Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

 • Sinds 1930
 • Ervaren team voor het beste advies
 • Een echte winkel
 • Familiebedrijf uit Tilburg
 • De grootste van Nederland

Zo haak je een paar babyschoentjes van merinowol

22 februari 2020

Deze week won de Ierse ontwerper Richard Malone de Woolmark Prize 2020. Ieder jaar wordt deze felbegeerde prijs uitgereikt door The Woolmark Company aan een ontwerper ‘die de schoonheid en veelzijdigheid van merinowol het beste in een collectie weet te verwerken’. Dit idee is opgezet door het International Wool Secretariat. Een organisatie die zo'n 100 jaar geleden werd opgericht door Australische wolmakers om hun product wereldwijd meer bekendheid te geven. En dat begrijpen we bij Textielstad maar al te goed, want merinowol is een superfijn product! Niet alleen om mee te werken, maar ook om te dragen. Wil je meer weten over dit type wol, en hoe je deze leuke babyschoentjes er van haakt? Lees snel verder!

Wat is merinowol?

Voordat we gaan kijken hoe je deze schattige babyschoentjes kunt maken, beginnen we bij het begin: wat is merinowol en waar komt het vandaan? Van het merinoschaap natuurlijk! Allerminst verrassend. Wel leuk om te weten is dat het merinoschaap één van de oudste en sterkste schapenrassen ter wereld is. Niet alleen de schapen zelf zijn ontzettend sterk, maar ook het wol dat van hen afkomstig is. Dat is onder andere een reden voor de populariteit van het wol. Je zelfgebreide trui, sjaal of paar schoentjes kan zo gemakkelijk tegen een stootje. Daarnaast is merinowol tegen alle seizoenen bestemd: het houdt je warm bij lage temperaturen, en koel tijdens de hitte. Daarnaast, en dit is misschien wel het ALLER-grootste pluspunt: het jeukt niet! Merinowol is erg zacht waardoor het dus écht comfortabel draagt. 

Merinowol bij Textielstad! 

Bij Textielstad hebben we niet alleen ontelbaar veel verschillende soorten stoffen, maar ook een (bijna) eindeloos aanbod aan wol, zo dus ook merinowol. Ondanks overeenkomende eigenschappen zit er wel wat verschil tussen de types merinowol. Zo hebben we vier verschillende collecties van het merk Lang Yarns, we hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

 • Lang Yarns Wooladdicts Earth: dit is een luxe mix van merino wol, alpaca wol en acryl. Deze wol heeft een superzachte touch. 

 • Lang Yarns Wooladdicts Love: ook dit type wol is een mix. Merinowol met polyamide, wat resulteert in een gevlochten structuur. Het is een dun type wol wat supergeschikt is voor luchtige en lichtgewicht projecten. 

 • Lang Yarns Merino 150: 100% wol garen, gesponnen van een fijne draad waardoor het soepel en superzacht is. Daarnaast is dit garen ook geschikt voor de wasmachine waardoor het ideaal is voor het maken van kinderkleding.

 • Lang Yarns Merino 120: ook dit garen bestaat uit 100% wol, gesponnen met een getwijnde draad, supersoepel en zacht!

 • Rico Essentials Merino (DK): eveneens 100% merinowol dat bestaat uit extra fijne garen. De draad is van zachte en gladde kwaliteit. 

 • Annell Malmedy: ook dit wolgaren bestaat 100% uit merinowol en is óók geschikt om tot 30 graden te wassen. We raden hierbij overigens wel aan om vloeibaar wasmiddel te gebruiken en het liggend te laten drogen. 

Zo haak je een paar babyschoentjes

Na deze hele berg informatie zijn we dan nu aangekomen bij het leukste gedeelte: het maken van de babyschoentjes! Via deze link vind je een PDF bestand met de volledige beschrijving + plaatjes van Prym. Omdat de beschrijving Duitstalig is, hebben we de 9 stappen hieronder voor je naar het Nederlands vertaald. Om de beschrijving te verduidelijken kun je de plaatjes van de Engelse beschrijving ernaast houden. Succes! 

Wat heb je nodig voor het haken van deze babyschoentjes?

Stap voor stap aan de slag met je project

 1. Zet 40 + 1 op.

 2. Haak 13 rijen voor het gedeelte om het beentje. Knip daarna het garen af.

 3. Haak voor de voet 16 steken over 14 rijen.

 4. Voor de teentjes: voor de rijen 15 tot en met 23 haak je steeds met één steek minder. (Zo loopt het smal toe.) Knip vervolgens het garen af en begin opnieuw met de rand van de zool.

 5. Zet voor de rand van de zool 76 + 2 steken op en haak dan 5 rijen (78 steken).Naai vervolgens alle uiteinden van de garens dicht.

 6. Borduur de stippen: steek een draad van ongeveer 20 cm lang vijf keer over twee rijen in.Knoop het uiteinde van de draad aan de achterkant vast.

 7. Naai het midden samen.

 8. Haak een picotrand langs de bovenkant van het been. (Haak een enkele haak in de vorige rij,haak 3 kettingsteken, haak dan een enkele haak in de eerste kettingsteek. Herhaal het proces inelke tweede steek.)

 9. De laatste stap is het verwerken van de zolen. 

  1. Speld de schoen op de zool langs de gehaakte rand van de zool.

  2. Steek de naald door de stof vanaf de bovenkant van de zool. Trek de draad erdoor.

  3. Duw de naald in de stof boven het vorige gaatje.

  4. Steek de naald diagonaal naar het volgende gat. Trek de draad erdoorheen. Herhaal het proces totdat je de gehele zool hebt genaaid.

Is jouw paar babyschoentjes af? Wij zien graag het resultaat! 

PS. heb je wel eens een trui gebreid van een ander soort wol, en jeukt het ontzettend? Met deze tips voorkom je voortaan een kriebeltrui!