Navigatie

50% korting op alle VOGUE patronen! Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - om kant te verwerken!

24 januari 2020

Het is je vast wel eens opgevallen tussen al die kanten stoffen dat ieder een eigen ontwerp heeft. Zo gebruikte de Italiaanse ontwerper Schiaparelli eens een kanten stof waarvan het design gebaseerd is op de tranen van de Amerikaanse kunstenares Rose-Lynn Fisher. Zij legde haar eigen tranen onder de microscoop en maakte daar foto’s van waardoor ze een patroon ontdekte wat ze later dus verwerkte in het kant. Dit, naast nog veel meer bijzondere verhalen, is de geschiedenis van kant. Wil je meer weten over kant en hoe je het verwerkt? Lees dan snel verder!

De veelzijdigheid van kant

Alhoewel de rekken vandaag de dag nog steeds vol liggen met kanten stoffen, is het zeker niets nieuws. Al meer dan 500 jaar geleden werd er voor het eerst kant verwerkt, destijds zelfs regelmatig in herenmode. Ondanks dat we het tegenwoordig vooral terug zien in vrouwenkleding, is het na ál die jaren nog steeds een mega populair product, zowel onder de grote ontwerpers als de ‘do-it-yourself’-creatievelingen. Het is dan ook een stof waarmee je alle “kanten” op kunt! In het maagdelijk wit creëert het een hele andere look dan in gewaagd rood.

 

Lace Dentelle Grande White

Stretch kant wit

 

Stretch kant rood

Van Calais tot Unesco

Kant kan van allerlei materialen gemaakt worden: katoen, linnen, zijde of goud- of zilverdraad. Maar de meesten worden gemaakt van polyester waardoor er vaak stretch in zit. De manier waarop die materialen verwerkt worden bepaalt het type kant. Zo kan het geborduurd worden op een gaasachtige ondergrond zoals tule, of het wordt juist gemaakt zonder ondergrond met behulp van klossen. Dan wordt het kantklossen genoemd. Wordt het gemaakt als een soort breiwerk, met behulp van kleine knoopjes, wordt het frivolité genoemd. Misschien wel de bekendste is het traditionele leavers kant. Dit type werd begin 19e eeuw uitgevonden in Engeland maar vond zijn weg al snel naar de Franse gemeenten Calais en Caudry waar toentertijd de meeste kantproducenten zich vestigden.

Kant is dan ook een typisch Europees modeverschijnsel. Al is er onduidelijkheid over de specifieke oorsprong: Vlaanderen of Italië. Dit komt door hun nauwe samenwerking van vroeger. Wel staat vast dat het begon als een echt ambachtelijk handwerkproduct. De originele techniek van het produceren van kant staat zelfs op de ‘Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO’. Een hele mond vol die wel aangeeft hoe bijzonder de kantproductie dus eigenlijk is. Maar zoals vaker gebeurt, is ook dit ambacht over gegaan naar machinale productie; een meer betaalbare oplossing voor de dure kantnijverheid.

 

Door die ontwikkeling werd kant een meer gangbaar product, terwijl het daarvoor nog een luxeproduct was. Een luxeproduct dat ook door mannen veel gedragen werd. Kragen en manchetten van hun kostuums werden versierd met duur kant. Tegenwoordig wordt het vooral gezien als een vrouwelijk goed. De kanten mannenshorts die het Amerikaanse Hologram City een aantal jaar geleden lanceerde trok daardoor dan ook veel aandacht.

Met deze tips wordt het verwerken van kant supersimpel!

Maar hoe en in welk kledingstuk je het ook verwerkt: kant maakt eigenlijk ieder kledingstuk bijzonder. Ding is alleen dat het niet altijd even gemakkelijk te verwerken is. We hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet zodat daar verandering in komt: 

Om te beginnen kun je het best een patroon kiezen met zo weinig mogelijk details en/of naden. Je ziet namelijk die naden door de kant heen, vooral bij donkere kleuren. Dat kan het chique effect soms best wel bederven. Om de naden minder zichtbaar te maken kun je ze wel afwerken met huidkleurige dunne tricot of organza.

Daarnaast kun je bij het kiezen van het kant rekening houden met het kantdesign. Hoe meer ‘open’ het kant is, hoe moeilijker het stikt. Heb je zo’n ‘open’ design gekozen, dan kun je het beste een naadje twee maal stikken: een keer op de goede plek, een keer een halve centimeter ernaast. Zo weet je zeker dat het goed vast zit.

En zoals altijd is het gebruik van de juiste naald erg belangrijk. Stem de dikte van de machinenaald die je kiest goed af op het kant. Gebruik je bijvoorbeeld fijn rekbaar kant, neem dan een dunne jerseynaald (60). Ook de steeklengte kun je het beste aanpassen op je type kant. Hoe grover de kant, hoe groter de steeklengte. Mocht je toch telkens in de gaatjes 'stikken', dan kun je gebruik maken van een randje vlieseline, zoals bijvoorbeeld de Stik & Trek

Als laatste tip: brand de rafeltjes weg. Wanneer je bijvoorbeeld aan de onderkant van een jurkje een kanten randje wilt dat je mee knipt met het patroon van het kant, kun je het beste de rafeltjes erna even wegbranden door er een aansteker langs af te halen. Zo is het meteen afgewerkt. Let op: dit kan wel alleen bij ‘brandbare’ materialen zoals polyester.