Alle Simplicity patronen nu 50% korting SHOP>>>
- Sinds 1930
- Ervaren team voor het beste advies
- Een echte winkel
- Familiebedrijf uit Tilburg
- De grootste van Nederland
- /
- Stoffen /
- Stoffen A ~ Z /
- Bont
Imitatiebont kom er alles over te weten
De warmste, aaibaarste jassen en vesten maak je van bont. De kwaliteit van onze imitatiebonten stoffen is zo goed dat we bij Textielstad alleen deze diervriendelijke variant aanbieden. We hebben de mooiste varianten, in allerlei kleuren en van korte tot lange haren. De meeste soorten zijn wasbaar en, na enige oefening, gemakkelijk om mee te werken.
Lees meer
Blader door onze categorieën
Bont in het kort
- Imitatiebont is de veganistische variant van echt bont.
- Verkrijgbaar in veel verschillende vormen, kleuren en prints.
- Imitatiebont is vrij eenvoudig te verwerken en te onderhouden.
Wat is bont?
Bij Textielstad vind je alleen imitatiebont, in veel verschillende varianten en kleuren. Imitatiebont is de veganistische variant van echt bont. Het wordt gemaakt van een breisel met een pooldraad waardoor een extra lang vezeldek ontstaat. Hierdoor is het breisel in veel gevallen niet meer te onderscheiden van echt bont. De pooldraad wordt, net als de andere draden, mee gebreid of geweven, maar dan in lusvorm. Door deze later af te snijden ontstaat een zacht oppervlak, de poolpluis die lijkt op de haartjes van echt bont. Imitatiebont heeft als voordeel dat het niet gaat stinken als het nat is, zoals na bijvoorbeeld een regenbui. Voor de productie van imitatiebont wordt veel gebruik gemaakt van polyester in combinatie met bijvoorbeeld acryl- of modalvezel, maar je vindt bij Textielstad ook luxer bont van katoen en viscose. Wil je alles weten over faux fur? Lees dan de blog die wij hierover schreven!
Verschillende soorten bont
Er zijn verschillende soorten imitatiebont, zo vind je bij Textielstad krulbont, teddy en zelfs bont met pailletten voor een extra feestelijke outfit. Ook hebben wij bont in allerlei kleuren, met zebra of luipaardprint of stippen.
Teddy
Teddy is een speciaal type imitatiebont dat ook wel borg genoemd wordt. Het is te herkennen aan de korte, gekrulde haartjes. Borg wordt machinaal gemaakt, meestal op een ondergrond van katoen. Het voordeel hiervan is dat je de stof kunt scheuren. Knip met een kleine schaar met spitse punten alleen de achterkant van de stof door, dus niet de haren. Vervolgens kun je de delen voorzichtig lostrekken van elkaar.
Hoe verwerk je imitatiebont?
Knippen
Imitatiebonten stoffen zijn vrij gemakkelijk te knippen. Wel laat de stof altijd enige haartjes los, dit zijn haartjes die zijn losgeknipt. Als je na het knippen zachtjes langs knipranden gaat met je handen of met een kleine stofzuiger, op een niet te hoge stand, dan verwijder je de haartjes die tijdens het knippen hebben losgelaten. Het is het makkelijkst om je patroon en kniplijnen op de achterkant van de stof te zetten.
Naaien
Imitatiebont kun je gewoon verwerken met het standaardvoetje van je naaimachine, je hebt hiervoor geen speciale attributen nodig. Ook kun je gewoon standaard allesnaaigaren gebruiken als je je patroondelen aan elkaar gaat zetten. Houd er wel rekening mee dat de stof haren en pluisjes los kan laten en het dus rommelig kan worden. Onze tip is om een kleine handstofzuiger in de buurt te houden zodat je werkblad en machine schoon blijven.
Textielstad tip
Knoopsgaten maken in bont is een bijna onmogelijke taak. Hiervoor in de plaats hebben wij een groot assortiment aan vervangbare sluitingen, zoals drukkers.
Let er ook op dat je bij het in elkaar zetten van je kledingstuk zorgt dat de vleug in dezelfde richting zit, bij voorkeur van boven naar beneden. Houd hier al rekening mee bij het uitknippen van de stof.
Hoe verzorg je bont?
Wassen
Als je je creatie van imitatiebont wil wassen, doe dat dan het beste met de hand in een beetje warm water met natuurlijk wasmiddel of wolwasmiddel. Wasverzachter kan vlekken achterlaten dus dat kun je beter niet gebruiken. Mocht je toch liever de wasmachine gebruiken, ben dan heel voorzichtig. Gebruik het wolwasprogramma, je machine centrifugeert dan op lage toeren bij een koudere temperatuur. Zo beschadigt je stof het minst.
Drogen
Imitatiebont kan niet in de droger. Na het wassen kun je het overtollige water het beste verwijderen door de stof tussen twee handdoeken te rollen. Hierna hang je het bont op een wasrek. Omdat het een zware stof is als hij nat is, leg je hem het liefste plat over je wasrek zodat de stof niet uitrekt door zijn eigen gewicht. Na het wassen en drogen van de stof kunnen de haren er plat uitzien, dit maak je weer mooi door met een borstel voorzichtig in de richting van de pool te kammen. Strijken is niet nodig bij imitatiebont omdat het niet kreukt.
Bonten stoffen kopen?
Als je een keuze hebt kunnen maken uit onze ruime collectie imitatiebont dan is het tijd te bestellen. Heb je ook gedacht aan het juiste garen, een goede schaar en extra lange spelden? Bestel dan voor 18.00 uur zodat we je bestelling vandaag nog kunnen verzenden. Als je hulp nodig hebt tijdens het bestellen, neem dan gerust contact met ons op.