In de winkelstraten kunnen we er niet omheen: neon! Hoe draag je dat dan? Je valt immers nogal op met je knallende kledingstuk! Nou, eigenlijk vrij simpel: je draagt het all-over, zoals een jurk, jumpsuit of pak. Al worden neon kledingstukken ook vaak gecombineerd met effen basics. Een paar bijpassende (neon) asseccoires erbij en je look is compleet. Bijvoorbeeld een neon broek of rok met effen top of juist andersom... Daar gaan wij deze week voor: een neon sweater! 

We gebruiken van Burda patroon 6406, model B, maat 38. Dit patroon is een eenvoudige sweater met boorden. Dit patroon is geschikt voor jersey of joggingstoffen in combinatie met boordstof. Het patroon is een prima basis, maar waarom zouden we het niet nog leuker maken? Wij kiezen ervoor om meerdere neonkleuren met elkaar te combineren. Als we dan toch bezig zijn voegen we er ook nog een panterdessin aan toe. Twee trends in één!

We delen het patroon op in meerdere vlakken: de bovenkant wordt van French Terry Neon Orange, de middelste streep van Jersey Neon Leopard Print en de onderkant van French Terry Neon Pink. De boorden worden zwart.

We hebben er ook rekening mee gehouden dat de stoffen corresponderen bij de zijnaden. Zie je de figuurtjes bij de naden? Zo weten we straks nog waar welk patroondeel moet.

Zo kun je beter zien wat de bedoeling is. Als naadtoegift hebben we 1 cm aangehouden.

 

Om de hoek mooi te verwerken gaan we de “holle hoek” 0,8 cm inknippen. Zo kun je de naad beter spelden en naaien omdat er ruimte gecreërd is om de hoek te vormen.

 

We zijn aan de slag met tricot: French Terry en Jersey. French terry is een tricot met een glad breisel aan de buitenkant en een licht gebrushte binnenkant. Comfortabele stof voor bijvoorbeeld een sweater dus! Deze tricot stoffen rafelen niet, dus in feiten hoeven we de naden niet af te werken. Handig! In de confectie zie je vaak dat dit soort sweaters aan elkaar gelockt zijn, dan zijn de naden rekbaar en ook meteen afgewerkt. Dit is in een mum van tijd gepiept.

Het hoekje is lastiger te verwerken achter een lockmachine. Daarom kiezen wij ervoor om het eerste gedeelte met de naaimachine te stikken. We gebruiken een rechte steek en een jersey naald. De rest van de naden en de boordstof gaan we wél met de lockmachine verwerken.

Zorg als je boordstof gebruik, dat het “teveel” aan stof, zoals bij de mouw, netjes over de boordstof verdeeld wordt. Wij hebben dit gedaan doormiddel van spelden. Wist je al dat we, naast de standaard kleuren, ons assortiment boordstoffen uitgebreid hebben met de neon variant?

Ta-da! Een hippe neon trui.

 

Om onze collega Sarah kun je niet meer heen! 

 

Deel jij je patronen wel eens op in meerdere vlakken zoals wij nu gedaan hebben? Natuurlijk kun je dan gaan voor een andere combinatie van stoffen. Tip: Zo’n opgedeeld patroon is bij uitstek geschikt om stukken (rest)stof, die waarschijnlijk al jaren liggen te verstoffen in de kast, te gebruiken! Anders hebben wij nog een paar leuke (neon) suggesties hieronder!