Navigatie

Alles voor de Kerst - Kerstinspiratie

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tips & Tricks - 7 verschillende naalden en hun functies

13 september 2019

Voor elk project de passende naald

Net zoals dat er duizenden verschillende stoffen zijn, zijn er ook heel veel verschillende naalden, en dan óók nog eens in verschillende diktes. Het is dan ook niet zo gek dat je tegen de vraag aanloopt welke naald er het beste bij welke stof past. Om antwoord te geven op die vraag hebben we verschillende stoffen bij elkaar gecategoriseerd met daarbij de meest geschikte naalden. Zo kan keuzestress of een miskoop voorkomen worden.

Zowel in de confectie-industrie als bij de consument zijn de naalden van Schmetz het populairst. Textielstad heeft een ruim aanbod van deze naalden, zowel online als in de winkel. De Schmetz naalden zijn voorzien van een kleurcode, zo kun je met het blote oog zien wat voor type naald het betreft.

Katoen, linnen, flanel, synthetische stoffen en jersey

Voor deze stoffen is de normale Universal Schmetz naald het meest geschikt. Deze is er in verschillende diktes. Dikte 60 en 70 gebruik je voor dunne stoffen in combinatie met dun garen, zoals bijvoorbeeld serafill van het merk Amann of poly sheen van het merk Mettler. Voor normale tot middeldikke stoffen is dikte 80 of 90 het best, samen met normaal ‘alles naaigaren’. Dikte 100 en hoger is er voor de dikke stoffen met dik garen, bijvoorbeeld doorstikgaren of Super-sterkgaren.

Klittenband, zelfklevend borduurvlies en met textiellijm bevestigde stof

Naast de normale Universal Schmetz naald is er ook een Super Universal Schmetz naald. En ook deze is weer verkrijgbaar in verschillende diktes. Deze naalden hebben een speciale anti-kleeflaag waardoor lijmresten niet aan de naald blijven kleven en je dus geen last hebt van draadbreuk of het overslaan van steken. Ook voor borduurmachines waarbij het steunmateriaal zelfklevend of vastgeplakt is, is deze naald geschikt door het extra grote naaldoog en de coating.

Jeans/denim, canvas, tafelzeil, plastic folie, rubber, kunstleer

De Schmetz jeansnaaldis een naald met een scherpe punt die geschikt is voor verschillende spijkerstoffen of ander stevig textiel. Dikte 90 voor soepele jeans en dikte 100 en hoger voor zware en dikke jeans met dik doorstikgaren of extra sterk garen.

Tricot, gebreide stof, joggingstof, zijdejersey, lycra en trevira

Voor deze rekbare stoffen is er de Schmetz stretchnaald. Deze heeft een extra afgeronde punt en een speciaal naaldoog. Dikte 65 is het meest geschikt voor zeer dunne elastische stoffen zoals een fijne jersey. Let er wederom wel op dat je bij deze naald met dikte 65 dun naaigaren gebruikt zoals bijvoorbeeld serafill van Amann of poly sheen van Mettler.

Een dikkere naald (dikte 75) is voor zomer tricot en rekbare sportkleding. Deze kan gewoon gebruikt worden met ‘alles naaigaren’. Voor de stevigere elastische stoffen zoals joggingstof, trevira en dik gebreid materiaal is dikte 90 het best in combinatie met ‘alles naaigaren’.

Dubbel stiksel in elastische stoffen

Voor een dubbel stiksel in elastische stoffen zoals hierboven genoemd, is er de stretch tweelingnaald van Schmetz. Deze naad kun je gebruiken in naaimachines waar je de platte kant van de naald naar achter plaatst. Raadpleeg zo nodig de handleiding van je naaimachine.

(Imitatie)leer, nappa, suède en bont

Voor leer of imitatieleer is vanzelfsprekend de leernaaldhet beste. Deze naald heeft een snijpunt waardoor het gemakkelijk door het leer heen komt. Belangrijk om te weten is dat je, juist door dit mespunt, de naald nooit moet gebruiken voor textiel. De dikte 70 en 80 zijn geschikt voor dun leer en 90 en hoger voor dik en stevig leer.

Extreem dun (waterafstotende) stof, microvezel, zijde

Voor heel fijn geweven textiel is er de Schmetz microtexnaald. Ook voor waterafstotende stof is deze naald de juiste zodat er zo min mogelijk ruimte vrij komt waar water doorheen komt. Wederom is deze naald in verschillende diktes verkrijgbaar. Dikte 60 is geschikt voor de allerdunste materialen in combinatie met extra dun garen (serafill van Amann of poly sheen van Mettler). Dikte 70 en 80 is er voor de middel dikke stoffen en dikte 90 voor zwaardere stoffen.