We lichten toe hoe je eenvoudig een maxirok met elastische tailleband kunt maken. Wij maakten een chique variant met een doorzichtige stof met 3d bloemen: Mesh Embroidery Flowers 3D Lilac en een satijnen onderrok: Satijn Stretch Paars. Er zijn natuurlijk veel meer stoffen mogelijk om te gebruiken. Word je al enthousiast en wil jij ook zo’n rok maken? Lees dan snel verder!

 

Voorbereiding:

Deze rok bestaat uit twee lappen, één lap doorzichtige stof en één lap satijn, met als afmeting 105cm x 130cm.

 

Toelichting: 105 cm is de lengte van de rok en 130 cm is volledige breedte van de smalste stof, de doorzichtige stof. Wil je dat je rok maar één naad heeft? Dan kan de rok in dit geval niet breder zijn dan 130 cm inclusief naad. Ga ook na of je nog genoeg bewegingsvrijheid hebt als je met de rok aan zou gaan lopen, anders is het verstandig om te kiezen voor meer stof en twee naden. 

 

Voor het elastiek meet je de taillewijdte op. In ons geval was dit 68 cm. Hier hoeft geen naadtoeslag meer bij. Op deze manier neem je een paar cm weg, zodat het elastiek iets strakker komt te zitten. De kleur van het elastiek maakt niet uit, want we verwerken het op een manier zodat het elastiek niet meer zichtbaar is!

 

Naaien:

1. Stik of lock de zijnaden aan elkaar. De satijnen onderrok hebben we aan elkaar gelockt, dan zijn de naden meteen afgewerkt tegen het rafelen. Bij de doorzichtige stof hebben we bewust gekozen om deze niet te locken, omdat je het stiksel er anders doorheen ziet. Naai dus met een gewone naaimachine en knip de naad kort. Tip: Bij een doorzichtige stoffen kun je ook een franse naad toepassen, dan zit de rafelrand opgesloten in de naad. Bij deze stof is deze naad toch minder geschikt vanwege het boorduursel en de 3D bloemen.

 

2. Je hebt nu twee “kokers”. Stik de bovenkanten van beide stoffen aan elkaar, zodat de stoffen niet meer verschuiven als je het elastiek gaat verwerken.

 

3. Schuif de uiteinden van het elastiek 1,5 cm over elkaar en stik de uiteinden van het elastiek aan het elastiek met een zigzagsteek.

 

4. Verdeel de ruimte van de bovenkant van de rok in 8 gelijke delen en steek hier speldjes in. Doe dit ook bij het elastiek.

5. Speld het elastiek aan de binnenkant van de bovenkant van de rok, de speldjes corresponderen met elkaar

 6. Lock het elastiek aan de rok. Het elastiek ligt aan de bovenkant. Je houdt bij een speldje acher én voor het voetje de stof en het elastiek vast en rekt het elastiek net zolang uit totdat de stof weer plat ligt.

7. Je vouwt het elastiek naar binnen en stikt dit met een zigzag steek door aan de voorkant van de rok. Weer trek je het elastiek achter en voor het voetje uit totdat de stof plat ligt.

8. Werk de onderkant af. De satijnen onderrok met een rolzoompje en bij de doorzichtige stof knippen we de overtallige stof weg, precies langs de geborduurde rand.

We hebben af en toe een bloem weg moeten knippen omdat deze anders in de weg zat tijdens het naaien. Haal ook de bloemen weg die aan de binnenkant van het elastiek komen. Je wilt immers niet dat er bloem in je buik prikt!

 

Wij hebben er een snel top boven gemoulleerd. Chique combinatie hè? 

 

 

Onze collega Kaya heeft de rok ook even aangetrokken!

 

Heb jij een leuk idee waar je deze rok bij kunt combineren? Of de rok toch in een andere stof… Succes met maken!