De zomervakantie is begonnen en dat betekent dat er tijd genoeg is om alvast aan de slag te gaan voor ná de zomervakantie, wanneer de kinderen gewoon weer op school worden verwacht met schoolspullen en een lunchpakket. Dan is het natuurlijk wel zo leuk om al die spullen te kunnen vervoeren in een zelfgemaakte rugtas. En met deze DIY is die zo gemaakt! 


Wat heb je nodig:


Inspiratie nodig voor je stofkeuze? Kijk eens op onze katoentjesafdeling!

   


Stap 1: Knippen

  • 2 rechthoeken van 30 cm breed en 34 cm lang
  • 2 reepjes van 8 bij 6 cm
  • 2 lange repen van 34 cm breed en 4 cm lang 

 

Stap 2: De lusjes


Voor de lusjes neem je de twee reepjes van 8 bij 6 cm die je geknipt hebt. Deze strijk je in de breedte dubbel. Vouw het reepje vervolgens open en strijk beide zijden nog eens naar binnen tot de vouw die je er net ingestreken hebt. Vouw nogmaals dubbel en strijk goed plat. Vervolgens stik je beide reepjes door op  3 mm van de rand. Vouw het reepje nog eens dubbel, maar nu verticaal, stik het vast en het lusje is klaar! 


Stap 3: De bovenkant


Neem de lange repen en strijk ze in de breedte dubbel. Vouw de reep vervolgens open en strijk aan beide zijkanten twee centimeter naar binnen. Strijk de boven- en onderkant van de reep dan weer in de breedte dubbel tot aan de vouw die je er net ingestreken hebt (net zoals bij het maken van het lusje). Vouw nog eens dubbel en strijk het wederom goed plat. Speld de ‘open’ kant van de repen vast aan de bovenrand van de grote rechthoeken (de voor- en achterkant van de tas). Speld zoals gewoonlijk de goede kant van de stof op de goede kant van de stof en stik vast. Nu heb je een tunneltje waar straks het koord doorheen gaat. 


Stap 4: De tas


Neem de twee rechthoeken waar je net het tunneltje aan hebt vastgemaakt. Speld ze met de goede kanten op elkaar en speld de eerder gemaakte lusjes onderaan tussen de twee zijnaden. (Zet je de spelden horizontaal vast dan kun je ze laten zitten tijdens het naaien, dit kan vooral handig zijn om te voorkomen dat de lusjes verschuiven tijdens het naaien.) Vervolgens stik je de zijnaden en de onderkant dicht, de bovenkant laat je open. LET OP: stik de zijnaden vanaf ónder de tunnelrand. Anders stik je de tunnel dicht en kan er straks geen koord meer doorheen. 


Stap 5: Het koord 


De tas is nu bijna klaar! Het enige dat nog rest is het koord. Haal beide koorden door de tunneltjes; door ieder tunneltje één koord. Om het koord gemakkelijk door het tunneltje te trekken kun je aan het uiteinde een veiligheidsspeld bevestigen waarmee je hem kunt begeleiden. 

   


Vervolgens haal je aan zowel links en rechts één koord door het lusje van de tas. Knoop dan de uiteindes aan elkaar en klaar is je rugtas! 


Stap 6: De decoratie


Om er echt een project voor jullie samen van te maken, kun je de tas laten versieren door de kleine die hem uiteindelijk mee naar school neemt. Daarvoor kun je textielmarkers gebruiken (om bijvoorbeeld de figuurtjes op deze stof in te kleuren) maar je kunt bijvoorbeeld ook figuurtjes uit vilt knippen en er met textiellijm op bevestigen. 

 

   

 

Zoals altijd zijn wij super benieuwd naar jouw eindresultaat! Deel het met ons via #mytextielstad! :)