Met onze producten maak je jouw huis helemaal klaar voor Pasen! Zelfgemaakte decoratie is niet alleen uniek, het is ook nog eens superleuk om te maken. Lees maar eens deze tutorial waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een Paaskussen maakt... Wij zijn nu al benieuwd naar jouw creaties!

 BENODIGDHEDEN

benodigdheden paaskussen


Textiellijm
0.5 m stof
Wol-garen
Stencil van haas(PRINT HIER)
Strijkijzer
Spelden
Potlood
Hobbyschaar
Naald en draad
Zig-Zag ribbon (ongeveer 1.50m lang)
Pomponset
Kussenvulling 40 cm x 40 cm

 

STAP 1: Stof snijden en voorbereiden stencil

 

Snij drie stukken stof uit met de volgende afmetingen:
2 x een vierkant van 42 cm bij 42 cm
1 x een rechthoek van 21 cm bij 42 cm
Vervolgens print je het stencil (zie benodigdheden) en snij of knip met een hobbyschaar je allebei de kanten van de haas uit het papier.


TIP: zorg ervoor dat de printer staat ingesteld op 100% voordat je gaat printen.

 

STAP 2: Voorbereiden voorkant kussen

 

Paaskussen 1

Vouw 2cm van de korte kant van de rechthoek naar binnen en vouw deze vervolgens nog eens om en pin de rand vast. Zo hou je een naadtoeslag van 1.5cm over.
Pin de verkeerde kant van deze korte kant vast aan de goede kant van één van de uitgeknipte vierkanten. De onderste rand en zijkant liggen nu op elkaar zoals bij een kussensloop.

 

paaskussen 2


Pin het onderste gedeelte van het stencil in het midden vast op het rechthoekig stuk stof. De bovenrand van het stencil ligt parallel met de lange kant van de rechthoek.

 

paaskussen 3



Pin het bovenste gedeelte van het stencil vervolgens vast op het bovenstuk van de kussensloop. De onderrand van het stencil ligt parallel met de rand van de rechthoek. Het stencil ligt nu zo gepind in de uiteindelijke vorm van de haas.

 

paaskussen 5



Met een potlood trek je daarna de vorm van de haas over op de stof. Nu kun je het papieren stencil verwijderen.
De twee stukken stof haal je van elkaar los zodat je weer twee aparte stukken hebt. Dit maakt het makkelijker om de haas uiteindelijk vast te maken!

 

paaskussen6



Begin aan de onderkant van de haas en trek het potloodlijntje over met textiellijm.

 

paaskussen



Knip ongeveer 60cm zigzag-ribbon af en plaats deze op de lijm. Zorg ervoor dat je 1.5cm van de zigzag-rand laat uitsteken aan het begin en aan het einde van het lijmspoor.

 

paaskussen7


Bij bochten en hoeken draai je de zigzag-ribbon eenvoudig om (zonder deze te knippen) waarna je doorgaat met het plaatsen van deze.

 

paaskussen9



Knip als je klaar bent de zigzag-ribbon af en plak zowel het begin als het einde met een beetje textiellijm vast aan de verkeerde kant van de stof.

 

paas9



Om de textiellijm goed te laten werken, is het belangrijk om deze nog even te strijken. Doe dit aan de verkeerde kant van de stof zodat de rand niet verschuift of beschadigt!

 

paas10



Herhaal het bovenstaande proces voor het bovenste gedeelte van de haas. Begin met het overtrekken van het potloodlijntje met de textiellijm en voeg ook hier weer 1.5cm toe aan het begin en aan het eind van de vorm.
Plaats ook de zigzag-ribbon hier en strijk deze vast met behulp van een strijkapparaat aan de verkeerde kant van de stof.

 

paas11

Plaats vervolgens de twee stukken stof weer op elkaar zoals in het begin. De vorm van de haas is nu geplaatst op de kussensloop! Pin de stukken stof op elkaar met een naadtoeslag van 0.5cm.


STAP 3: Afwerken van de kussensloop


Plaats de twee vierkanten met de goede kanten naar elkaar toe en markeer een opening voor de rits aan de onderkant met aan beiden kanten 1cm ruimte. Stik beiden kanten vast.
Strijk de opening en de naadtoeslag naar de verkeerde kant van de stof.
Leg de stof vervolgens met de goede kant naar boven en positioneer de rits. Naai deze met behulp van een naaivoet vast en open de ritssluiting.
Naai vervolgens de voor- en achterkant van het kussen aan elkaar vast met de goede kanten naar elkaar toe. Daarna draai je de kussensloop met behulp van de ritsopening weer om zodat de goede kant naar buiten is gericht. Sluit de rits en strijk de kussensloop glad.


STAP 4: Pompons

paas11



Plaats de twee gedeelten van de pompons met de ruggen naar elkaar toe.

 

paas12


Spin de wol-garen vervolgens meerdere malen om beiden kanten van de pomponmaker. Ga hiermee door tot de halve cirkel in het midden dicht is en je een vlak oppervlak hebt. Knip daarna de overige draad af.

 

paas17

 

Doe dit ook voor de andere kant en schuif de twee gedeeltes van de pompon daarna in elkaar.

 

paas16



Knip nu met een schaar in de garen langs de pompon-vorm.

 

paas


Draai een stuk garen in de ruimte tussen de twee secties en bind de uiteinden aan elkaar vast met een dubbele knoop.

 

paas34


Schuif de pompon-vorm uit elkaar en verwijder ze van het garen. Met behulp van een schaar kun je de pompon bijknippen.

 

paas80



Als laatste naai je de pompon vast op de plek van de staart.

 

paasres



Alleen nog de kussenvulling erin en de rits sluiten en je kussen is klaar!


Heb jij je ook zo vermaakt met het maken van deze leuke paasdecoratie? Wij zijn benieuwd naar jouw kussen! Vergeet niet een foto met ons te delen op social media met #mytextielstad.