Lyocell

Lyocell & Tencel Stoffen

De comfortabele en duurzame semi-synthetische stof lyocell ken je misschien ook wel onder de merknaam tencel. Natuurlijke materialen vormen de basis, maar worden in een chemisch proces verwerkt tot stof. De productie en de eigenschappen lijken op veel manieren op die van viscose. De grootste verschillen zijn dat lyocell sterker blijft wanneer het nat is en dat deze vezel minder kreukt dan viscose. Daarnaast is lyocell duurzamer vanwege productie in een gesloten systeem. Het resultaat is een zachte, zijdeachtige stof.

Filteren
Filteren
Kleur
Materiaal
  1. Elastomeer 1 item
  2. Viscose 1 item
Minder

13 Items

13 Items

Lyocell in het kort

  • Lyocell (ook wel tencel) is een duurzame variant van viscose en een grondstof waar zijdeachtige en soepele stoffen van gemaakt kunnen worden.
  • Dit materiaal doet op veel vlakken denken aan viscose, maar verschillen zijn dat lyocell sterker is en wat minder kreukt.
  • Gebruik een fijne naald voor dunne varianten van deze stof. 
  • Was en strijk tencel op lage temperaturen en vermijd de droger om je product langdurig mooi te houden. 
  • We hebben een prachtige lyocell blend gevonden voor in ons assortiment; de Lyosand, een samenstelling van lyocell, viscose en elastomeer.

Wat is lyocell?

Net als bij viscose begint het produceren van lyocell bij houtsnippers, vaak van eucalyptus- of beukenbomen. Deze bomen komen uit speciale bossen die duurzaam beheerd worden. De houtsnippers bevatten cellulose en worden opgelost in chemicaliën. Hierin zit het verschil met viscose, want het oplosmiddel van lyocell (N-methylmorfoline-N-oxide) kan naderhand worden teruggewonnen en hergebruikt. Hierdoor ontstaat een gesloten kringloop, zonder chemisch afval of schadelijke bijproducten. Zelfs het water wordt gerecycled. De oplossing wordt uiteindelijk verwarmd en door de minuscule gaatjes van een spindop geperst. Hieruit komen dan oneindig lange garen die tot stof worden geweven. 

De eigenschappen van lyocell

Niet alleen het proces, maar ook de eigenschappen van tencel stoffen lijken op die van viscose stoffen. Zo zijn ze beiden zacht als zijde en vallen ze heel soepel waardoor er qua draagcomfort bijna niets fijner is. Door de vochtopnemende kwaliteit van de stof ademt deze ook nog eens uitstekend. Tijdens een warme zomer of op vakantie in een tropisch oord zal een jurk of topje van lyocell dus lekker luchtig dragen. Maar naast duurzaamheid zijn er nog een tweetal voordelen ten opzichte van viscose. Zo kreukt tencel minder en is het een sterker materiaal, vooral wanneer het nat wordt. Door de sterkte en weerbaarheid wordt het ook toegepast in medisch verband. 

Hoe verwerk je lyocell?

Het knippen van de stof

Bij knippen geldt altijd dat je beter een keer extra kunt passen en meten voordat je de schaar in de stof zet. Zorg dat je alle patroondelen uit je stuk kunt halen en dat voor ieder onderdeel je motief of stretch de goede kant op gaat. Als alles helemaal goed ligt of juist is uitgetekend, kun je met een scherpe stofschaar of rolmes de onderdelen uitknippen/ uitsnijden. Hierbij helpt het om je patroon met gewichtjes te verzwaren, zodat niks kan verschuiven of vervormen. Bij gebruik van een rolmes moet je altijd een snijmat als ondergrond gebruiken, anders beschadig je andere oppervlakken. 

Het naaien van de stof

Tencel is een fijne vezel en heeft dus veel draadjes per cm². Wij adviseren daarom dunne stofsoorten van deze grondstof te verwerken met een microtex naald. Deze naalden zijn gemaakt voor fijne, kwetsbare materialen, want ze zijn heel smal en hebben een extra scherpe punt. Bij ieder artikel vind je ook een suggestie voor een soort garen in een bijpassende kleur.  

Hoe verzorg je lyocell? 

Lyocell Wassen

Lyocell stoffen kunnen in de wasmachine gewassen worden op een fijn wasprogramma tot 30°C. Was en droog je stof altijd voordat je er mee aan de slag gaat. De stof kan dan één keer een klein beetje krimpen, maar doet dit niet extra als je het product daarna nooit meer warmer wast. Zo kom je later, wanneer je kledingstuk al in elkaar zit, niet voor verrassingen te staan. 

Lyocell Drogen

Het drogen van tencel stoffen doe je idealiter aan de waslijn en dus niet in de droger. De hitte van de machine kan je kleding namelijk onnodig beschadigen. Hang de kledingstukken ook niet pal in de felle zon, want dat kan de kleur aantasten.   

Lyocell Strijken

Heb je toch wat kreukels in je kleding en wil je netjes voor de dag komen, dan kan een lyocell stof worden gestreken op een lage temperatuur. Zet dus de strijkbout laag en strijk je kledingstukken aan de binnenkant. Als je extra voorzichtig wil zijn, kun je een doek gebruiken tussen de stof en het strijkijzer.   

Lyocell & tencel stoffen kopen 

In ons assortiment vind je op het moment de Lyosand Stretch in 13 mooie, diepe kleuren. Dit is een blend met viscose en een klein beetje elastomeer. Ook zijn er tencel stoffen verkrijgbaar in stofsoorten als een lichte jeans, chambray of in een samenstelling met linnen. Deze stoffen zijn zowel online als in onze winkel verkrijgbaar. Twijfel je nog, kom dan vooral eens langs in Tilburg om de stof met eigen ogen én handen te ervaren en om deskundig advies te krijgen van onze experts. Je kunt ook contact opnemen via telefoon, mail of de chatbox op de website.