Welkom op onze nieuwe site. Tip ons met suggesties en wensen!
- Sinds 1930
- Ervaren team voor het beste advies
- Een echte winkel
- Familiebedrijf uit Tilburg
- De grootste van Nederland
- /
- Stoffen /
- Wat voor eigenschappen? /
- Stretch Stoffen
Stretchstoffen rekken lekker mee als je eraan trekt of als je ze draagt. Een bekende stretchstof is tricot, maar er zijn meer stoffen die rekbaar zijn. In onze winkel en webshop vind je bijvoorbeeld ook bont, kunstleer en broderie stoffen met stretch. Veel stoffen zijn van zichzelf niet rekbaar, maar krijgen deze eigenschap als er lycra of elastaan aan wordt toegevoegd. Textielstad heeft een grote collectie stretchstoffen. Omdat we groot inkopen kunnen we een scherpe prijs bieden en hebben we altijd voldoende voorraad.
Kom alles te weten over stretchstoffen
Lees meer
Wat zijn stretchstoffen?
Stretchstoffen zijn stoffen die mee rekken als je eraan trekt. Er zijn veel verschillende rekbare stoffen, zo zijn alle gebreide stoffen rekbaar doordat ze gebreid zijn. Sommige stoffen hebben rek in één richting en anderen hebben dubbele rek, zowel in de lengte- als in de breedterichting. Houd er bij het verwerken van je stof altijd rekening mee in welke richting je de rek wil. Bij een T-shirt wil je bijvoorbeeld rek in de breedte, niet in de lengte. Door de toevoeging van een paar procent elastische garens zoals lycra of elastaan blijven rekbare stoffen mooi in model en gaan ze niet lubberen. Omdat de meeste stretchstoffen samengesteld zijn uit verschillende materialen, raden we aan om je net gekochte stretchstof te wassen voordat je ermee gaat werken. Vooral natuurlijke materialen kunnen immers krimpen als je ze wast. Bij de product specificaties vind je het exacte wasvoorschrift en het percentage elastaan, wat aangeeft hoe rekbaar de stof is.
Er zijn verschillende soorten stretchstoffen, die natuurlijk allemaal rekbaar zijn. Er zit wel veel verschil in de samenstelling van de stoffen. Sommige stoffen zijn rekbaar door de manier waarop ze gemaakt zijn, anderen zijn rekbaar door de toevoeging van elastische garens. Hierdoor zit er veel verschil in de mate van rekbaarheid.
Linnen
Linnen zelf is niet rekbaar, maar door een samenstelling van verschillende materialen kan wel een stretch linnen ontstaan. Bijvoorbeeld door een combinatie van linnen, elastaan en viscose. Een extra eigenschap die deze stoffen vaak hebben is dat zij niet zo erg kreuken als een 'gewone linnen'. Wij hebben hiervan verschillende stoffen op voorraad in veel verschillende kleuren.
Een ander materiaal dat van zichzelf nauwelijks rekbaar is, is katoen. Net als bij linnen zorgt een toevoeging van bijvoorbeeld elastaan of elastomeer voor een stretch katoen. Dit maakt het katoen niet alleen rekbaarder, maar ook duurzamer en slijtvaster.
Een materiaal dat snel aan populariteit wint is viscose. Dit is ook een materiaal dat van zichzelf niet rekbaar is, maar deze eigenschap krijgt door een samenstelling met lycra of elastaan. Viscose wordt vaak gecombineerd met andere materialen, dus we raden je aan om altijd goed naar de grondstoffen te kijken om meer te weten te komen over de precieze kenmerken van de stof die je kiest.
Het belangrijkste kenmerk van een stretchstof is dat deze rekbaar is. Om de stof goed te kunnen knippen is het daarom belangrijk dat de stof rust op je werkblad. Als de stof rekt tijdens het knippen kun je makkelijk scheef gaan. Sommige stretchstoffen krullen om na het knippen, wat eenvoudig te verhelpen is door een stijfselspray. Als de stof te veel wegschuift raden we aan om fixeergewichtjes te gebruiken. De gewichtjes leg je op de stof waardoor deze niet zo schuift. Zorg ook altijd dat je een goede stofschaar gebruikt als je stoffen gaat knippen, dat werkt makkelijker en mooier. Let er wel op dat met je stofschaar alleen stof wordt geknipt, van knippen in papier wordt je schaar bot.
Als je iets gaat naaien met stretchstof raden we aan de juiste steek te gebruiken. Op de meeste machines kun je een stretch steek instellen. Als jouw machine geen stretchsteek heeft kun je een flauwe zigzagsteek gebruiken. Ook raden we aan een speciale stretch naald te gebruiken. Met de juiste naald voorkom je dat de stof beschadigt tijdens het naaien. Deze zijn er in verschillende diktes. Als de stof dun en heel elastisch is gebruik je het beste een dikte 75, voor een dikkere stof gebruik je een dikte 90. Voor het afwerken van stretchstof adviseren we een tweelingnaald. Hiermee maak je een evenwijdig dubbel stiksel waarmee je in één keer netjes afwerkt.
Een stretchstof is vaak samengesteld uit verschillende materialen en kan daardoor iets krimpen tijdens het wassen. We adviseren je de stof te wassen voordat je ermee gaat werken, zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Zeker natuurlijke materialen als linnen en katoen krimpen altijd wel iets als je ze wast. Kijk voor de precieze wasinstructies bij de product specificaties in onze webshop. Over het algemeen raden we aan stof zo koud mogelijk te wassen.
Ook bij het drogen van de stof is het afhankelijk van de samenstelling van materialen hoe de stof het liefst droogt. Sommige stoffen kunnen wel in de droger en andere hangen liever aan de lijn. Zo scheelt ook de droogtijd per stof. Of een stof in de droger mag staat op onze website aangegeven bij de product specificaties.
Ook bij het strijken is het afhankelijk van de samenstelling van de stretchstof of en hoe heet je deze mag strijken. Over het algemeen kreuken stretchstoffen minder en zullen ze dus niet vaak gestreken hoeven te worden. Wil je de stof toch strijken, kijk dan vooraf even bij de product specificaties in onze webshop.
Als je stretchstof wil gaan kopen adviseren we je om de stoffen in onze winkel in Tilburg te komen voelen, zodat je zeker weet dat je de juiste rek vindt voor jouw project. Lukt het niet om langs te komen, bestel dan stofstalen of bestel de minimale bestelhoeveelheid van 0,35 meter. We kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn om tussen de ruim 2000 stretchstoffen een keuze te maken. Om je te helpen kiezen tussen alle motieven, materialen en merken kun je de filters bovenaan de pagina gebruiken. Twijfel je tussen verschillende stoffen? Leg ze eens op de stoffentafel om beter te kunnen vergelijken. Mocht je graag met ons overleggen, neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.