Tijdens deze koude winterdagen kleden we ons het liefst zo warm en knus mogelijk... Hoewel wol er om bekend staat dat het ons ontzettend warm houdt, weten we helaas ook dat dit materiaal vaak irriterend is voor de huid en behoorlijk kan kriebelen. Toch zijn er enkele tips die wij met jullie willen delen die het gekriebel kunnen voorkomen en verminderen. Zo blijf jij lekker warm en kun je eindelijk genieten van je mooie, wollen creatie!

Waar komt dat kriebelgevoel vandaan?


Als eerste is het goed om te realiseren dat er heel veel verschillende soorten wol zijn. Zo zijn er meer dan veertig verschillende schaapsoorten waar de wol vandaan kan komen. Hoe fijner de vacht van het schaap, hoe minder de wol kriebelt. Het kriebelen heeft onder andere te maken met de dichtheid van de vezels. Merinowol is een goed voorbeeld: deze wol komt zoals de naam al doet vermoeden van het merinoschaap. Deze heeft een hele fijne vacht waardoor de wol nauwelijks kriebelt.

De samenstelling


Ten tweede is het belangrijk om te weten dat de samenstelling bepalend is voor het kriebelgehalte. Ga je naar de winkel om een wollen item te kopen, denk er dan aan dat er zo min mogelijk synthetische stoffen (zoals polyester & acryl) in verwerkt zitten. Deze zijn namelijk niet zo ademend en temperatuur-regulerend als natuurlijke materialen waardoor het extra kan kriebelen. Ons advies is daarom: maak gewoon je eigen kledingstuk! Zo weet je precies waarvan je trui gemaakt is, kun je het ontwerp geheel aanpassen aan jouw wensen én het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen! 

Conditioner of een katoenen shirtje


Onze laatste tip is voor degene die al een kriebeltrui hebben gekocht of gemaakt en de kriebel willen verminderen! Een trucje hiervoor is het wollen kledingsstuk inmasseren met een beetje conditioner en lauwwarm water om hem vervolgens met veel lauw water uit te spoelen en (op een natuurlijke manier!!!) te laten drogen. Door de conditioner wordt het wol zachter waardoor deze vaak minder kriebelt. Ook raden we aan om een katoenen shirtje onder je trui te dragen. Een shirt met een col is daarnaast een ideale oplossing voor als je een wollen sjaal hebt of een wollen coltrui! Dit is de meest eenvoudige manier om gekriebel te voorkomen. Daarnaast blijf je ook nog eens lekker warm en ziet het er vaak stijlvol uit!

Heb jij nog een tip om het gekriebel tegen te gaan? Laat het ons weten in een reactie!