Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie
- Sinds 1930
- Ervaren team voor het beste advies
- Een echte winkel
- Familiebedrijf uit Tilburg
- De grootste van Nederland
- /
- Stoffen /
- Wat wil je gaan maken? /
- Kleding /
- Broek
De mogelijkheden zijn grenzeloos
Wat voor broek ga je maken? Een pantalon of een short voor jezelf of een stoere jogging voor je kinderen. Welke stoffen wij geschikt vinden om broeken van te maken en waarom vertellen we je graag onder de producten op deze pagina. We geven je tips & tricks voor het maken van een broek. Een groot voordeel is dat je hem precies passend kunt maken, zo heb je straks eindelijk die perfect passende jeans!
Kom alles te weten over het maken van je eigen broek
Lees meerTextielstad's stofadvies voor het maken van een broek
Als je voor het eerst zelf een broek gaat maken is het aan te raden een niet te ingewikkeld patroon te kiezen. De pasvorm van een nauw aangesloten spijkerbroek komt preciezer, dan die van een jogging of een ander los model gemaakt van een rekbare stof. Iedere stof heeft zijn eigen eigenschappen en daarmee een andere uitstraling. Je kunt natuurlijk een pantalon maken van een joggingstof, maar dat zal een hele andere uitstraling en fit geven dan een wollen broek gemaakt met hetzelfde patroon. We delen ons stofadvies met je:
- Een hele bekende stof voor een broek waarvan ook nog eens veel varianten bestaan is denim. Bij Textielstad vind je denimstoffen met of zonder stretch, met of zonder print en ook nog eens in allerlei kleuren. Doordat het zo slijtvast is werd denim, of spijkerstof, vroeger vooral voor werkkleding gebruikt. De stof was toen ook veel stugger dan nu. Jeansstof is nog steeds slijtvast, maar door het gebruik van elastische garens is het veel comfortabeler en kun je er veel verschillende soorten spijkerbroeken mee maken.
- Voor een pantalon gebruik je een wat stijvere stof, zoals corduroy of gabardine. Corduroy, of ribfluweel, is te herkennen aan de geribbelde en fluwelige structuur. Hoe breder de ribbel, hoe steviger de stof. Gabardine is door zijn elegante uitstraling een veel gebruikte stof voor mantelpakken. De stof wordt geweven in keperbinding wat soort voor de diagonaal verlopende weefselstructuur.
- Voor een zomerse pantalon tippen we linnen. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. De bast de vlasplant heeft een lange vezelstructuur met een hoog gehalte aan wasachtige bestanddelen. Hierdoor heeft linnen van nature een mooie glans die niet verdwijnt in de was. Je vindt bij Textielstad een 100% linnen, die niet rekbaar is, en een stretch linnen. Beiden zijn geschikt voor een broek, maar voor een strakke broek raden we je stretch linnen aan.
- Een joggingbroek draag je vooral omdat ze lekker zitten en die maak je daarom het beste van een rekbare stof. Heel geschikt hiervoor is tricot. Tricot is de verzamelnaam voor alle gebreide stoffen. Een gebreide stof heeft altijd rek wat nog versterkt kan worden door het gebruik van elastische garens. Voor een wat dikkere joggingbroek kies je het liefst joggingstof of French Terry, als je voor een dunnere joggingbroek wil gaan die je bijvoorbeeld ook als pyjamabroek kunt gebruiken dan kun je kiezen voor een travel jersey.
Geef je broek zelf vorm
Als je zelf een broek gaat maken kun je alles kiezen uit een hele hoop opties, de stof die je gaat gebruiken, de lengte en wijdte van de pijpen en de sluiting. In de manier van sluiten komt veel variatie voor.
Sluitingen
De meest gebruikte sluiting bij een pantalon of een jeans is een gulp met een knoop. Deze zit meestal aan de voorkant en bestaat uit een belegstuk waaronder dan de gulp wordt aangebracht. Een variatie hierop is een rij knopen in plaats van de gulp. In een nette broek voor dames, gemaakt van een niet rekbare stof, zet je vaak een blinde ritssluiting. Deze kan zowel aan de zijkant als aan de achterkant van de broek geplaatst worden. Een joggingbroek heeft meestal een elastieken band, al dan niet met een koord om de tailleband wat strakker aan te trekken.
Op bovenstaande sluitingen zijn heel veel variaties te bedenken, van een asymmetrische sluiting tot een haak- en oogsluiting in plaats van een knoop. Jij bent de maker en je maakt je broek dan ook precies met de sluiting die jij mooi en handig vindt.
Modellen
Er zijn veel verschillende modellen broeken, van strak aangesloten leggings tot los vallende harembroeken, en van lang tot kort. Veel variatie zit in de pijpen, maar ook met de taillehoogte en het al dan niet maken van een broek met zakken geeft veel variatie. We lichten een aantal bekende modellen en variaties voor je toe.
Spijkerbroeken
Een spijkerbroek is een broek gemaakt van denim, ook bekend als jeans. Een spijkerbroek heeft over het algemeen twee zakken voor en twee opgestikte zakken achter, hij kan een hoge of lage taille hebben en strakke, wijde of wijd uitlopende pijpen. Daarnaast is de stofsoort denim nog verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en diktes, waardoor de mogelijkheden als je zelf een spijkerbroek gaat maken eindeloos zijn. De meest standaardmodellen voor een spijkerbroek zijn:
- Een regular fit of straight cut: Dit is een model met rechte pijpen. De tailleband zit op heuphoogte en het is een klassiek model dat je overal mee kunt combineren.
- Een iets meer aangesloten variant op de rechte pijp is de slim fit, een broek met iets smallere pijpen, maar geen skinny. Een skinny heeft echt aangesloten pijpen van boven tot onder.
- De flared broek heeft wijd uitlopende pijpen en vindt zijn oorsprong in de jaren 70. Dit model hoort rond je bovenbenen mooi aan te sluiten en naar onder toe, vanaf de knie, loopt hij wijd uit. De lengte kan variëren tot op je schoen of tot aan de grond. Een flared broek kan van denim gemaakt worden, maar ook van tricot voor een flared legging of van een corduroy.
Andere modellen
- Een pantalon is een lange en nette broek. Meestal wordt een pantalon gedragen naar formele gelegenheden of onder een pak. Een pantalon heeft rechte pijpen tot op de schoen en meestal heeft deze een strijkvouw voor en achter. De taille is vrij hoog, net boven de heupen.
- Een korte broek heeft natuurlijk korte pijpen. Deze kunnen los zijn, zoals bij een bermuda, of strak. De pijplengte kan variëren van heel kort, tot aan de knie en wat betreft zakken en sluitingen kun je bij een korte broek alle kanten op. Voor een korte broek kunnen alle stoffen gebruikt worden die we voor een broek tippen.
- Met de taillehoogte van een broek kun je ook veel variëren, deze kan heel laag zijn of heel hoog, of ergens er tussenin. Een broek met een hoge taille maakt je benen optisch langer en je bovenlijf korter. Een broek met een lage taille zit rond of iets onder je heupen. Deze taillehoogte legt het accent op je buik en maakt je benen optisch korter. Ga je zelf een broek maken, bedenk dan welke taillehoogte het beste past bij jouw figuur.
Wat heb ik nodig om zelf een broek te maken?
Wat je precies nodig hebt om een broek te maken is voor een groot deel afhankelijk van wat voor broek je gaat maken. Voor een joggingbroek heb je andere stof en sluitingen nodig dan voor een strakke denim of chique pantalon. Daarom raden we je aan om te beginnen met het kiezen van een patroon. Zorg er altijd voor dat je je eigen maten kent, of je nu met of zonder patroon gaat werken. Zeker bij een strakke broek die mooi moet aansluiten. Wat voor broek het ook wordt, onmisbaar zijn een goede stofschaar en een meetlint om je maten op te nemen. Als je nog geen tekenmateriaal hebt om je patroon over te nemen op de stof, vergeet dat dan niet bij te bestellen.
Patroon
Als je zelf een broek gaat maken is het handig om te starten met een goed patroon. Wij hebben een ruim aanbod patronen voor broeken. Ga je voor een short, een flared of een jogging? Je vindt bij Textielstad veel verschillende merken zoals Simplicity, Burda en Butterick. En wist je al dat we een filter hebben waarmee je de moeilijkheidsgraad in kan stellen? Je kunt gewoon het filter instellen op (zeer) makkelijk als je nog maar weinig ervaring hebt met naaien. Heb je wel veel ervaring? Daag jezelf dan uit en filter de patronen op moeilijk.
Hoeveel stof heb je nodig voor een broek?
Als je een broek gaat maken met een patroon dan staat daarin aangegeven hoeveel stof je nodig hebt om dat ontwerp te maken. Het spreekt voor zich dat je voor een korte broek minder stof nodig hebt als voor een lange broek. Maar ook de wijdte van de pijpen en in welke maat je de broek gaat maken heeft invloed op de hoeveelheid stof die je nodig hebt.
Als je zonder patroon gaat werken kun je de volgende richtlijn aanhouden. Met de lengte van de broek bedoelen we de totale lengte, dus de pijpen en de kruishoogte vanaf de taille.
Als we uitgaan van een stofbreedte van 1.40m of 1.50m dan geldt tot maat 40 dat je één keer de lengte van de broek nodig hebt voor een wijder model broek. Voor een wijde broek heb je twee keer de lengte nodig. Vanaf maat 40 adviseren we je voor een aansluitende broek anderhalve keer de totale lengte. Voor een model met wijdere pijpen heb je twee keer de totale lengte nodig.
Hoe maak je een broek korter?
Heb je een broek die te lang is, dan kun je deze eenvoudig zelf inkorten. Zorg ervoor dat je eerst de originele zoom loshaalt met een tornmesje. Hierna trek je de broek aan met de schoenen die je erbij wil gaan dragen. Nu ga je de juiste lengte bepalen. Sla de broek naar binnen op de lengte die je wil en zet vast met spelden. Loop ook een stukje op en neer om te kijken of de broek mooi blijft zitten op deze lengte. Zorg dat je de naad van tevoren strijkt zodat deze mooi recht is en knip de stof af op ongeveer 4 cm van de nieuwe lengte. Vouw de pijp twee keer naar binnen en stik 'm weer vast. Je kunt hiervoor een zoomband gebruiken, maar dat hoeft niet. Hoe je een broek korter maakt en heel veel andere tips en informatie over het zelf naaien en tekenen van je patroon en kleding vind je in 'Mode-atelier vol.1- Patronen tekenen'
Broeken stof kopen
Wist je al dat je tijdens het shoppen artikelen op je verlanglijstje kan zetten? Als je een account aanmaakt kun je bij ieder artikel op het hartje klikken. Als je dan later naar je verlanglijstje gaat kun je daar eenvoudig artikelen terugvinden of vanuit daar in je winkelwagentje plaatsen. Heb je vragen of wil je meer weten over een bepaalde stof? Neem dan contact met ons op via mail of telefoon of kom gezellig langs in onze winkel in Tilburg. Als je verschillende stoffen met elkaar wil vergelijken kun je dat online doen op onze virtuele stoffentafel of je kunt stofstalen bestellen om thuis te vergelijken.