Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie
- Sinds 1930
- Ervaren team voor het beste advies
- Een echte winkel
- Familiebedrijf uit Tilburg
- De grootste van Nederland
- /
- Stoffen /
- Wat wil je gaan maken? /
- Kleding /
- Badjas
De beste stof voor een badjas naar jouw keuze
Een heerlijke, zachte badjas of een luchtige, dunne ochtendjas? Je kan het helemaal zelf vorm geven. Onder de producten op deze pagina vind je advies over welke stof geschikt is om een badjas van te maken, hoeveel stof je daarvoor nodig hebt en waar je verder op moet letten. Omdat jij de maker bent, bepaal je zelf de lengte, de sluiting en of je een kraag of een capuchon maakt. Met onze tips en jouw wensen creëer jij de perfecte badjas.
Lees meerTextielstad's stofadvies
Traditioneel gezien wordt een badjas gemaakt van katoen, een natuurlijk materiaal dat zacht en ademend is. Katoen kan veel vocht opnemen en dat maakt het zo'n geschikt materiaal voor een badjas. Er zijn veel verschillende stofsoorten met katoen die geschikt zijn, maar ook andere materialen dragen comfortabel. Wij delen graag 6 tips met je welke stoffen fijn zijn om als badjas te dragen.
- Een katoenen stof die heerlijk draagt als badjas is de dubbel geluste badstof van 100% katoen. Deze is aan twee kanten mooi doordat hij dubbelgelust is en heeft alle eigenschappen van katoen; vocht opnemend, sterk, slijtvast en makkelijk in onderhoud.
- Ook wafeldoek van 100% katoen is super voor een badjas. We hebben zowel een geweven als een gebreide variant. In de geweven versie heb je keuze tussen grove of fijne wafels.
- Een andere aanrader is de bamboe badstof met 40% katoen. Deze stof is ook geschikt voor de allerkleinsten. Deze stof is aan de ene kant een badstof en aan de andere kant fleece, je kunt dus kiezen welke stof je het liefste op je huid draagt als je je eigen badjas hiervan gaat maken.
- Naast katoen zie je tegenwoordig ook steeds meer fluffy stofsoorten voor badjassen zoals fleece. De meeste fleece stoffen hebben echter geen niet zo'n goede vochtopname als katoen, waardoor dit niet zo comfortabel is om aan te trekken als je nog nat bent van het douchen. Je blijft dan langer een nat gevoel houden. Wil je toch een zachte fleece badjas voor na het douchen, kies dan voor een organic fleece van 100% katoen. Deze neemt wel vocht op en heeft daarnaast een hoge aaibaarheidsfactor en draagt heel comfortabel.
- Voor een zomerse badjas raden we je hydrofiel aan, ook wel mousseline genoemd. Hydrofiel is een superzachte en luchtige katoen, wat deze stof ook heel populair maakt voor babykleertjes. Doordat mousseline vocht opnemend en licht is, draagt deze ook heerlijk als zomerse ochtendjas. Hydrofiele stof is ook lekker luchtig en licht in gewicht. Een badjas van deze stof is hierdoor makkelijk mee te nemen.
- Een kamerjas of ochtendjas is een dunne badjas die over een pyjama wordt gedragen en waarmee je er wat gekleder uitziet. Deze wordt vaak gemaakt van een wat luxere stof zoals bijvoorbeeld zijde of kunstzijde. Omdat je een ochtendjas niet aantrekt voor de warmte en ook niet op je blote huid draagt, kun je hiervoor een ander type stof kiezen die geen vocht opnemende eigenschappen heeft.
Geef je badjas zelf vorm
Als je zelf een badjas gaat maken kun je het voor jezelf zo moeilijk en zo leuk maken als je wil. Laat je niet afschrikken als je pas net begint met naaien, want een basic badjas is vrij eenvoudig te maken. Je kunt er heel veel kanten mee op, waardoor je jezelf ook kunt uitdagen als je wel meer ervaren bent. Ga je voor een badjas met een capuchon of met een hoge kraag waar je lekker in weg kunt duiken? Met contrasterende revers of met een leuke print aan de binnenkant? Het kan allemaal omdat je het zelf gaat maken, je hoeft alleen maar de juiste stoffen uit te kiezen.
Sluiting
Een badjas heeft meestal een overslag en ceintuur, waarmee je jezelf lekker kunt inpakken voor een huiselijk gevoel en die ervoor zorgt dat je badjas niet openvalt als je gaat zitten. Als je er zeker van wil zijn dat je badjas netjes dicht blijft, dan kun je ook een rits inzetten in plaats van een sluiting met een ceintuur. Als je kiest voor een tweewegrits, die je ook vanaf onder open kunt maken, dan kun je een lange rits inzetten die je wat omhoog kunt schuiven om ruimte te maken om trap te lopen.
Hoeveel stof heb ik nodig voor een badjas?
Om te bepalen hoeveel stof je nodig hebt om je badjas met overslag te maken kun je de volgende richtlijn aanhouden. Voor een badjas met overslag heb je twee keer de lengte van de badjas nodig, en één keer de lengte van de mouwen bij een ingezette mouw. Houd er bij het bepalen van de lengte wel rekening mee dat je de naadtoeslag meeneemt, hiervoor reken je 1-2 centimeter extra bij de naden.
Als je eenmaal een patroon voor een badjas hebt, is het heel makkelijk om te variëren in lengte. Met hetzelfde patroon maak je een lange badjas voor de winter in een dikke en zachte stof en een kortere ochtendjas voor de zomer in een luchtigere stof.
Tips voor het zelf maken van een badjas
We geven je graag nog wat tips mee voor het maken van je eigen badjas.
- Ben je op zoek naar een goed basis patroon voor een badjas? Neem dan het patroon van Burda.
- Zorg dat je overslag ruim genoeg is zodat je badjas niet openvalt als je gaat zitten, en maak je ceintuur lang genoeg zodat je er een goede knoop in kunt leggen, of zet een rits in.
- Maak de mouwinzet niet te strak, maar zorg dat je lekker ruime mouwen maakt voor een hoger draagcomfort.
- Kies de stof met in je achterhoofd het doel van jouw badjas. Moet hij vooral warm houden, wil je 'm aan kunnen doen na het douchen of wil je 'm makkelijk mee kunnen nemen?
Badjas stof kopen
Als je stoffen hebt gevonden die je mooi vindt en die geschikt zijn om een badjas van te maken, dan is het tijd om je bestelling te plaatsen. Doe je dit voor 17:00 uur en is alles op voorraad, dan versturen we je bestelling vandaag nog en kun je al snel aan de slag. Heb je er ook aan gedacht bijpassend garen toe te voegen? Mocht je nog ergens tegenaan lopen tijdens het maken van je keuze of het plaatsen van je bestelling, neem dan contact met ons op, we helpen je graag.