Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - Versteviging deel 2, dierlijke producten

23 november 2019

Tussenvoeringen van dierlijke producten

Versteviging is er in heel veel verschillende soorten zoals je al kon lezen in onze vorige blog, maar dat zijn ze nog niet eens allemaal! In tegenstelling tot de versteviging die we eerder noemden, zijn er ook verschillende tussenvoeringen gemaakt van dierlijke producten zoals paarden- of geitenhaar. Deze lichten we hieronder voor je uit. 

Nog even een kleine opfrisbeurt: wat is versteviging ook alweer? Kleding zit soms mooier wanneer bepaalde onderdelen vormvast worden gemaakt. Bijvoorbeeld de manchetten, de kraag, belegdelen of zakkleppen. Om zo’n onderdeel vormvast te maken gebruik je versteviging. Deze maakt, zoals de naam al zegt, de stof steviger zonder dat het stijf wordt.

Voor tussenvoeringen gemaakt van dierlijke producten worden geiten- of paardenharen het meest gebruikt, het wordt daarom ook vaak simpelweg ‘paardenhaar’ of ‘haardoek’ genoemd. Al vanaf de bronstijd wordt onder andere paardenhaar gebruikt voor textiele werkvormen zoals weven, vlechten, knopen en dus ook versteviging. In de prehistorie was paardenhaar eigenlijk geschikt voor alles om mee te pronken, het bezit van een paard was van oudsher namelijk een teken van aanzien en rijkdom. En dat gold daarom ook voor de producten van paardenhaar.

Haardoek

Alle haardoeken zijn van samengestelde grondstoffen maar bevatten, zoals de naam het zegt, allemaal haar. Dat kan paardenhaar zijn maar ook geitenhaar of schapenwol. Meestal wordt dit gecombineerd met katoen en viscose en een paar procent synthetisch materiaal.

Kamelenhaar

Voor dameskleding wordt wolhaar en de dunne paardenhaardoek het meest gebruikt omdat dit een soepelere soort is. De zwaardere paardenhaar is een echte heren paardenhaar. Hoewel ook voor heren weleens een soepelere soort wordt gebruikt, afhankelijk van het model en de stof van het kledingstuk. Wolhaar is dus soepeler dan paardenhaar, er zit meer beweging in, en is dus meer geschikt voor soepelere stoffen.

Wolhaar

De meeste versteviging gemaakt van haar of wol is naaibaar, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar met een coating.

Heb je nog vragen over dit type versteviging? Stel ze gerust aan ons! Wij helpen je graag verder ;).