Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

DIY - Alááááf, maak je eigen traditionele boerenkiel!

11 januari 2020

Saamhorigheid en gelijkheid vier je in je eigen boerenkiel

Carnaval is hét feest waarbij het natuurlijk allemaal draait om verkleden. Of je de hele week als varkentje door het leven gaat of als konijn: we horen er allemaal bij. Dat saamhorigheidsgevoel en die gelijkheid is (voor een aantal steden in het bijzonder) waar het om draait bij carnaval. En dat is de reden dat de boerenkiel in het leven is geroepen: de verbondenheid versterkt als iedereen hetzelfde draagt. Wil je meer weten over de boerenkiel en hoe je er zelf eentje maakt? Lees dan snel verder! 

Leuk weetje: het verhaal gaat dat het verkleden op zich is ontstaan in de tijd dat de Katholieke kerk tijdelijk het carnaval verbood. Toch wilde iedereen graag doorfeesten, wat dus verkleed werd gedaan zodat de kerk niemand kon herkennen.

Het saamhorigheidsgevoel staat dus bovenaan bij carnaval, wat versterkt wordt door het dragen van een en hetzelfde kostuum: de boerenkiel. Voornamelijk in steden als Bergen op Zoom, Tilburg en vooral in Den Bosch is dit het geval. Iedere stad geeft daar dan weer zijn eigen invulling aan.

Zo dragen ze in Krabbegat (ook wel bekend als Bergen op Zoom) vanuit de traditie een boerenzakdoek om de nek, terwijl ze in Oeteldonk (Den Bosch) een rood, geel met witte sjaal dragen.

Zelf je eigen boerenkiel maken doe je zo:

Wat de richtlijnen ook mogen zijn, het is natuurlijk altijd leuk om jouw eigen traditionele boerenkiel te maken en aan te passen naar jouw smaak. We hebben alle boerenkiel-tradities eens op een rijtje gezet mét de benodigdheden om hem zelf te maken.

  1. Laten we beginnen bij het begin: het patroon van de boerenkiel, de basis. In ons assortiment carnavalskostuums vind je het patroon dat gaat van XS tot en met XL, maar ook voor de kleinste feestvierders onder ons hebben we een kinderpatroon (maatje 104 tot en met 152). Tip: maak hem zo mogelijk een maatje groter dan je normaal zou doen, dan past er nog een dikke trui onder die je lekker warm houdt.

In Kruikenstad (wat staat voor Tilburg natuurlijk) en Oeteldonk (Den Bosch dus) wordt de boerenkiel naar wens versierd met emblemen, lint en accessoires in de kleur van de stad. In Tilburg zijn dat vanzelfsprekend groen en oranje, in Den Bosch rood, geel en wit. Mocht je in je boerenkiel feest gaan vieren in Lampengat (Eindhoven), dan kun je hem decoreren in de kleuren blauw en oranje. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een aantal fournituren in de juiste kleuren:     

De Bossche jas

Naast de boerenkiel is ook (voornamelijk in Oeteldonk) de ‘Bossche’ jas een populaire carnavalsoutfit. Dit zijn zwarte jassen, waarvan het model wat kan verschillen, die vaak versierd zijn met emblemen en goudkleurige of zilverkleurige biezen en knopen als details hebben. Als extraatje kun je ze decoreren met epauletten of fransjes bijvoorbeeld. Hieronder vind je een aantal patronen die zeer geschikt zijn om te gebruiken voor jouw Bossche jas.

   

En als tip voor je decoratie:

    

V.L.N.R.: BrokaatkantPaillettenboord - Pailettenboord zilver- Galon Lurex

Om het helemaal af te maken, worden er in Oeteldonk ook witte wanten bij verwacht. Deze worden dan bij elkaar gehouden door een touwtje en de wanten zelf hangen voor de kiel op broekzakhoogte. Niet alleen een traditioneel onderdeel van de outfit maar ook nog eens lekker warm ;) én ook zelf te maken. We hebben divers wit breigaren, hieronder zie je een geschikt exemplaar met bijbehorende breinaalden:

  

Annell Rapido 9243

Misschien nog wel belangrijker (en ook zeker onmisbaar in de koude maanden) is de sjaal, in de kleuren van de stad natuurlijk. Van oudsher is het in de eerdergenoemde steden zelfs een pre dat de sjaal handgemaakt is en niet machinaal. Komt dat even goed uit! Kun je creatief aan de slag en voldoe je tegelijkertijd helemaal aan de tradities. 

Garen voor een sjaal in Kruikenstad, Oeteldonk of Lampengat:

    

Annell Rapido 3221Annell Rapido 3248Annell Rapido 3212Annell Rapido 3215Annell Rapido 3240

Houd je niet zo van breien? Dan kun je het best in Krabbegat carnaval gaan vieren. Daar hangen ze traditioneel een oud gordijn om hun nek ;).