Kun jij ook niet wachten tot de lente begint? Haal het voorjaar dan alvast in huis en maak deze prachtige tulpen van vilt! Lees snel verder en get creative :)

tulpen van vilt

Wat heb je nodig?

Hobbyvilt 

Stofschaar

Spelden

Patroontekenpapier

Garen

(Bamboe-)stok

 

HET PATROON

Elke vierkantje in het patroon is 2 centimeter in het echt. Natuurlijk kun je zelf bepalen of je kleinere of grotere tulpen wilt. Dit doe je eenvoudig door de schaal van 2 centimeter aan te passen. Wil je bijvoorbeeld grotere tulpen? Zie één vierkantje dan aan voor 3 of 4 centimeter! Onderaan de pagina kun je het patroon ook uitvergroten door op de foto te klikken ;).

patroon van tulpen
Aan de slag…

STAP 1.

Teken het patroon van de tulpen op een stuk patroonpapier. Voor een mooier resultaat raden wij het ruitjespapier aan! Dit papier maakt het makkelijker om het patroon over te tekenen en zorgt voor de juiste verhoudingen.

STAP 2. 

Leg het patroon op het vilt en knip deze uit. Dit doe je door het patroon met spelden vast te zetten op het vilt zodat het papier niet verschuift. Als het papier vastgespeld is, knip je door middel van een stofschaar de vormen uit. 

 STAP 3.

Naai de vormen vilt aan elkaar zoals te zien is op onderstaande afbeelding:

tulpen van vilt

Zoals je kunt zien, zijn de eerste twee patroonvormen gebruikt voor het maken van de tulp zelf. De derde vorm zorgt ervoor dat de stengel bevestigt kan worden aan de tulp. Deze naai je bovenaan aan de achterkant vast.

Als je de tulpen naait met een naaimachine, gebruik je de rechte steek. Als je met de hand naait, naai je de vormen met een rijgsteek aan elkaar vast. 

STAP 4.

Nu de vorm van de tulp klaar is, wordt het tijd om de stengel af te werken. Door middel van groen vilt kun je het stokje bedekken. Naai wederom het groene vilt dicht met een rechte steek of rijgsteek. Om ervoor te zorgen dat het niet verschuift, kun je deze met behulp van een klein beetje lijm of naald en draad vastzetten aan de achterkant van de tulp. 

STAP 5.

Schuif de stengel en tulp in elkaar en je bent helemaal klaar! 

tulpen eindresultaat

En hoe is jouw tulpentuintje geworden?! Wij zijn ontzettend benieuwd naar het eindresultaat! Vergeet deze niet met ons te delen op social media met de #mytextielstad.