30-9 t/m 7/10 Feestweek + winkel op zondag open
- Sinds 1930
- Ervaren team voor het beste advies
- Een echte winkel
- Familiebedrijf uit Tilburg
- De grootste van Nederland
- /
- Stoffen /
- Wat wil je gaan maken? /
- Kleding /
- Blouse
Dikke of dunne blouse, chic of sportief?
Een luchtig zomerbloesje, een net overhemd voor onder een pak of een flanellen blouse? Wij geven je tips voor het kiezen van de juiste stof en geven je informatie over de eigenschappen van die stoffen. Ook vind je op deze pagina tips hoe je met kleine variaties je zelfgemaakte blouse helemaal eigen kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan wijde mouwen, een hoge kraag of bijzondere knopen, je kunt het helemaal zelf bepalen. Kom alles te weten over het maken van je eigen blouse
Lees meer
Textielstad's stofadvies
Voor een blouse of overhemd is katoen de eerste keuze, dit is het meest gebruikte natuurproduct in de textielindustrie. Katoenen stoffen zijn bekend om hun draagcomfort, ze zijn licht en ademend, goed vocht opnemend en hebben een lange levensduur. Een stof die geweven is van 100% katoen is niet rekbaar. Vaak is een percentage rekbare garens toegevoegd om de stof enige stretch te geven wat zorgt voor meer draagcomfort. Omdat katoen een natuurproduct is krimpt het altijd enigszins bij de eerste keer wassen. We raden daarom aan de stof te wassen voordat je deze gaat verwerken. Zo voorkom je dat je zelfgemaakte blouse krimpt nadat je 'm precies op de juiste maat gemaakt hebt.
Verschillende wevingen
Als je onze katoenen stoffen bekijkt, zul je zien dat niet iedere stof er hetzelfde uitziet. Los van de kleur en eventuele print, komt dit door de weving van het materiaal. Hierdoor ontstaat een andere stofsoort. We lichten de meest geschikte stofsoorten voor een blouse, met katoen als grondstof, voor je toe:
- Een mooie stofsoort die geweven wordt van katoenen vezels en vaak gebruikt wordt voor bloesjes en overhemden is poplin. Door de manier van verwerken ontstaat een soepel vallend en sterk materiaal met een lichte en fijne ribstructuur, geweven in platbinding. Iedere inslagdraad loopt afwisselend over en onder een kettingdraad en iedere kettingdraad loopt afwisselend voor en onder een inslagdraad. Poplin wordt dus gemaakt met twee ketting- en twee inslagdraden.
- Een andere katoenen stofsoort die vooral geschikt is om zomerbloesjes van te maken is mousseline. Dit is een heel zachte stof die bestaat uit twee dunne lagen geweven stof met een herkenbare gekreukte structuur in een vierkant motief. Deze structuur ontstaat doordat de ketting- en inslagdraad om de beurt boven en onder liggen.
- Een veel gebruikte stof voor overhemden, met katoen als grondstof, is Oxford. Deze stof ontstaat door de Oxford weving. Deze weeftechniek wordt ook gebruikt voor het produceren van manden en heet daarom ook wel de mandensteek. Er wordt een gelijk aantal draden (meestal twee in beide richtingen) kruislings over elkaar geweven. Hierdoor ontstaat een sterk weefsel met een ruitpatroon. Oxford stoffen zijn door deze weving erg dicht en daardoor extra slijtvast en duurzaam.
- Katoen kan ook gebreid zijn in plaats van geweven, dan ontstaat tricot, een zachte en rekbare stof. Een overhemd van tricot heeft een sportievere uitstraling dan een geweven katoen omdat de stof een soepelere valling heeft. Voor een damesbloes of tuniek is tricot door deze eigenschap ook heel comfortabel.
Andere grondstoffen
Naast katoenen stoffen zijn er nog veel meer stoffen die geschikt zijn voor een blouse of overhemd. We zetten onze favorieten voor je op een rijtje:
- Linnen is een geweven stof die bij uitstek geschikt is voor een zomerse blouse. Linnen wordt gemaakt van de bast van de vlasplant. Linnen is een luchtige en ademende stof die snel droogt, van natuurlijke materialen. 100% linnen stof heeft geen rek, maar we hebben ook een stretch linnen. Deze is samengesteld uit verschillende grondstoffen, waaronder elastische garens.
- Een veelgebruikt materiaal voor een blouse is crêpe. Dit wordt gemaakt van garens die gedraaid zijn waardoor een korrelig en onregelmatig uiterlijk ontstaat. Dit kan gemaakt worden van verschillende materialen zoals wol, een polyester-viscose mix of combinaties van stofsoorten met elastische garens. De overeenkomst tussen deze varianten is dat het altijd soepel om je lijf valt en weinig kreukt.
- Voor een luchtig en soepel bloesje voor de zomer adviseren we viscose. Dit is een zacht en soepel materiaal dat lijkt op zijde. Viscose wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen met als belangrijkste ingrediënt hout. Door een chemisch proces wordt de cellulose uit verschillende houtsoorten gehaald en tot viscose verwerkt, zonder dat hierbij pesticiden aan te pas komen. Viscose is ademend en absorberend wat het perfect maakt voor de zomer.
Als je op zoekt ben naar een boek om snel informatie te vinden over alle verschillende stoffen en materialen, is "De grote naaigids” van La Maison Victor misschien iets voor je. In dit praktische en tijdloze handboek vind je alles over stoffen, technieken en handige tips van de ontwerpers van La Maison Victor.
Geef je blouse zelf vorm
Casual, chic, elegant of sportief, binnen de categorie blouses en overhemden is veel variatie mogelijk en je kunt alles zelf bepalen als je je eigen kleding maakt. Zo heb je bloezen van rekbare en niet-rekbare stof, getailleerde of losse overhemden en T-shirtblouses. Je hebt onder andere keuze uit een brede range verschillende mouwen en verschillende typen kragen. Deze lichten we graag toe.
Mouwen
Mouwen kunnen lang zijn, driekwart, kort of afwezig, zoals bij een mouwloze blouse. Daarnaast kun je ze aangesloten of wijd maken en op verschillende manieren aan de rest van het kledingstuk vastzetten. Zo kunnen ze ingezet of aangeknipt zijn en daarnaast heb je nog raglanmouwen. Ingezette mouwen worden in het armsgat ingezet, dit kan op verschillende manieren zoals met een normale ronde inzet, vierkante inzet of een inzet waarbij het schouderpand uitsteekt over de mouw. De aangeknipte mouw vormt één deel met het voor- en achterpand. Dit zorgt altijd voor een wijdere mouw dan bij een ingezette mouw, twee bekende types zijn de vleermuismouw en de kimonomouw. De vleermuismouw is bovenaan wijd en bij de pols aansluitend, terwijl de kimonomouw wijd blijft naar de pols toe. Dit is een rechte mouw.
Bij de raglanmouw worden de mouw en een deel van de schouder uit één stuk stof geknipt. De naad van de mouw loopt vanaf de onderkant van het armsgat schuin naar de kraag.
Kragen
De kraag bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je blouse of overhemd. Een overhemd voor heren heeft vaak een Kent kraag, dit is de meest standaard hoge kraag met scherpe punten. Overhemden met deze kraag kunnen zowel met als zonder stropdas gedragen worden wat ze heel veelzijdig maakt. Varianten hierop zijn de button down, waarbij de punten van de kraag met een knoopje worden vastgezet aan het overhemd, en de wide spread kraag, waarbij de punten iets wijder uiteen lopen.
Een damesbloes kun je meer variaties Een standaardkraag voor een damesbloes is, net als bij de heren, de Kent kraag. Maar een bloes voor vrouwen kan ook afgewerkt worden met een kraag met ruches, een wijde kraag zoals een Peter-Pan kraag, een strikkraag of zonder kraag.
Wat heb ik nodig om zelf een blouse te maken?
Als je zelf een blouse gaat maken, kun je beginnen met een patroon waar je een mooie stof bij zoekt. Textielstad heeft een ruim aanbod patronen, zo ook voor als je zelf een blouse wil gaan maken. Zo vind je bij ons onder andere patronen van Burda, Butterick en McCall. Je kunt ook starten met een stof waar je verliefd op bent geworden en daar een patroon bij uitkiezen. Of zelf een patroon tekenen of aanpassen als je een ervaren naaister bent. Heb je nog minder ervaring, dan vind je in het patroon ook extra informatie over varianten die je binnen hetzelfde patroon kunt maken.
Stof voor een blouse kopen
Voor een blouse heb je meestal wel wat meer materialen nodig dan voor bijvoorbeeld een T-shirt. Het is echt de moeite waard om tijd te besteden aan het vinden van de knoop die het best past bij jouw creatie. Een andere knoop kan zorgen voor een heel andere uitstraling van je blouse. Zo hebben we bijvoorbeeld stofknopen die je kan bekleden. Deze kun je bekleden met dezelfde stof als waarvan je je blouse hebt gemaakt of juist een contrasterende kleur om de knoop te laten opvallen. Als je een blouse voor kinderen maakt zijn drukknopen misschien handig, zo kan je kleintje zichzelf makkelijker aan- en uitkleden en ze zijn er in veel leuke kleurtjes. Als je alles hebt gevonden wat je nodig hebt voor je nieuwe project is het tijd om je bestelling te plaatsen. Heb je niet alles kunnen vinden of wil je graag advies, neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon of kom gezellig langs in onze winkel in Tilburg.