Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks – Badkledingstof verwerken

23 april 2020

SeraflexDe temperaturen stijgen langzaamaan iedere week een beetje meer en dat zorgt ervoor dat het zomergevoel ook begint te borrelen. Al zin om een eigen bikini of badpak te maken? Wij geven je de beste tips & tricks!

De bekendste badpakkenstof is waarschijnlijk lycra, ondanks dat lycra officieel geen stof is. Huh? Laten we dat eerst even ophelderen. Eigenlijk is lycra een merknaam van elastomeer garen, dat zijn hele rekbare garens van synthetisch rubber. Maar tegenwoordig wordt lycra ook als verzamelnaam gebruikt voor allerlei hele rekbare stoffen die gebruikt worden voor zwem- en turnkleding. Het wordt daarom ook wel badpakkenstof genoemd! Dat komt onder andere door de enorme rekbaarheid van wel 500 tot 700 procent, waardoor het niet gaat lubberen, maar ook omdat de stof goed bestand is tegen vocht. Extra fijn voor een creatie die dicht tegen de huid gedragen wordt, zo gaat het niet schuren.

Overigens is een stof nooit 100 procent lycra. De elastomeer garen worden altijd gemixt met andere garens of grondstoffen. In veel zwemkleding zit wel een hoog percentage lycra, soms wel 20 procent. Ben je op zoek naar goede zwemkledingstof? Let dan op een dichte structuur, een hoge elasticiteit en een mooie uitstraling. We hebben hieronder een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet ;). Hier vind je ons volledige aanbod van lycra-stoffen.

 

Badpak Lycra Zwart Badpak Lycra

Het kiezen van een badkleding patroon

Als je eenmaal de juiste stof gekozen hebt, volgt natuurlijk een volgende, belangrijke, keuze: het patroon. We hebben in ons assortiment veel verschillende patronen, ook om mee te kunnen pronken aan het zwembad of op het strand. Je vindt hieronder een aantal opties en op deze pagina vind je ze allemaal!

Butterick patroon 5795

Top, zwemjurk, zwempak en rok

Butterick patroon 5795-RR

Patroon Vogue 9192

Badmode patroon in zes varianten.

Patroon Vogue 9192-E5De juiste naald en bijbehorend garen voor lycra

Na het kiezen van de stof en een patroon wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. We hebben hieronder een aantal tips and tricks voor je beschreven. Een stretchstof met een enorme rek zoals lycra behandel je namelijk net iets anders dan bijvoorbeeld een katoentje. Lycra stoffen kun je verwerken met zowel je lock- als je naaimachine. Ga je voor die laatste, kies dan een stretchsteek om de rek in de stof te behouden. Als je voor een normale, rechte, steek gaat dan zul je merken dat de naad kapot springt zodra je de stof uitrekt.

Naast een stretchsteek kies je voor dit type stof een stretchnaald. Een stretchnaald heeft een speciaal naaldoog en een extra bolle punt, daardoor maak je geen onnodig grote gaatjes in je stof. Wanneer zelfs een normale stretchnaald steekjes blijft overslaan kun je kiezen voor een super-stretchnaald. Wat betreft garen kun je het beste gaan voor polyester alles-naaigaren, of seraflock garen in het geval van een lock- of covermachine. De laatst genoemde is een moussegaren die perfect is voor het verwerken van elastische stoffen zoals badkleding (of lingerie).

NIEUW: Mettler Seraflex elastisch naaigaren voor al je elastische stoffen. Dit garen maakt vooral een rechte steek extreem rekbaar, met een rek van ca. 65%. Vergeleken met naormaal ‘Alles-naaigaren heeft Seraflex een dubbele naadelasticiteit. Met Seraflex kan de locksteek, de gewone kettingsteek of overlock steek worden vervangen, wat de draadbehoefte voor elastische naden tot zo'n 80% verlaagd. Door de elasticiteit is Seraflex uitstekend geschikt als naaigaren voor sportkleding, outdoorkleding, dames, heren- en kinderkleding, maar ook voor lingerie en ondergoed. 

Seraflex

Seraflex

 

Naaimachinenaalden Stretch

 

Seraflock moussegaren

Heeft je patroon of ontwerp elastiek nodig, in bijvoorbeeld de bovenkant van je bikinibroekje, dan kun je daarvoor Vlieseline Framilastic gebruiken. Dit type elastiek heeft een zeer hoge elasticiteit waardoor het geschikt is voor stoffen zoals lycra, die zoals aangegeven ook een erg hoge elasticiteit hebben. 

Zo verwerk je badpakken-elastiek

Hoe ga je dat elastiek vervolgens verwerken?

  1. Je meet de lengte op van de rand waar je het elastiek wilt hebben, bijvoorbeeld de bovenkant van een bikinibroekje zoals hierboven aangegeven. Dit meet je vanaf het patroon, niet van de geknipte stof. Vervolgens haal je 15 tot 20 procent af van die gemeten lengte, en dát is de lengte van de benodigde elastiek.

  2. De elastiek leg je aan de binnenkant (ofwel de verkeerde kant) van de stof. Deze kun je het beste op de volgende punten vastspelden: middenvoor, middenachter en bij de zijnaden. Op die manier kun het elastiek het best gelijk verdelen. Zo voorkom je dus dat het elastiek héél strak zit aan bijvoorbeeld de voorkant, en te los aan de achterkant.

  3. Vervolgens ga je het elastiek vastzetten. Dit kun je het beste doen met een lockmachine. Heb je geen lockmachine, dan kun je kiezen voor de stretchsteek op je naaimachine. Daarna vouw je de elastiek nog een keertje extra naar binnen en stik je er met de covermachine* nog een keertje overheen. Als je geen covermachine hebt, kun je ook voor een kleine zigzag-steek gaan van 2 bij 2. Houd er wel rekening mee dat je zo ver mogelijk van de bovenrand vandaan stikt, anders heb je kans dat de rand om gaat klappen. Maar let wel op: ga ook weer niet té ver van de rand, het stiksel moet natuurlijk wel nog op het elastiek zitten. Is dat het geval, dan zit je elastiek goed!

Extra Tips & Tricks

Er zijn bij het maken van een badpak of bikini nog een paar extra dingetjes waar je rekening mee moet houden. Zo wil je natuurlijk niet dat je bovenstukje of het gedeelte bij je kruis doorschijnt. Om dit te voorkomen ga je bij die delen voor een extra laag lycra. Snel en simpel opgelost!

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat alles een beetje losser wordt in het water, maar zwemkleding hoort natuurlijk strak te zitten.

Daarbij moet je er rekening mee houden dat in het water alles een beetje losser wordt, en zwemkleding hoort natuurlijk strak te zitten. Maak daarom je zwemkleding net iets strakker dan bijvoorbeeld een body die je van tricot zou maken.

Met dit patroon maak jij je strandoutfit compleet!

Op zoek naar een bijpassende kimono, om even snel over je badpak heen aan te trekken? Kijk eens naar deze patronen, met bijbehorende stoffen!

Simplicity patroon 5628

 Retro Jiffy Kaftan in 2 lengtevariaties. Gebaseerd op origineel Simplicity patroon uit 1970!Simplicity patroon 5628-OS

 

Simplicity patroon 5628

Jurk in twee lengtes en met hals en mouwvariaties. Met en zonder split.

 

 

Burda Naaipatroon 6244

Het basispatroon is in klassieke kimono stijl met brede biezen en een strikceintuur om de taille.

Het lange model valt tot op de knie en heeft splitten onderaan de zijnaden. Er zijn twee variaties mogelijk met dit patroon. 

Burda Naaipatroon 6244

Ook de keuze in stof maakt een groot verschil.

 

Liberty Dreams of Summer Satin Silks

Mooie 100% zijde satijn van Liberty of London met een stijlvolle print.

Liberty Dreams of Summer Satin Silks

Retro poplin medalion groen

Fijne en mooie poplin gemaakt van een gemerceriseerde katoen. Kijk hier voor meer poplin katoen!

Is je resultaat klaar? Of heb je juist vragen? Laat het ons weten!