Alle Simplicity patronen nu 50% korting SHOP>>>
- Sinds 1930
- Ervaren team voor het beste advies
- Een echte winkel
- Familiebedrijf uit Tilburg
- De grootste van Nederland
- /
- Stoffen /
- Stoffen A ~ Z /
- Fluweel & Velours & Velvet
Fluweel, Velours of Velvet
Ben je op zoek naar een aaibare stof, dan ben je bij de fluwelen stoffen op de juiste plaats. Fluweel, ook wel velvet of velours genoemd, heeft een zachte, glanzende structuur van korte en pluizige polen of haartjes. Fluweel was vroeger alleen beschikbaar voor de adel, vanwege de intensieve en dure wijze van produceren. De stof kan soepel vallen of juist heel stug zijn en is daarmee geschikt voor zowel kleding, als gordijnen, kussentjes en om meubilair mee te bekleden. Let hierbij goed op de richting van de vleug en dikte van de stof.
Lees meerFluweel in het kort
- Fluwelen stoffen hebben een zacht, glanzend en aaibaar oppervlak
- Fluweel wordt ook wel velvet of velours genoemd
- Het is een gebruiksvriendelijke stof
- Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en motieven
Wat is fluweel?
Fluweel is een stof waarbij kleine lusjes worden geweven. Hierdoor ontstaat aan de bovenkant een zacht en glanzend oppervlak van korte, opstaande en pluizige polen. Fluweel heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. Als je de stof aait, verandert meestal de kleur. Het verschil in kleurintensiteit is niet bij alle kleuren en niet bij alle fluwelen stoffen even groot. Het kleurverschil ontstaat doordat de lichtinval ten opzichte van de vleug verandert. Dit geeft een luxe en elegante uitstraling.
Fluweel, of velours, kan gemaakt worden van verschillende grondstoffen, zoals katoen, polyester en viscose. De meeste fluwelen stoffen bij Textielstad hebben een polyester basis. Dit is gebruiksvriendelijker omdat je deze kunt wassen in de wasmachine en zelfs kunt strijken. Doe dit wel aan de achterkant van de stof en op de laagste stand.
Verschillende soorten fluweel
Fluweel wordt geweven met een speciaal type weefgetouw. Tijdens het uitrekken van de roeden kan gekozen worden voor een gesneden of ongesneden pool of een combinatie van beide.
Gesneden fluweel
Gesneden fluweel wordt ook velours de Gênes genoemd. De pool is bij dit type fluweel doorgesneden. Om dit machinaal te doen is aan het einde van de roede een klein mesje bevestigd. Dit mesje snijdt alle pooldraden die er overheen liggen mooi doormidden. Dit soort fluweel wordt vooral gebruikt voor meubels, zware kleding en religieuze gewaden.
Ongesneden fluweel
Het weefgetouw waarop fluweel gemaakt wordt, heeft roeden om de lus in het weefsel te creëren. Om ongesneden fluweel te weven is aan de roede geen mesje bevestigd, zoals bij gesneden fluweel wel het geval is.
Velours
Een ander type fluweel is velours, het Franse woord voor fluweel. Deze naam wordt ook wel gebruikt als synoniem van fluweel, maar er is een verschil. De polen van fluweel mogen niet langer zijn dan 2 millimeter. Bij een langere pool noem je de stof velours.
Velvet
Velvet is eigenlijk geen aparte soort fluweel, maar de Engelse benaming voor fluweel. Deze term wordt ook in Nederland tegenwoordig vaak gebruikt voor fluwelen of velours stoffen.
De eigenschappen van fluweel en velours
Fluweel en velours hebben een luxe uitstraling door hun glanzende oppervlak. Het zijn hele zachte, aaibare stoffen met een vleug. Als de vleug de andere richting in wordt geaaid verandert de kleurintensiteit. De stof kan gemaakt worden van verschillende grondstoffen en daarmee veranderen ook de eigenschappen. Zo kun je fluweel met of zonder stretch tegenkomen, van natuurlijke grondstoffen of van syntethische vezels.
Het verwerk je fluweel?
Knippen
Al bij het knippen van fluweel is het verstandig rekening te houden met de richting van de vleug. Als je een kledingstuk gaat maken, wil je wel dat bij alle delen de vleug in dezelfde richting zit. Je kunt de vleug goed voelen door met je hand over de stof te gaan, je aait of met de haren mee of er tegenin. Soepele fluwelen stoffen schuiven vrij snel weg, dus om recht te knippen kan het handig zijn de stof te verzwaren met gewichtjes.
Naaien
Net als bij het knippen van fluweel en velours, is het ook tijdens het naaien met deze stoffen belangrijk om te letten op de vleug van de stof. De stof kan redelijk snel verschuiven tijdens het stikken, dus zorg dat je de patroondelen goed aan elkaar vastzet met spelden. Je kunt bij fluweel gewoon universele naalden gebruiken en een standaard steeklengte.
Hoe verzorg je fluweel?
Wassen
Het hangt af van de grondstoffen of fluweel in de wasmachine kan. de meeste stoffen uit onze collectie kunnen gewoon in de wasmachine. Was wel altijd zo koud mogelijk en met zo min mogelijk wasmiddel. Voor de precieze stofsamenstelling en wasvoorschriften kijk je bij de productspecificaties op onze website.
Drogen
Fluweel, of velours, mag niet in de droger. Als de stof erg nat uit de wasmachine komt, wring deze dan niet uit, maar rol deze dan tussen twee handdoeken en pers zo het meeste water eruit. Daarna kun je de stof uitschudden en over de waslijn of het wasrek hangen. Als je hem zo recht mogelijk uithangt zal hij kreukvrij drogen. Om de stof weer helemaal mooi te krijgen, kun je de goede kant van de stof voorzichtig borstelen als de stof bijna droog is.
Strijken
Als je fluweel gaat strijken, doe dit dan altijd aan de achterkant zodat je de pool niet platstrijkt. Duw om diezelfde reden ook niet te hard tijdens het strijken. Over het algemeen kreukt fluweel niet snel en zal het niet nodig zijn om de stof te strijken.
Fluwelen of velours stoffen kopen?
Heb je de velours stof van je dromen gevonden? Bestel hem dan snel want voor 18:00 uur besteld, is diezelfde dag nog verzonden! Natuurlijk mag je ook altijd langskomen bij onze winkel in Tilburg. Daar staan we altijd voor je klaar met ons deskundige advies. Je kunt ons ook telefonisch of per e-mail bereiken met vragen of voor advies.