Ben je in een creatieve bui maar heb je geen naaimachine? Of wil je met kinderen aan de slag maar vind je een naaimachine nog te gevaarlijk? Dan zijn pompons een ideale uitkomst! Het merk Prym heeft verschillende setjes om heel gemakkelijk zelf pompons te maken. Naast het reguliere setje hebben ze ook dierensjabloontjes. En laat dat nou in de week van Dierendag hartstikke goed van pas komen!

 

 

Bekijk deze DIY ook als video!

 

Er zijn verschillende dierensjablonen verkrijgbaar, voor deze tutorial hebben we de sjabloon voor het varkentje gekozen.

 

Wat heb je nodig voor dit varkentje?

 

 

Hoe ga je te werk?

 

Zoek de juiste kanten van de sjablonen bij elkaar. Zorg ervoor dat alle kantjes met de rode symbooltjes aan dezelfde kant zitten. Begin als eerst bij nummer 1 van de helemaal ‘ronde’ kant. Dit stukje is donkerroze gekleurd, dit wordt uiteindelijk het neusje. Zorg dat je genoeg garen rondom de sjaboon lust, een laag of 3 of 4 is zeker niet overdreven. Vervolgens ga je de sjabloon aan beide kanten van het ‘neusje’ bedekken met het lichtroze garen. Ook hierbij geldt dat er flink wat lagen garen omheen mogen.

 

Vervolgens ga je met de andere kant van de sjabloon aan de slag. Ook hier zijn weer nummertjes aangegeven. Begin logischerwijs weer bij 1, vervolgens komt natuurlijk 2 en daarna 3, dat worden de oortjes. Voor stap 4 lus je nog een aantal garen om de gehele sjabloon (over 1, 2 en 3 heen).

 

Dan zet je de sjabloon delen in elkaar. In principe kun je deze gemakkelijk in elkaar schuiven, maar door de lagen garen zal dit nu misschien wat lastiger gaan. Maar met wat geduld kom je er wel!

 

Knip de garen tussen de twee sjabloondelen door, het wordt nu al een echte pompon! Om ervoor te zorgen dat niet alles uit elkaar valt zodra je de sjablonen er tussen uit haalt (dat zou zonde zijn), haal je één lange draad tussen de twee delen door en knoop deze goed vast. Zo knoop je als het ware alle losse draadjes aan elkaar.

 

Nu kun je de sjabloontjes er met een gerust hart tussen uit halen. Ook hier vergt wel wat geduld voor. Als ze er eenmaal uit zijn, kun je beginnen met knippen. De langste draden vormen de oortjes, deze kun je mooi rond afknippen. Het grootste geheel mag overal wat korter zodat er meer vorm in komt. De twee zijkanten van het gezicht kun je richting het neusje wat schuiner knippen, zo zie je een echt snuitje ontstaan.

 

Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de twee oogjes die in het dierensjablonen setje zitten te bevestigen. En klaar!