Lycra

Lycra stoffen

Lycra is officieel een merknaam van elastomeer garen; hele rekbare garens van een synthetische rubber. Maar in de volksmond wordt de naam lycra vaak gebruikt voor hele rekbare stoffen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld badpakken en turnkleding. Daarbij is lycra ook goed bestand tegen (transpiratie)vocht, wat van belang is omdat kleding waarin lycra verwerkt is vaak op de huid gedragen wordt.

Meer Info

Wat is lycra stof?

Lycra is niet het enige merk van de polyurethaan-elastomeergarens, ook Elastan, Dorlastan en Spandex zijn veel voorkomend. Deze garens hebben een enorme rekbaarheid van wel 500 tot 700 procent, waardoor het niet gaat lubberen, en worden altijd verwerkt in een mix met andere garens en/of grondstoffen. Een stof kan daarom nooit 100 procent lycra zijn. Lycra, en andere elastische garens, worden vaak verwerkt in geweven of fijn gebreide stoffen, zoals bijvoorbeeld in een jersey, katoen of soms zelfs in zijde.

Ben je op zoek naar een rekbare stof, maar is lycra het niet helemaal? Kijk dan rustig verder in ons uitgebreide assortiment!

Lycra badpakkenstof

Lycra wordt tegenwoordig ook vaak badpakkenstof genoemd. In veel badkleding zit een redelijk hoog percentage lycra, soms wel twintig procent. Goed badpakkenstof heeft als kenmerken dat het erg dicht van structuur is, enorm elastisch is, vormvast, een mooie uitstraling heeft en snel droogt. Kortom: de perfecte stof om dicht tegen je huid te dragen.

Hoe verwerk je lycra?

Een stretchstof zoals lycra verwerk je met een stretchsteek, of met een lockmachine, om de rek in het kledingstuk te behouden. Ga je met een normale, rechte steek aan de slag zul je merken dat de naad kapot springt zodra je de stof uitrekt. Wat betreft de naald adviseren wij voor zulke rekbare stoffen altijd de Schmetz stretchnaald. Deze heeft een extra afgeronde punt en een speciaal naaldoog. Dikte 65 is voor veel van zulke stoffen het meest geschikt, in combinatie met dun naaigaren. Voor dikkere rekbare stoffen raden we dikte 75 aan, deze kan gebruikt worden in combinatie met ‘alles naaigaren’.

Minder Info
Filteren
Filteren
Kleur
Motief
 1. Batik 6 items
 2. Bloemen 2 items
 3. Fantasie 47 items
 4. Effen 18 items
Minder
Stofsoort
 1. Lycra 73 items
 2. Tricot 1 item
 3. Velours 1 item
Minder
Materiaal
 1. Elastan 54 items
 2. Lycra 2 items
 3. Nylon 55 items
 4. Polyamide 13 items
 5. Polyesther 4 items
 6. Spandex 16 items
 7. Viscose 2 items
Minder
Merk
 1. Liberty 2 items
 2. Textielstad Basic Quality 44 items
Minder

73 Items

Pagina

73 Items

Pagina