Navigatie

Heel veel nieuwste modestoffen! Neem snel een kijkje >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

DIY - Rok van Dobby Plissé

24 juni 2020

Plissérokjes zijn erg geliefd en niet zonder reden! Ze zijn eenvoudig te maken én gemakkelijk te combineren. Of je nu gaat voor een casual street-look met sneakers eronder, of voor een chiquere combinatie met een paar hakken: je zit altijd goed. Al eerder maakten we een plissérok (die DIY vind je hier), vandaag gaan we voor een nét iets andere versie.

Voordat je begint met het maken van je plissé rok, wat heb je nodig?

Wij adviseren een microtexnaald, deze is namelijk extra dun en dus erg geschikt voor dunne stoffen. Dikte 60 is hierbij een geschikte dikte in combinatie met alles-naaigaren.

Naaimachinenaalden microtex dikte 60Naaimachinenaalden microtex dikte 60

En daarbij heb je natuurlijk stof nodig! Wij hebben voor deze rok de Dobby Plisse stof gekozen.

Stap 1

Om te beginnen neem je een stuk stof met een lengte van 1.50 meter lang. We hebben voor deze rok de Dobby Plisse Roze gekozen met een stofbreedte van 1.40 meter. Dat betekent dus dat je een lap stof van 1.50 lang bij 1.40 breed hebt.

Stap 2

Vervolgens vouw je de stof dubbel in de lengte met de goede kanten op elkaar. Dit stik je vast. Je hebt nu als het ware een “koker” van 1.40 meter lang. Houd er bij de zijnaden wel even rekening mee dat de plissé in elkaar valt. Om er zeker van te zijn dat je het gewenste resultaat bereikt, raden we je aan eerst de zijnaden aan elkaar te stikken met een rechte steek. Is het niet naar wens dan kun nog altijd de steek loshalen en aanpassingen verrichten.


Stap 3

Daarna vouw je de stof dubbel in de lengte. Je draait de goede kant van de stof (die nu nog aan de binnenkant zit) naar buiten en zorgt er voor dat de buitenste laag wat langer is dan de binnenste laag. Je bent nu eigenlijk automatisch een voeringrokje aan het maken.


Stap 4

Om de rok passend te maken moet er natuurlijk nog een tailleband in komen. Aan de bovenkant van de rok stik je de stof door op ongeveer drie centimeter van de bovenkant. Let erop dat je een stukje van ongeveer 3 tot 4 centimeter open houdt om de taille-elastiek erdoor te halen, wat je vervolgens doet na het stikken.

Om te bepalen hoeveel taille-elastiek je nodig hebt, neem je 90% van de omvang van je taille. Daarbij is het belangrijk om een niet te dunne taille-elastiek te gebruiken. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat je rok bij de taille telkens naar binnen “rolt”. Een breedte vanaf 35 mm is prima.

TIP: Om de elastiek er gemakkelijk doorheen te halen kun je aan één kant een veiligheidsspeld bevestigen. Nadat de elastiek helemaal rond stik je de twee uiteindes ervan aan elkaar vast.


Stap 5

Als laatste kun je met de hand het stukje nog dichtmaken wat je zojuist hebt open gelaten om de elastiek er doorheen te laten en klaar is je plissérok!


Benieuwd naar al onze plisséstoffen? Kijk eens hier!

Tags:
  • diy