Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - en waarom faux fur niet alleen voor dieren beter is

17 januari 2020

De vraag naar bont daalt al jaren. Zelfs de grootste modemerken, van Chanel tot Prada, gebruiken al jaren geen echte dierenvachtjes meer. Door de alsmaar verbeterende techniek van imitatiebont en de vele voordelen begrijpen wij de stijgende populariteit ervan maar al te goed. Wil je meer weten over de productie van 'faux fur' en welke voordelen het allemaal heeft tegenover echt bont, én hoe je het het best kunt verwerken? Lees dan snel verder!

Wat is imitatiebont nou eigenlijk?

Gelukkig zijn er diervriendelijke alternatieven van bont, waar zelfs nog meer voordelen aan zitten dan alleen het feit dat er geen dier aan te pas komt. Zo kan het bijvoorbeeld veel makkelijker gereinigd worden dan echt bont en is het niet aantrekkelijk voor motten, maar daarover later meer. Laten we beginnen bij het begin: wat is imitatiebont precies? Imitatiebont (oftewel: nepbont, kunstbont, fake fur of faux fur) wordt gemaakt van een breisel met een pooldraad. Dat houdt in dat er tijdens het weven van de stof een extra draad wordt gebruikt: de pooldraad. Die pooldraad wordt in een lusvorm mee geweven en later doorgesneden. Daardoor ontstaat er poolpluis, wat dus uiteindelijk lijkt op de haartjes van bont. Voor de productie hiervan wordt vaak gebruikt gemaakt van polyester in combinatie met weefsels als acrylvezel en modacryl.

Hoewel de populariteit van imitatiebont in de afgelopen jaren alleen maar gestegen is, is de productie niks nieuws in textielland. In 1929 werd het zelfs al voor het eerst op de markt geïntroduceerd, later – vanaf de jaren 40 – werd de kwaliteit alleen maar verbeterd door de vooruitgang in de technologie van de industrie. De imitatiebontjes zoals we ze nu kennen werden ontwikkeld vanaf de jaren 50. Met het materiaal kunnen prachtige weefsels worden gemaakt die soms niet van echt bont te onderscheiden zijn, daarnaast is het ook net zo geschikt voor warme kleding zoals jassen of vesten. Voor ons bij Textielstad meer dan genoeg redenen om alleen de diervriendelijke variant aan te bieden. We hebben de mooiste varianten, in allerlei kleuren en van korte tot lange haren. Niet zijn deze veganistische “bont”-varianten alleen diervriendelijk, er zitten nog veel meer voordelen aan.

Dit is waarom echt bont totaal overbodig is:

Zo kun je met nepbont bijvoorbeeld de regen trotseren zonder dat je jas gaat stinken naar natte hond, zoals echt bont wel doet. Omdat het dus (in bepaalde maten) tegen water kan, is het ook veel gemakkelijker schoon te maken. Imitatiebont kun je, in tegenstelling tot zijn 'echte' tegenhanger, in de wasmachine wassen (met voorkeur wel op een handwas-programma). Voor vlekken als van rode wijn of koffie kun je zelfs vlekreiniging gebruiken. Dat maakt het dat het veel makkelijk in onderhoud is. Niet alleen omdat je het beter en eenvoudiger kunt reinigen, maar ook omdat je het simpelweg thuis aan de kapstok kunt opbergen. Bij echt bont riskeer in je dat geval schade door motten en veranderende temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden. Er bestaan zelfs speciale bedrijven die je bontjes in de zomermaanden opbergen en onderhouden! Imitatiebont heeft het voordeel dat motten er niet graag in zitten.

Daarnaast is imitatiebont goedkoper dan echt bont door het productieproces, én kan het er na jarenlang gebruik soms nog beter uitzien dan de echte variant. Echt bont kan namelijk, vooral als het geverfd is, na één jaar al vervagen of verkleuren terwijl veel synthetische vezels veerkrachtiger zijn en daardoor beter bestand tegen frequente slijtage. En als kers op de taart (en zeker niet onbelangrijk voor de creatievelingen) is imitatiebont veel makkelijker om te verwerken. Dierenbont is namelijk over het algemeen veel dikker en vraagt daarom onder andere om een speciale naaimachine.

Hoe verwerk je imitatiebont, oftewel faux fur?

Over de verwerking van imitatiebont gesproken: ondanks dat het gemakkelijker is om mee te werken dan echt bont, vergt het wel enige oefening. Zeker het naaien van een variant met langere haren. Het is dan ook niet het beste type materiaal om je eerste creatie van te maken, vooral door het gewicht en de haren.

Voordeel is wel dat je de stof gewoon kunt verwerken met een standaard voetje en een universele naald. De dikte van de naald is afhankelijk van de dikte van de stof. Daarnaast adviseren we sterke garens te gebruiken, zoals bijvoorbeeld polyestergaren.

Voordat je begint met naaien moet de stof natuurlijk wel eerst geknipt worden. Dit kun je het beste doen door de stof met de ‘verkeerde’ kant naar boven te leggen en zoveel mogelijk alleen de ondergrond van de stof door te knippen, dus niet de haren. Zorg er van te voren wel voor dat je de haren allemaal in de juiste richting hebt gestreken. Zo voorkom je dat je hakken in de ‘haarlijn’ krijgt aan de randen van de stof. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat de patroondelen allemaal in dezelfde richting van de stof liggen. “Op de vleug” zoals dat wordt genoemd. Het is mooier wanneer de haren van de jas allemaal dezelfde kant op gaan, bij voorkeur naar beneden. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat knoopsgaten maken in bont bijna een onmogelijke taak is. Textielstad heeft in plaats daarvoor een groot assortiment aan vervangbare sluitingen.

Korsethaken

Clips voor bonthaken                                                 Broek -en rokhaken met staafjes                                                       

Loop je tegen problemen aan bij de verwerking van borg of ander imitatiebont? Stel je vragen gerust dan helpen we je graag!  

Voor de skivakantie een ander alternatief! 

Ondanks dat imitatiebont ook heerlijk warm is en je er de mooiste winterjassen van kunt maken, is het wel belangrijk om je te realiseren dat de stof er niet op gemaakt is om tegen te gaan dat het sneeuw vast vriest aan het materiaal. Om die reden is imitatiebont niet het meest geschikte materiaal om bijvoorbeeld mee te gaan skiën. Daarvoor kun je beter stoffen als flaush of scuba gebruiken. En ook die hebben we natuurlijk in ons assortiment ;).