WELKE SCHAAR VOOR WELKE CREATIE?

De stofschaar is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor het knippen van stoffen. Deze scharen herken je aan de hoek die erin zit ten opzichte van de greep en het blad. Dankzij deze hoek blijft het blad tijdens het knippen van de stof platter op de tafel liggen. Let wel op: ga je iets maken van dikker stof, kies dan voor een kleermakersschaar.

stofscharen

Kleermakersscharen zijn namelijk geschikt voor het knippen van zwaardere en dikkere materialen. Wil je bijvoorbeeld iets maken van denim of leer? Gebruik dan deze schaar! 

Er zijn ook verschillende schaartjes voor de fijnere werkjes. Zo heb je een knoopsgatschaar waarmee je heel precies en nauwkeurig het knoopsgat opent. Deze schaartjes herken je aan het drukknopje in het midden van de handvaten. Met dit knopje kun je de gewenste afstand instellen, waardoor je het gat op precieze wijze afknipt. Een ander bekender schaartje is een borduurschaar. Dit is een vlijmscherp schaartje welke perfect is voor het nauwkeurige knipwerk. Door de fijne punt en het scherpe blad knip je moeiteloos naden in of weg. Ook kun je met dit schaartje de stof dicht op de naad afknippen.

borduurschaar

Voor het afwerken van naden en voor het maken van sierranden gebruik je het beste een kartelschaar. Deze heeft driehoekige tandjes en geeft daardoor een zigzag-patroon in de stof. Dit is onder andere handig voor voering en andere stoffen die niet verder mogen rafelen! Dankzij de tandjes wordt dit namelijk voorkomen.

Voor het maken en afwerken van applicaties of vilten stoffen is er ook nog de applicatieschaar! Dankzij de gebogen rand werk je de applicaties prachtig af zonder dat de stof beschadigd. 

applicatieschaar

Zoals je leest: er zijn heel veel verschillende scharen. Of je nu een beginnende of gevorderde creatieveling bent, bij ons vind je zeker de juiste schaar voor ieder project. Kom snel langs of kijk op onze website en get creative!

PS. Binnenkort gaan we dieper in op de verschillende soorten schaar-categorieën! Wil jij meer weten over deze handige tools? Houdt dan onze social media en ons blog in de gaten! :)