Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Oeko-Tex Klasse I

Bij Textielstad is een eerlijke productieketen voor mens en natuur een van de belangrijkste uitgangspunten. Hiervoor bestaan verschillende keurmerken. Een van de bekendste is het Oeko-Tex certificaat. Het Oeko-Tex keurmerk geeft aan dat een stof geproduceerd is in een omgeving die voor mens en milieu veilig is. Oeko-Tex is al sinds 1992 de standaard waarmee wordt aangegeven dat textiel vrij is van schadelijke stoffen. Een stof met dit certificaat heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van de eindgebruiker. 

STANDARD 100 by Oeko-Tex 

Er zijn meerdere Oeko-Tex labels. Bij Textielstad zul je vooral Standard 100 by Oeko-Tex tegengekomen, het keurmerk voor alle typen textiel. Om aan de eisen te voldoen om het Oeko-Tex keurmerk te krijgen, mogen de stoffen geen schadelijke chemicaliën of pesticiden bevatten. Niet alleen stoffen worden getest, maar ook knopen, ritsen en garen kunnen een Oeko-Tex keurmerk krijgen. Het Oeko-Tex keurmerk is een eerste stap naar een gezondere textielindustrie.

Wat wordt bij Oeko-Tex gecontroleerd? 

Om het Oeko-Tex keurmerk te krijgen mogen geen schadelijke grondstoffen worden gebruikt zoals zware metalen of ziekteverwekkende kleurstoffen. De milieuvriendelijke en grondstofzuinige productieprocessen worden voortdurend gecontroleerd door onafhankelijke partners. Deze controles stellen vaak hogere eisen dan nationale of internationale eisen. Ieder jaar worden de testcriteria nagelopen en zo nodig aangepast. Een Oeko-Tex keurmerk is een jaar geldig.  

Oeko-Tex 100 logo

 

Oeko-Tex Klassen 

De Oeko-Tex STANDARD 100 is opgedeeld in verschillende klassen. Bij Textielstad vind je alleen certificaten uit de eerste en tweede klasse. 

Klasse I

Deze klasse is voor textielsoorten die gebruikt worden voor kleertjes en speelgoed voor baby’s en peuters en ook ondergoed.  

Klasse II

Stoffen in deze klasse maken huidcontact. Denk hierbij aan kleding of beddengoed.  

Klasse III

Textiel uit klasse III wordt gebruikt voor producten die weinig op de huid worden gedragen. Voorbeelden hiervan zijn jassen, riemen of een kledingstuk waar een voering aan toegevoegd wordt.  

Klasse IV

Deze categorie is voor interieurstoffen zoals tafelkleden, kussenhoezen of gordijnen.  

 

Een ander certificaat dat je bij onze stoffen kunt vinden is het GOTS keurmerk.