Navigatie
  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Issey Miyake held van de plooien

10 augustus 2022

Voor Textielstad en vele andere in de Fashionwereld is een mode-icoon helaas niet meer onder ons. Dinsdag 9 augustus 2022 maakte het modehuis van Issey Miyaki bekend dat op 84-jarige leeftijd de Japanse modeontwerper is overleden aan de gevolgen van leverkanker. Hij werd geboren in Hiroshima en overleefde op 7-jarige leeftijd de atoombomaanslag door de Amerikaanse luchtmacht. Deze gebeurtenis heeft veel invloed op zijn leven gehad en zijn kijk op het leven. Hij wilde vooral dingen ontwerpen die schoonheid en vreugde brachten.

Issey Miyake

Issey Miyake studeerde aan de universiteit van Tokio grafische vormgeving en later vertrok hij naar Parijs om meer van het modevak te leren. Hij was geen ster in het patroontekenen en naaien. Maar kom wel ontwerpen als de beste. Hij werkte als leerling bij Hubert de Givenchy en Guy Laroche. Met de eerste ervaringen op zak vertrok hij naar New York om later in 1970 terug te keren naar Tokio waar hij zij eigen Miyake Design studio oprichtte.

Je kunt gerust zeggen dat wat Issey Miyake ontwierp onafhankelijk en vrijmoedig was, het tegenovergestelde van deze bescheiden man. Zijn shows waren vaak uitbundig, met vrolijke muziek, acrobaten en modellen gingen dansend over de catwalk. De shows gaven energie en vrolijkheid.

 

 

Wat wij bij Textielstad zo bijzonder vinden aan deze fashion designer is zijn voorliefde voor geometrische vormen en de bewegelijkheid in zijn ontwerpen. Je vindt het in de kleinste details. Maar ook hoe hij om ging met eenvoud en innovatie. Kleding van gevouwen papier is daar een bekend voorbeeld van. De stoffen die hij gebruikte bevatten geometrische vormen. De bekende plissés stof gaf Issey Miyake een heel nieuw elan. Hij richtte dan ook plissé labels op als Pleats Please en Homme Plissé.

The Yomiuri Shimbun

Een leuk weet je is dat Issey Miyake ook de bekende ontwerper is van de welbekende coltrui van Steve Jobs, de grondlegger van Apple. Na zijn overlijden in 2011 haalde in eerste instantie Issey Miyake het ontwerp uit zijn collectie om het later in een vernieuwde vorm weer toe te voegen.

Voorheen konden we bij Textielstad patronen van Issey Miyake aanbieden via Vogue. We hopen dat we in de toekomst deze patronen weer kunnen aanbieden. Textielstad kan je wel helpen bij de stoffen die Issey Miyake gebruikte zoals de bekende Plissé, maar ook de comfortabele Merino wol waar hij zijn prachtige mantels van liet maken.

We hopen dat we je kunnen inspireren om samen met ons, dit prachtige nalatenschap van deze fashion designer nog lang levend te houden.