In het vorige bericht heb je al kunnen lezen welke soort schaar je voor welk type project het beste kunt kiezen. In dit blog gaan we dieper in op de soort stofscharen. Na het lezen, weet jij meer over de verschillen tussen de scharen, hoe je de scharen moet onderhouden en welke schaar het best past bij jou. Lees dus snel verder over deze onmisbare tool!

 

Het kopen van een stofschaar kan een hele uitdaging zijn. Niet alleen de keuze is groot, ook de verschillen zijn benoemenswaardig. Daarom raden we aan om jezelf vooraf af te vragen wat jouw wensen zijn. Handige vragen waar je vooraf over na kunt denken, zijn:

 

- Hoe vaak ga ik de schaar gebruiken?

- Wat is het maximale bedrag dat ik wil uitgeven?

- Hoe belangrijk vind ik de kwaliteit en duurzaamheid van mijn schaar?

 

Het nadenken over deze vragen bakent je keuze al aardig af. Stofscharen kun je namelijk onderverdelen in hobbyscharen en professionele scharen. Het hoeft echter niet zo te zijn dat een professionele schaar alleen voor professionals is weggelegd. Dit ligt namelijk eerder aan jouw ambitie en budget dan aan de mate van gevorderdheid. Dankzij de filters op onze website kun je eenvoudig jouw keuze afbakenen door de prijs en het type aan te geven.

 

In ons assortiment vind je scharen van de fijnste kwaliteit, want kwaliteit knipt nu eenmaal het beste! Zo zijn alle scharen in assortiment zorgvuldig uitgekozen op basis van kwaliteit en veiligheid. Toch zijn er tussen alle scharen nog wat verschillen, waaronder de grip van de schaar, de grootte & het gewicht en de soort snijbladen. 

 

De grip

 

Onder de grip verstaan we de handgrepen van een schaar. Zo hebben we stof- en naaischaren met plastic grepen, stalen grepen en de comfortabele softgrepen. Zoals je waarschijnlijk al doet vermoeden, liggen de stalen en plastic grepen harder in de hand. Over het algemeen vind je deze handgrepen terug bij de hobbyscharen. 

Stofscharen met de softhandgrepen bieden een bijzonder hoog comfort. Deze zie je dan ook vaak terug bij de professionele stofscharen. Het hoge gebruikscomfort is te danken aan de ergonomisch gevormde ogen en het zachtere materiaal. Dit zorgt er namelijk voor dat niets in je hand prikt of snijdt tijdens het knippen en het werken simpelweg prettig aanvoelt. Jouw vingers hebben genoeg ruimte in de ogen waardoor je moeiteloos en zonder knellend gevoel te werk gaat. 

Het is erg belangrijk dat je een schaar kiest die lekker ligt in je hand. Dit is persoonlijk en wederom afhankelijk van jouw eigen ambitie en budget. Wij raden hoe dan ook aan om de schaar in de winkel aan te voelen. Dit is de enige manier om te bepalen of je een schaar wel of niet prettig vind.

 

scharen grip verschil

 

De grootte & het gewicht

 

Uiteraard is de grootte en het gewicht van je schaar een belangrijke factor in je zoektocht. Als je hele kleine handen hebt, is het niet prettig om met een hele grote, zware schaar te knippen. Andersom is dit natuurlijk ook het geval: als je grote handen hebt, raden we niet aan om een kleiner schaartje met een kleine grip te pakken! Onder de dames is een schaar van 8inch (21cm) het populairste. Sommige mensen vinden het fijn om massa in de hand te hebben en anderen weer niet. Dat is voor iedereen persoonlijk. 

Als je echt zwaardere materialen gaat knippen, zoals wol en denim, dan is het soms fijn om wat meer massa in de hand te hebben. Daarvoor zijn dus echt kleermakersscharen gemaakt. Deze kunnen zelfs door vloerbedekkingen heen knippen! Maar nog steeds is dit een persoonlijke keuze. Uiteindelijk kun je ook ver komen met een stofschaar. In sommige gevallen is een kleermakersschaar voor bepaalde creaties een geweldige uitkomst.

 

De snijbladen

 

De meeste scharen hebben tegenwoordig een micro-intanding. Dit staat middels een icoontje ook vermeld op de verpakking, zoals op de onderstaande afbeelding te zien is.

 

scharen

 

Dit is een heel klein tandje op het snijblad van de scharen. Dankzij deze vertanding schuiven de stoffen niet uit je schaar. Met name de lichtere en gladdere stoffen kunnen nog wel eens verschuiven of wegglijden van je schaar. Door het tandje blijft de stof mooi in je schaar liggen terwijl je aan het knippen bent.

Als je de scharen met een micro-intanding alleen gebruikt om stof mee te knippen, hoef je de scharen ook niet meer te slijpen.  Let wel: als je schaar is gevallen, zul je een nieuwe moeten kopen. Als je schaar valt, sluiten de snijbladen namelijk niet meer op elkaar aan waardoor deze niet meer goed knipt.

Een ander verschil tussen de snijbladen van stofscharen is de vorm van deze. Zo hebben we verschillende scharen met gebogen snijvlakken, waar een soort knik inzit. Het voordeel van een gebogen stofschaar is dat het makkelijker is om recht in de stof te knippen. Dit komt simpelweg doordat de snijbladen dichter op de stof zitten en je dus minder ruimte hebt om scheef te knippen. 

 

Het kiezen van de juiste schaar is ontzettend belangrijk en zolang de schaar niet valt, kun je er jarenlang plezier van hebben! Wij raden daarom aan om niet te bezuinigen op deze onmisbare tool! 

 

Nu je dit blogbericht hebt gelezen, weet je waar je op moet letten tijdens het kopen van een schaar. Kom gerust eens langs en ontdek ons ruime scharen-assortiment! Wij zijn ervan overtuigd dat hier dé perfecte stofschaar voor jou bij zit. ;)

In ons volgende blogbericht lees je meer over de kleinere schaartjes en alle voordelen die deze met zich meebrengen! Stay tuned voor meer ;)