Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - Wol

9 november 2019

We verwelkomen het najaar met onze prachtige assoirtiment aan wol

Nu we echt definitief het zomerweer vaarwel hebben gezegd en de koude temperaturen langzaamaan verwelkomen, hebben we er bij Textielstad weer helemaal zin in om met onze winterstoffen aan de slag te gaan! Wat wil je nu liever maken dan een heerlijk warme wollen mantel, of een superzachte wollen trui? Nou precies, niks! Maar wat weet jij eigenlijk over wol (en het schaap), alle verschillende soorten en de verwerking ervan? Lees snel verder! 

Wat we allemaal natuurlijk wel weten is dat wol ontstaat uit de vacht van bepaalde dieren. Dat kunnen angorakonijnen zijn, geiten of bijvoorbeeld kamelen, maar de meeste wol wordt vooralsnog gemaakt van de vacht van schapen. In Australië wonen de meeste van die kleine grazers, en is dan ook wereldwijd de grootste wol-producent, gevolgd door China en de VS.

De fantastische eigenschappen van wol

Wol heeft verschillende voordelen. Zo houdt het je warm in de winter, koel in de zomer. Dat komt doordat wol gekroesd is. Het heeft soms wel twintig bochten in 2,5 centimeter lengte. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden. Voor het schaap betekent dit dus dat het zijn lichaamswarmte niet verliest. Ook een leuk weetje: wol heeft schubben! Deze schubben beschermen de huid van het schaap doordat alle takjes en zaden erin blijven hangen. Voor de wol-producent heeft het als voordeel dat het door de schubben gemakkelijk gesponnen kan worden.

Misschien wel het grootste voordeel is dat wolvezels grote hoeveelheden vocht kunnen opnemen, wel twee keer zoveel als katoen en zelfs dertig keer zoveel als polyester. Hierdoor houdt het de huid droog en gaat het de ophoping van transpiratie (en dus ook onaangename geurtjes) tegen: ideaal dus voor het natte weer in het najaar en het warme weer in het voorjaar. Wol stoot vervolgens geleidelijk het vocht af waardoor het niet vochtig of koud aanvoelt op je huid. Dit komt door het ‘wolvet’, en zorgt er dus ook voor dat water en vuil niet in de vezels trekken. Super onderhoudsvriendelijk dus!

Héél veel soorten wol

Doordat er ontzettend veel verschillende schapen bestaan, bestaan er ook wel duizend soorten wol. Zoveel hebben we er dan weer net niet bij Textielstad, maar we hebben wel een enorm assortiment aan wollen stoffen en stoffen met een wollen look. Die laatste categorie zijn stoffen die er uitzien als wol, maar deels (of helemaal) gemaakt zijn van andere materialen. Dit heeft als voordeel dat het de kosten drukt, maar nog belangrijker: draagbaar voor iedereen. Voornamelijk voor mensen met een droge huid kan wol aanleiding zijn voor irritaties, daarvoor is een wollen look een ideale uitkomst. 

Flausch wollen stoffen

Flausch-stoffen zijn een populaire variant met zo’n wollen look. Door het weefsel van wollen garen dat zo sterk geruwd is, ontstaat er een harig oppervlak. Deze ruwe mantelstof is volumineus maar toch soepel, waardoor het bijvoorbeeld niet alleen voor mantels, maar ook voor een rok of een blazer te gebruiken is.

 

Walkloden en wollen flanel stoffen

Wil je wel voor 100 procent wol gaan? Dan hebben we voor jou stofsoorten als walkloden of wollen flanel in de aanbieding. Walkloden is niet alleen lekker zacht, maar ook erg sterk. De naam heeft de stof te danken aan de verwerking. Door het vervilten van wolvezels ontstaat er een weefsel dat bewerkt wordt op een manier die ‘walken’ wordt genoemd: een chemische behandeling onder invloed van warmte, wrijving en druk. Doordat deze stof niet rafelt is het niet alleen geschikt voor mantels en jassen maar ook om mee te knutselen.

Wollen flanel is een stof die bekend staat om de fijne en soepele structuur. Die speciale structuur ontstaat doordat de draden, onafhankelijk van elkaar, op hoge temperatuur verwarmd en opgeruwd worden. Door deze bewerking blijven de stoffen lang mooi en krijgen ze een robuuste uitstraling.  

Waar moet je rekening mee houden bij de verwerking van wol?

Wollen (look) stoffen zijn goed te verwerken, maar er moet wel met een aantal dingen rekening worden gehouden. Zo hebben de stoffen vaak een vleug. Let daar goed op voordat je de patroondelen tegen elkaar inlegt, om zo stof te besparen. Anders loop je het risico dat de stof van de verschillende onderdelen een andere richting op gaat.

Wil je de naden persen van je wollen kledingstuk? Zorg er dan voor dat je dit heel voorzichtig en met een vochtige doek doet. Anders kun je de naden doorpersen waardoor ze zichtbaar worden aan de goede kant, en dat wil je juist niet. Is dit wel gebeurd? Houd in dat geval het strijkijzer met stoom boven de doorgeperste naden. Vaak helpt alleen de stoom al om de haartjes van de stof weer omhoog te laten komen. 

Na deze lap tekst toch nog vragen? Stel ze gerust aan ons! Dat kun je telefonisch doen of per mail, per chat, of kom gewoon een keertje gezellig langs bij ons in de winkel!