Navigatie

50% korting op alle VOGUE patronen! Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - Vlieseline, versteviging of tussenvoering?

27 september 2019

Vlieseline, versteviging of tussenvoering; duizelt het jou soms ook wat je nu moet nemen?

Laten we makkelijk beginnen: deze drie benaminigen betekenen namelijk allemaal hetzelfde. Echter is er wel veel verschil tussen de soorten Vlieseline. Of de soorten versteviging, of tussenvoering. 

Kleding zit soms mooier wanneer bepaalde onderdelen vormvast worden gemaakt. Bijvoorbeeld de manchetten, de kraag, belegdelen of zakkleppen. Om zo’n onderdeel vormvast te maken gebruik je versteviging. Deze maakt, zoals de naam al zegt, de stof steviger. Toch blijft de stof wel soepel.

Versteviging is er in verschillende soorten (en maten, je knipt namelijk zoveel af als je zelf nodig hebt). Het wordt dus ook wel tussenvoering of Vlieseline genoemd. Die laatste is eigenlijk een merknaam die inmiddels zo bekend is geworden dat deze voor alle soorten versteviging wordt gebruikt.

Het is belangrijk dat je de juiste versteviging kiest voor jouw creatie. We kunnen ze onderverdelen in twee groepen: ‘plakbaar of niet-plakbaar’ en ‘geweven of nonwoven’.

Plakbare of niet-plakbare versteviging 

Een beetje vanzelfsprekend is het wel; plakbare versteviging strijk je op de stof en de niet-plakbare naai je op de verkeerde kant van de stof, of naai je mee in de naad. De plakbare versie heeft meestal de voorkeur, deze wordt dan ook het meest verkocht. Belangrijk om rekening mee te houden is om de stof te laten rusten en fixeren wanneer je de stof beplakt hebt met Vlieseline. De temperatuur daalt en de plaklaag komt hierdoor ook optimaal tot zijn recht. Neem hiervoor de tijd, een minuutje of twintig is zeker niet overbodig.

Maar op sommige stoffen blijft de plakbare versteviging niet goed zitten, bijvoorbeeld als de stof onregelmatig van structuur is. In dat geval moet is de niet-plakbare versteviging het best.

Geweven of nonwoven stoffen

Je hebt geweven stoffen (die hebben een ketting- en inslagdraad), je hebt gebreide stoffen en je hebt nonwoven. Die laatste is een categorie die zowel niet geweven als niet gebreid is. Er worden dus geen garen gebruikt bij de fabricage ervan, maar het materiaal wordt rechtstreeks als vezel in een vlies afgelegd en door wrijving, hitte en druk in elkaar vervilt. Daarna wordt het nog eens mooi platgewalst en je hebt een nonwoven doek.

Veel moderne tussenvoeringen zijn ook nonwovens, deze worden dan voorzien van een plaklaagje (punt coating). Het handige bij deze soort versteviging is dat je geen rekening hoeft te houden met de draadrichting, omdat deze niet geweven is.

Bij de geweven versteviging moet je wel richting houden met de draadrichting. Voordeel van deze tussenvoering is dat ‘ie vaak wat sterker is dan bovengenoemde.

Daarnaast bestaat er ook nog stretch-versteviging. Deze is dus rekbaar. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden welke kant hij op rekt, want meestal zit de stretch alleen in de breedte of in de lengte. Zorg ervoor dat de vlieseline dezelfde kant oprekt als de stof.

Vaak wordt bij het patroon al aangegeven welk type Vlieseline je nodig hebt, bijvoorbeeld H200, G405 of H410. Inmiddels zijn er wel zo’n 80 soorten! Van superdun en soepel tot stevig met volume. We hebben ze voor de handigheid even voor je onderverdeeld. Al deze soorten versteviging zijn bij Textielstad verkrijgbaar in de webshop of in de winkel!

Borduurwerk, applicaties, patchwork, etc.

Van Vlieseline heb je Stik & Trek, deze versteviging is gebruikelijk voor borduurwerk of applicaties. Nadat het borduurwerk erop zit, kun je de overige randjes Vlieseline eraf trekken. Hetzelfde geldt voor Strijk & Trek, alleen is deze uitgave strijkbaar.

Soluvlies is ook voor deze handelingen geschikt, alleen hoef je de randjes Vlieseline er niet af te scheuren, maar kun je ze op laten lossen in koud water. Daarnaast is er ook Vlieseline met de code H630, dit is plakbaar volumevlies voor doorstikwerk en patchwork maar ook voor warme kleding.

Als laatste in deze categorie is er de vliesofilm. Dit is zelfklevend borduurvlies voor machine borduren, deze is ideaal voor het gebruik bij rekbare stof.

Dunne, lichte stoffen

Voor zeer dunne stoffen die moeilijk beplakt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld crash en plissé, is er Vlieseline met code L11. Deze versteviging is naaibaar. Voor stoffen als crash en plissé die meer richting middelzwaar gaan is er ook M12, dit is een naaibare versteviging.

Ook H180 is voor zeer soepele stoffen. Deze zachte Vlieseline is instrijkbaar en geschikt voor zijde achtige stoffen zoals zijde, viscose, acetaat en cupro.

Dun tot middelzware stoffen


H200 en H250 zijn het meest geschikt voor soepele lichte tot middelzware stoffen als katoen, viscose of polyester of voor het verstevigen van een ceintuur. Deze Vlieseline zijn instrijkbaar en vallen soepel.

Vlieseline met code H630 is een plakbaar volumevlies die perfect te gebruiken is voor warme kleding gemaakt van bijvoorbeeld katoen of synthetische stoffen. Voor een warme wol is H410 meer geschikt; een soepele Vlieseline met stabiliserende draden.

Zware, dikke stoffen

Type S13 is het meest geschikt voor zwaardere of dikkere stoffen. Deze Vlieseline is naaibaar. Ook volumevlies, verkrijgbaar in verschillende diktes, is handig hiervoor.

Decovil Light


Dit is een instrijkbare Vlieseline die zeer stevig is en het best gebruikt kan worden voor tassen en andere stevige attributen.

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben, dan kun je altijd bij ons terecht voor meer informatie!