Navigatie

Heel veel nieuwe stoffen! Neem snel een kijkje >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Beginnen met haken

24 februari 2023

Beginnen met haken kan ontzettend overweldigend zijn, maar zodra je het onder de knie hebt is het natuurlijk super leuk! Lees dit maar eens goed door en dan hoop ik dat je aan het einde niet zo overweldigd meer bent.

Wat heb je nodig om te beginnen met haken?

Voordat je gaat beginnen, heb je natuurlijk wat materialen nodig. Als je net begint hoef je natuurlijk niet gelijk alles uit de kast te trekken. Hetgeen wat echt belangrijk is als je net begint, is natuurlijk garen en een bijpassende haaknaald. 
Wat betreft het garen, start met  garen in een lichte kleur! Maar waarom een lichte kleur? Je kan dan makkelijker zien wat je aan het doen bent. Als je voor het eerst begint met zwart of een andere donkere kleur, zie je gewoonweg niet wat je doet en geloof me, ik spreek uit ervaring... :’)

Haaknaalden

Er zijn erg veel verschillende soorten haaknaalden te koop. Hier heb ik twee verschillende soorten haaknaalden:

Dit zijn aluminium haaknaalden

 

Dit zijn ergonomische haaknaalden

Haaknaalden kunnen verschillen in dikte en in lengte.

Tussen de aluminium en ergonomische haaknaalden, zit er buiten de lengte van de haaknaalden, geen verschil. Met geen van de twee zal je beter haken dan met de ander. Het gaat echt over welke het prettigste in je hand ligt.  

Hoe dikker het garen is, hoe dikker de haaknaald moet zijn om te kunnen werken met het garen. Het is de bedoeling dat je het garen in het ‘haakje’ aan de bovenkant van de haaknaald, kan houden om je steken te maken. Als je hele dikke garen hebt, kan je die natuurlijk niet verwerken met een haaknaald met een kleine haak boven, je krijgt dan niet de wol te pakken. Vandaar dat je altijd rekening moet houden met hoe dik het garen is waar je mee werkt en welke haaknaald je daarbij moet gebruiken.

De lengte van de haaknaald heeft geen invloed op welke garen je kan gebruiken, de lengte heeft enkel te maken met wat jij prettig vindt. Als je kleinere handen hebt, kan het zijn dat een langere haaknaald juist vervelend aanvoelt. Daar voelt het voor mensen met grote handen wellicht helemaal niet fijn om een kleinere haaknaald in je hand te houden. 

Waar kan ik de dikte van het garen zien?

Dit houdt in dat voor dit garen een haaknaald met dikte 4 of 4,5 geschikt is. Lees voordat je het garen koopt daarom altijd even goed de garenwikkel. Hierop staat informatie zoals de samenstelling van het garen en aanbevolen naalddikte.

Nu starten we écht! 

Goed, dit zijn de belangrijke zaken om kennis van te hebben vóór je begint met haken. Maar dan heb je het garen en je haaknaald, wat dan? 

Misschien heb je al wel een heel project voor ogen en ben je van plan een super leuke knuffel beer te haken! Dit is natuurlijk een heel leuk idee, maar niet verstandig om mee te beginnen. Haken is net als fietsen, het gaat met vallen en opstaan en het zal zeker niet in één keer goed gaan. 

 

Mijn eerste project, was een veel te brede, totaal niet soepele sjaal. Die ik overigens nooit heb afgemaakt en gewoon heb weggegooid. Dit was trouwens nadat ik het al een tig-aantal keer heb opgegeven. Uiteindelijk kreeg ik het onder de knie en is het me gelukt.

Het ging er mij om, dat ik leerde door te herhalen en beginnen met het makkelijkste wat er is. Losse haken, toen ik dat eindelijk begreep, was ik het erover eens dat ik wat nieuws kon leren. En zo bestond mijn ‘sjaal’ uit vaste. 

Mocht je het nou snel oppikken, kan je meer steken gaan leren. Steken zoals: stokje, half stokje of dubbel stokje en nog zoveel meer! Je zou eigenlijk eens een kijkje moeten nemen in De Haakbijbel. Hier staan maar liefst 200 steken in, uitgelegd aan de hand van foto’s, werkbeschrijvingen en voorbeelden. 

Dit zijn wel de belangrijkste tips & tricks om te leren haken. Het is hartstikke normaal en logisch dat het overweldigend is, maar weet dat je ons altijd mag benaderen als je er niet uit komt! We zijn er om je te helpen, waar nodig!