Textielstad breidt assortiment milieuvriendelijke stoffen uit!

Textielstad breidt assortiment milieuvriendelijke stoffen uit!
1 view(s) 3 min read

Textielstad breidt assortiment milieuvriendelijke stoffen uit!

New York Fashion Week is nét achter de rug, ook Copenhagen Fashion Week heeft al plaats gevonden. Op het moment zijn alle ogen gericht op Londen, met Milaan en Parijs nog in het vooruitzicht. Deze modemaand is er dus genoeg om te bekijken en te volgen. Niet alleen wat betreft de grote merken, ook voor ons als creatievelingen is het een spannende maand! Zo worden er op dit moment allerlei nieuwe stoffen in gekocht waar jíj straks wat moois van gaat maken. En tijdens die inkopen en beurzen valt vooral één trend op: duurzaamheid.

Textielstad & biostoffen

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Adidas, volgens de Cotton Ranking 2020, wereldwijd de koploper is wat betreft het gebruik van duurzaam katoen. Daarbij merkte Cotton Ranking op dat duurzame stoffen bij steeds meer kledingbedrijven prioriteit krijgen. Ook tijdens de bekende textielbeurzen voor inkopers krijgen duurzame en biologische stoffen steeds meer aandacht. Zo hielp Première Vision (een van ’s werelds meest vooraanstaande stoffenbeurs) ons tijdens de beurs afgelopen week verder met behulp van allerlei ‘ecoresponsible’ pictogrammen. Die pictogrammen lieten ons zien op welke manier er minder milieubelastend geproduceerd werd; minder water, meer gerecycled, organische materialen, et cetera, et cetera.

Bij Textielstad willen we natuurlijk ook dat niet alleen wij, onze kinderen en kleinkinderen, nog jaren achter het naaimachine kunnen zitten, maar ook onze klein-klein-klein-klein-kleinkinderen. En daarom kondigen we graag aan dat eind volgende maand ons assortiment uitgebreid wordt met allerlei milieuvriendelijke stoffen. Hoe de stoffen eruit zien, houden we nog even geheim ;).

Wat is het Oeko-Tex-certificaat?

Kun je niet wachten tot volgende maand maar wil je wel al graag aan de slag met biologische of duurzame stoffen? Geen probleem, ook nu kun je daarvoor al bij ons terecht! Textielstad heeft namelijk al jaren biologische stoffen in de collectie Daarnaast werken we onder andere ook met het Oeko-Tex-certificaat. Stoffen krijgen pas zo’n certificaat wanneer het getest is door de Oeko-Tex Standard-100 en voldoet aan alle eisen. En dat zijn er nogal wat, want het certificaat wordt niet zomaar weggegeven. De productieprocessen staan daardoor voortdurend onder controle van onafhankelijke instituten. De stoffen met dit label zijn getest op schadelijke stoffen-vrij. 

Wat is het verschil tussen bio- en normaal katoen?

Biokatoen (of organisch katoen) komt net als ‘normaal’ katoen gewoon van een normale katoenplant. Het verschil is dat biologisch katoen niet genetisch gemodificeerd is, en dat er voor de groei en verwerking ervan geen chemische middelen of pesticiden worden gebruikt. Daarbij gebeurt ook het kleuren zo natuurlijk mogelijk. Verfstoffen mogen niet kankerverwekkend of schadelijk zijn en er wordt getest op veiligheid.

Bij het verbouwen van organisch katoen wordt voor de bemesting van de grond plantaardig en dierlijk afval gebruikt en worden er insecten ingezet in plaats van bestrijdingsmiddelen. Naast dat het beter is voor het milieu hebben biologische stoffen ook nog een ander voordeel. Bio-katoen is namelijk zachter van structuur en het ademt beter. Het dragen ervan wordt daardoor nog comfortabeler. Voor baby’s en kinderen is dat nog eens een extra pluspunt. Omdat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is, zijn ze gevoeliger voor allergieën en eczeem. Vooral voor kinderen met een allergie adviseren wij daarom biologische stoffen, zij verdragen organisch katoen vaak beter dan het ‘normale’. Maar ook voor de koters zonder allergie is biokatoen perfect, de gebruikte stoffen zijn niet schadelijk, ook niet wanneer er speeksel bij komt.


Genoeg redenen dus om eens een blik te werpen op onze biologische katoentjes! Ben je benieuwd naar onze nieuwe milieuvriendelijke stoffen uit de collectie? Houdt dan onze website en socials in de gaten, of kom volgende maand eens langs om alles in het echt te bekijken!