vasthouden. Heb je al eens stilgestaan dat jouw mooie eigen gemaakte gepatchworkte quilt die je aan de muur kunt hangen ook warmte vasthoudt. Dus waar wacht je nog op? Maak die mooie quilt, voer hem met een warme tussenvoering zoals wattine, fiberfill of thermolan van Vlieseline en hang je kunstwerk aan de muur. Lukt het ophangen niet, kruip er dan lekker onder.

Tip 5: Kies het juiste textiel

Als laatste wil ik je nog 1 tip meegeven. Mocht je aan de slag gaan met Textiel om energie te besparen. Kijk dan ook goed naar welk soort textiel je kiest voor het verwerken in je project. Lichte, dunne stoffen zoals inbetweens houden minder warmte vast dan de dikkere zwaardere stoffen zoals fluweel. En kijk ook of het voeren van je project een mogelijkheid is. Een laagje molton kan al veel schelen.

Nog enkele laatste tips:

  • Check je ramen en deuren op mogelijke tocht
  • Hang je gordijn van plafond tot aan de grond
  • Voer je gordijn voor extra isolatie
  • Maak gebruik van kussens, dekens en tapijten – een lege kamer warmt niet snel op en koelt sneller af

Vergeet niet: Gordijnen maken je inrichting compleet! Hou het smaakvol terwijl je energie bespaart.
Met de bovenstaande tips hoop ik jullie inspiratie te hebben gegeven om leuke, duurzame creatieve projecten op te starten. Veel succes en maak er iets moois van.