Creatief met Pompons!

Ook op de babykamer haal jij de lente in huis met deze leuke baby-mobiel! In deze tutorial lees je hoe je in twee uurtjes de kamer opfleurt. Leuk voor jou én voor de baby.

BENODIGDHEDEN

benodigdheden pomponmobiel 


Borduurring (in deze tutorial heeft het raam een doorsnee van 16cm)
Pompon-set
Wonder Tape
Satijnlint
Hobbyschaar
4 bolletjes garen in je favoriete kleuren

 

STAP 1. Borduurring voorbereiden

 

stap 1 pomponmobielMaak de twee delen van de borduurring van elkaar los en plak rondom de buitenkant van de kleinste ring de wondertape. Dit zorgt ervoor dat het garen later niet heen weer kan schuiven.

 

Stap 2 pomponmobiel


Knip drie stukken van het garen af met een lengte van ongeveer 30cm (bij een borduurring van 16cm). Knoop deze met een dubbele knoop strak om de ring heen zoals het voorbeeld op de onderstaande afbeelding. De ring bestaat nu uit zes gelijke delen.

 

stap 3 pompon mobiel


Schuif de twee ringen nu weer in elkaar.


STAP 2. De pompons


Stap 1 pompons maken


Plaats de twee delen van de pomponsjablonen uit de set met de ruggen naar elkaar toe.

 

stap 2 pompons maken

Wikkel het garen om beiden sjablonen.


stap 3


Wikkel net zo lang tot er in het midden van het sjabloon een soort ‘rechte’ lijn ontstaat en de gehele helft is opgevuld met draad. Daarna knip je het resterende draad af.


foto 4 en 5


Schuif de twee helften van het sjabloon in elkaar zodat je het gehele rondje hebt.


pompon maken


Knip met een schaar langs de rand van de pompons.


pompon maken


Leg een stuk garen in het gedeelte tussen beiden delen van het sjabloon en knoop de uiteinden met een dubbele knoop aan elkaar vast.


Pompon maken


Schuif de twee gedeeltes van het sjabloon weer van elkaar af en haal deze los van de garen.
Vervolgens wikkel je een stuk draad om de pompon met de lengte waarop je de pompon uiteindelijk gehangen wilt hebben.
Doe hetzelfde voor de zes andere pompons in verschillende grootte en kleuren. Dit kan geheel naar jouw eigen smaak! In deze tutorial zijn de sjablonen gebruikt met de volgende maten: één keer 9cm en één keer 5,5cm, twee keer 3cm en twee keer 4 cm.

 

STAP 3. Pompons ophangen


Pompon mobiel bevestigen


Bind één pompon vast met een dubbele knoop in het midden van het borduurring, daar waar de garen elkaar kruisen.
Vervolgens bind je de andere pompons met een dubbele knoop vast aan de ring zelf op de plekken waar geen garen omheen zijn gewikkeld.
Snij de uitstekende draadjes af. Let er wel op dat je ze niet te kort afknipt. Zo voorkom je dat de knoop losgaat!

 

STAP 4. Satijnband verwerken


Pompon mobiel satijnlint


Knip het satijnband in drie delen: twee stuks van 30cm lang en 1 stuk van 40cm lang. (dit is op basis van een satijnband met een doorsnee van 16cm)
Gebruik een stevige dubbele knoop om de uiteinden van de kortere stukken lint vast te maken aan de borduurring. Zorg er hierbij voor dat beiden stukken lint worden ge-knoopt een de tegenover elkaar liggende zijden van de ring. De twee delen kruisen elkaar nu in het midden van de ring.

 

pomponmobiel satijnlint


Leg nu het midden van het langere stuk satijnband op de plek waar de twee kortere stukken elkaar kruisen. Knoop hier het satijnband vast. De lengte kun je eenvoudig aanpassen naar jouw persoonlijke wensen.

 

BELANGRIJK: Knoop alle delen van de mobiel altijd vast met een dubbele, stevige knoop en laat je baby nooit uit het zicht of alleen met de mobiel.

 

pompon-mobiel


Hang je pompon-mobiel op aan het plafond en je creatie is helemaal klaar! Wij zijn benieuwd naar jouw ontwerp. Vergeet niet om een foto met ons te delen met #mytextielstad! :)