Navigatie

50% korting op alle VOGUE patronen! Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - Alles over ritsen

8 april 2019

Als je wel eens hebt gezocht naar een rits voor jouw creatieve project, heb je vast ontdekt dat er ontzettend veel verschillende soorten ritsen zijn. Hoewel een ruime keuze fijn is, maakt dit het ook lastiger om een keuze te maken en om de juiste rits te vinden. Zo verschillen de ritsen niet alleen in uiterlijk maar ook in functie van elkaar. In deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een rits en welke type ritsen (met hun verschillen) er zijn. Zo maken we jouw zoektocht nét even wat makkelijker ;).

Welke ritsen zijn er?

Omdat er ontzettend veel ritsen zijn, kunnen we deze het beste onderverdelen in verschillende categorieën. Om te beginnen, verdelen we de ritsen in twee soorten op basis van het materiaal waarvan de rits is gemaakt: namelijk kunststof of metaal. Als eerste gaan we meer vertellen over de kunststofritsen en daarna over onze metalen ritsen.

 

De kunststofrits

Kunststofritssluitingen kunnen wederom onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Deze hebben te maken met de vertanding van de rits. De vertanding is de manier waarop de tandjes in elkaar haken.
Zo heb je een spiraalrits, de blinde rits en de profielrits.

De spiraalrits

Een spiraalrits herken je aan de letter ‘s’ welke vermeld staat bij de naam van de ritsen. Daarnaast zie je bij Textielstad ook het getal 40 of 60. Dit zijn de verschillende diktes waarin dit type rits bij ons te verkrijgen is. Zo hebben we de s40 waarbij de vertanding 4mm breed is en de s60 waarbij de vertanding een breedte heeft van 6mm. Een spiraalrits wordt gemaakt van twee bandjes. In het bandje wordt een dik kunststof draadje gewikkeld welke zorgt voor de vertanding. Deze vertanding zit dus echt verweven in het band. De rits bestaat uit twee stukken (links en rechts) mét een plastic bandje dat in zijn geheel in deze stukken is geweven. De vertanding is dus als het ware zoals een spiraal in de band geweven.

spiraalrits

De blinde rits

De blinde rits hebben we net zoals de spiraalrits in twee verschillende diktes, namelijk 4mm en 6mm. Het voornaamste verschil tussen de blinde rits en de spiraalrits is dat de vertanding aan de achterkant is gemaakt waardoor deze niet opvalt in je creatie. Daarentegen is de vertanding gelijk aan die van de spiraalrits waardoor ook dit type erg sterk is. De blinde rits is de mooiste afwerking voor de zijnaad van bijvoorbeeld jurkjes, rokken en pantalons. De meest gangbare lengtes in deze sluitingen zijn 22cm en 60cm. Om een blinde rits in te zetten, gebruik je het beste een speciaal naaivoetje: het blinderitsnaaivoetje. Deze zorgt ervoor dat de rits op een makkelijke en de mooiste manier wordt verwerkt in je creatie.

blind rits 

De profielrits

Naast de spiraalrits hebben we ook nog de profielrits. Dit type vertanding herken je aan de letter ‘p’  in de naam die staat voor profiel. Profielritsen hebben een grovere vertanding. Het verschil met de spiraalrits is dat de vertanding niet in het bandje zit geweven maar er omheen is gesmolten.  

Beide type ritsen hebben we in de deelbare en niet-deelbare variant. Een deelbare rits is een rits die je in zijn geheel kunt openmaken, waarbij het rechterstuk dus van het linkerstuk kan worden losgemaakt. Dit zie je bijvoorbeeld vaak terug in jassen en vesten. De niet-deelbare sluitingen kunnen niet van elkaar gescheiden worden. Deze soort ritsen gebruik je onder andere bij het maken van zakken, rokjes en kussens. Ook hebben we nog dubbel-deelbare ritsen. Dit zijn ritsen die je zowel van onder als van bovenaf kunt open ritsen. Dat zie je vaak terug in sportkleding en bij jassen. 

zippers

Aan de hand van onze online filter kun je gericht zoeken naar ritsen die wel of niet deelbaar moeten zijn, naar de kleur en naar de lengte en breedte. Je kunt zelfs aangeven voor welk type creatie je rits geschikt moet zijn! Dat maakt het zoeken tussen de grote hoeveelheid ritsen nóg eenvoudiger & sneller.

De metalen rits

De metalen ritsen zijn te herkennen aan de letter ‘m’ van metaal. Ook dit type sluiting is er in twee verschillende diktes: 4mm en 6mm. Wederom staan deze afgekort als m40 en m60.

metalen rits

Deze ritsen zijn bij ons te verkrijgen met een zilverkleurige en een gebronsde kleur vertanding, ook wel antiek messing genoemd. Daarnaast vind je ook nog de kleurencombinatie met een wit bandje met een goudkleurige vertanding en een blauw bandje met een zwarte vertanding. Daarnaast zijn er ook speciale jeans ritsen die qua kleur gelijk zijn met denimstoffen.

Alle niet-deelbare ritssluitingen hadden voorheen een pinnetje als rem. Hoewel de kunststofritsen nu meestal een automatische sluiting hebben, zie je bij de metalen ritsen nog vaak het pinnetje terug.  

Een metalen rits wordt veelal gekozen om het uiterlijk. Deze is namelijk wat robuuster en geeft de creatie een stoerdere look. Daarnaast wordt deze materiaalsoort vaak gebruikt bij zwaardere stoffen, zoals in leren jassen en tassen.

 ijzeren rits

Naast de kunststof en metalen ritsen hebben we ook nog sierritsen en transparante ritsen. Transparante ritsen zijn geweldig voor wanneer je niet de juiste kleur rits kunt vinden voor je creatie. Deze wordt ook vaak gebruikt in outdoor- en sportkleding. Wil jij weten welke soort transparante ritsen we hebben en waarom deze zo handig zijn? Lees dan ons blogbericht 'Waarom een transparante rits?'

Bij veel ritssluitingen kan het runnertje vervangen worden door een (nieuw) hangertje. Dit geldt voor alle typen met uitzondering van de s40. Om een sierhangertje aan de rits te hangen, heb je in ieder geval een ritshuisje nodig. Dit is de opening waar de hanger aan gehangen kan worden. Bij de fijnere ritshuisjes lukt het vaak niet om het hangertje erdoorheen te halen zonder hulpmiddel. In dit geval is het nodig om het openingetje van de sierhanger voorzichtig open te knippen en dan door het ritshuisje te halen. Vervolgens duw je het met een tangetje of met je vingers weer terug bij elkaar zodat die niet los kan gaan.